Milli mücadele dönemi ilk kadın mitinginin 93. Yıldönümü Kastamonu'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
İlk olarak Cumhuriyet Meydanı'nda Şehit Şerife Bacı ve Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı. Ardından 10 Aralık Kadın Platformu üyeleri ile Kastamonu'daki kadın dernekleri, Vali Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti. Vali Bektaş, burada yaptığı konuşmada, 1919 yılında Kastamonu'da 3 bin kadının bir araya gelerek miting düzenlediğini ve bu mitingde memleketin karşı karşıya olduğu durumla ilgili seslerini duyurduklarını söyledi.
Kastamonu'nun 1919 yılındaki gibi şu anda 3 bin kadının bir araya gelemediği yönündeki eleştirilere katılmadığını belirten Vali Bektaş, ihtiyaç vukuunda ve zaruriyetinde çok 3 binlerce kadın bir araya geleceğini, şimdi ihtiyaç olduğu kadar hanımefendinin bir araya geldiğini, yaşanan hatıraları yaşatma amacıyla sembolik bir kutlama yapıldığını söyledi.
10 Aralık Kastamonu Kadın Platformu Derneği Başkanı Ferhan Çelen ise, Türkiye'deki ilk kadın mitinginin 10 Aralık 1919'da Kastamonu'da düzenlediğini hatırlatarak, bu durumun 1994 yılında Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski'nin yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkarıldığını kaydetti.
Çelen, 1994 yılından beri dernek ve Kastamonulu kadınlar olarak bugünü kutladıklarını ifade ederek, "Bugün bütün kadınlar ve Kastamonu için çok anlamlı bir gün. Çok fazla olmasak da bugünleri yad etmeye çalışıyoruz. Buradaki hanımefendilerin kızları ve torunları bu işe sahip çıkmak zorundalar. Bizler artık belli bir yaşa geldik. Bizden sonraki nesillerin bu bayrağı iyi taşıması lazım. Bizler taşımaya çalışıyoruz ama nenelerimiz kadar taşıyamıyoruz. 1919 yılında 3 bin kadın bir araya gelerek seslerini duyurmuşlar. Ama şimdi 3 bin kadın bir araya gelemiyoruz. Bu yönden kendimizi irdelememiz gerekiyor" dedi.
(Vİ-OS-Y)

10.12.2012 17:18:23 TSI

Editör: Wan Haber