Kosova'ya iki günlük resmi ziyarette bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Egemen ve bağımsız Kosova bölgenin barış ve istikrarı için önemlidir" dedi.
Temaslarına Kosova Güvenlik Gücü Bakanlığı'nı ziyaret ederek başlayan Bakan Yılmaz, burada askeri törenle karşılandı. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından Kosova Güvenlik Gücü Bakanı Agim Çeku ve Bakan Yılmaz kıtayı selamladı. İki bakan, baş başa görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmeye katıldı. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Dost ve kardeş ülke Kosova'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, gerçekleştirdikleri görüşmelerde Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkileri, müteakip dönemde işbirliği yapılabilecek alanları ve son dönemde Balkanlar'da yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını belirtti. Kosova'nın Sırbistan ile yürüttüğü diyalog sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını kaydeden Bakan Yılmaz, "Bu çerçevede yürütülen diyalog sürecine son derece önem veriyoruz. Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi, bölge güvenliği ve istikrarı için önemli bir gelişme olacaktır" şeklinde konuştu.
Kosova'nın en kısa zamanda uluslararası toplumda hak ettiği yeri alacağı kanaatinde olduklarını kaydeden Yılmaz, "Türkiye Kosova'ya desteğini her zaman her platformda ifade etmektedir. Bu desteğimiz bundan sonra da devam edecektir. Kosova, Balkanlar'ın özgür, eşit ve egemen bir devletidir" dedi.
Bir gazetecinin sürekli olarak gerginliklerin yaşandığı Kosova'nın kuzeyindeki egemenliğin Sırbistan tarafından ihlal edilmesinde nasıl bir yol takip edilmesi gerektiği sorusu üzerine Yılmaz, "Diyalog kapısını açık tutmak lazım. Her şeye rağmen diyalog sürecini devam ettirmek lazım. Diyalog süreci zordur. Hem burada hem öbür tarafta. Bu süreci aksatmak isteyenler olabilir. Çatışma ve kavgalar, yeni düşmanlıklar üretir. Oysa bu coğrafyanın barışa ve istikrara ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.
Ortak basın toplantısında konuşmasına, "Türkiye bağımsızlık öncesi ve sonrası tüm alanlarda Kosova'ya destek olmuş, ülkemizi desteklemiştir" sözleriyle başlayan Bakan Agim Çeku ise, Kosova Güvenlik Gücü'nün (FSK-KGG) oluşmasında Türkiye'nin katkısının büyük olduğunu söyledi. Çeku, FSK'nın yapısı, zorlukları ve 2013 planları konusunda Bakan Yılmaz'a bilgi verdiğini belirtti. Türk Silahlı Kuvvetleri ile askeri eğitim alanında birçok işbirliği anlaşmasının olduğunu hatırlatan Bakan Çeku, bugüne kadar 114 KGG üyesinin Türkiye'de eğitim gördüğünü kaydetti. Şu anda da 15 pilot adayı ile helikopter bakım personelinin eğitim gördüğünü ifade eden Çeku, TSK'nın FSK'ya zırhlı araçlar tedariği anlaşması uyarınca 2 aracın geldiğini ve yakın bir tarihte de 3 zırhlı aracın daha KGG'ye dahil edileceğini açıkladı. Bakan Agim Çeku, şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de NATO bünyesinde güçlü desteğine devam edeceğine inandığını belirtti.
(CC-CC-D)

08.02.2013 17:47:47 TSI

Editör: Wan Haber