İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 76. yılında Soma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen programla anıldı.
Soma Linyit Anadolu Lisesi Spor Salonu'nda düzenlenen anma programına Kaymakam Abdülkadir Karataş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Altunsoy, milli eğitim şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı programı hazırlayan Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Ali Nuri Keskin yaptı. Milli Şair Mehmet Akif'in şiirlerinden kesitleri sunan Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu Müdürü Ahmet Ormancı ile Sağlık Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Mehmet Gürbüz'ün okuduğu şiirler katılımcıların büyük beğenisini topladı. Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu eski mezunlarından Ayşenur Öztürk'ün geçtiğimiz yıllarda il birincisi olduğu Mehmet Akif'in 'Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak' şiiri ilgiyle dinlendi.
Programın sonunda söz alan Soma Kaymakamı Abdülkadir Karataş, "Milli şairimizin 'Safahat' adlı eserini mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Vatan şairimiz kahramanlık mücadelesi veren bir kişiliktir. Mısır'da sürgün hayatı yaşamıştır. Üniversitede profesör olan Sulhi Dönmezer o dönemi bize şöyle anlatmıştı; 'Biz öğrenciydik İstanbul Üniversitesi'nde. Mehmet Akif Ersoy'un cenazesinin geldiğini belirttiler. Bizde anfileri boşaltarak Beyazıt Camiine cenazeye katılmaya gittik. Camiye gittiğimizde naaşı Beyazıt Camisinde gelmiş ve namazı kılınması bekleniyordu. Naaşının üzerine doğru dürüst bir örtü olmadan olduğu gibi görünüyordu. Bir arkadaşımız Türk Bayrağı'nı sararak muhafaza altına aldı. Bütün İstanbul camiye atmişti, kılınan namazın ardından Edirne Kapı Mezarlığı'na defnedildi' şeklinde anlattı. Bütün hayatında kahramanlık ve vatan sevgisini yaşayan şairimizin bu şekilde ülkemize gelmesi hepimizi etki altında bıraktı.
'Sahipsiz bir vatanın batması haktır, Şayet sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır' sözleri ile sahiplenmeyi bütün şiirlerinde ön plana koymuş, o zaman bildiğiniz gibi katıldığı yarışmada Türkiye Millet Meclisi tarafından bu eser oy birliği ile kabul edilerek milli marşımız ile bizleri onurlandırmaya devam etmektedir. Yeni bir İstiklal Marşı yazılmasını kendisine tekrar ilettiklerinde Allah kimseye bir daha Savaş durumunu yaşatmasın dileklerini ifade etmiştir. Kendisinden sonraki nesillere kahramanlığını, vatan sevgisini, bayrak sevgisini, toprak sevgisini bütün endamıyla eserlerinde işlemiştir. Siz gençler Mehmet Akif Ersoy'u anlayarak, onu okuyarak, bundan sonraki yaşamınızda, vatanımıza, toprağımıza, milletimize daha fazla sahip çıkacak, bu yönde bu vatanı bölmeye çalışan Cumhuriyeti yıkmaya çalışan vatan düşmanlarına fırsat vermeyeceksiniz."dedi.
(YS-ÖND-Y)

30.12.2012 16:39:17 TSI

Editör: Wan Haber