Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ölen teröristlerin de anne ve babasının kaygılarının anlaşılması gerektiğini belirterek, "Etkisiz hale getirdiğimizin birçoğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Onların da anne ve babaları var. Etkisiz hale getirdiğimizin anne, babasının kaygısını anlamamız lazım, onların da gözyaşı olduğunu bilmek önemlidir" dedi.
Bedelli askerlikte taksitini ödemeyen ve zamanında başvuru yapmadığı için bu haktan yararlanamayanlara yeniden şans veren yasa teklifi ile TSK disiplin hükümlerinde yapılacak değişikliği içeren kanun tasarısının görüşmelerine TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda devam ediliyor. Komisyon toplantısına katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TSK disiplin hükümleri içerisinde yer alan 'oda ve göz hapsi' cezasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirterek, bu konuda Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne 60 başvurunun yapıldığını, bu başvurulardan 10'unun Türkiye aleyhine sonuçlandığını, diğer başvuruların ise mahkeme gündeminde olduğunu söyledi. Yılmaz, bu düzenleme ile bu davaların önüne geçileceğini ifade etti.
Komisyonun görüşülen bir diğer konusu olan bedelli askerlikle ilgili bilgi de veren Bakan Yılmaz, bedelli başvurusunda 2 milyar lira gelir elde edildiğini söyledi. İkinci taksitin süresini kaçırdığı için bedelli askerlik imkanını kaçıran 250 kişinin olduğunu belirten Bakan Yılmaz, hem bu mağduriyetin giderilmesi hem de daha önce başvuru yapmayanlara yeni imkan tanımak için bu yasa teklifinin getirildiğini söyledi.
Komisyonda söz alan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ise, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve pek çok komutanın terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle Silivri Cezaevi'nde bulunduklarını belirterek, bunun TSK'nın motivasyonunu olumsuz etkilediğini ifade etti.
CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün de, Afyon'da 24 askerin şehit olduğu patlama ile ilgili olarak, Uludere olayında gösterilen hassasiyetin bu olayda da gösterilmesini istedi. Düzgün, "Devlet onlar için ne yapması gerekiyorsa bir an önce yapsın" dedi.
Düzgün, ayrıca askerde intihar edenlerle ilgili Genelkurmay'ın komisyonu bilgilendirmesini istedi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Köksal, o konuda gerekli girişimleri yaptıklarını, Genelkurmay'ın komisyonu bilgilendireceğini söyledi.
Bedelli askerlikle ilgili teklifin tümü üzerinde tekrar söz alan Bakan Yılmaz, bedelli askerliği sosyal bir yaraya çözüm olması için getirdiklerini söyledi. Bu duruda 400 bin kişinin olduğunu belirten Yılmaz, "Biz 100 bin kişi başvurur diye bekliyorduk 70 bin kişi başvurdu. Bu kişilerin sosyal problemini çözmüş olduk" dedi.
Yeni düzenlemenin yeni bir bedelli yasa düzenlemesi olmadığının altını çizen Bakan Yılmaz, hem bedelin hem yaşın düşürüleceği söylentilerinin bakaya sayısını artırdığını, bedelli askerlikle ilgili yeni bir düzenlemenin söz konusu olmadığını ifade etti. Yılmaz, teröristleri kastederek, "Etkisiz hale getirdiklerimiz birçoğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Bunların da anne babaları var. Adam Türk bayrağı altında 'Evladımı benden çaldı' diyor. Etkisiz hale getirdiğimizin anne babasının kaygısını anlamamız lazım. Etkisiz hale getirdiklerimizin anne babası da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Onların da gözyaşı olduğunu bilmek önemlidir" diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise, bedelli askerlikle ilgili düzenlemelerin vatandaşı askerlikten soğuttuğunu savundu. Bu tür düzenlemeyle suç işleyerek askerden kaçanın cezasının yanına kar kaldığını belirten Tanal, böyle bir yasanın toplumsal düzeni bozacağını ifade etti.
(EDA-CC-Y)

10.01.2013 13:53:54 TSI

Editör: Wan Haber