Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, Milli Kütüphane Geleneksel Perşembe Konferansları'nın konuğu oldu. İzmir'de yerel basını değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, İzmir'in medyada ilklerin ve enlerin şehri olduğunu vurguladı.
Konuşmasına yerel basının önemini vurgulayarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, ülke çapında yerel gazetelerin, ulusal gazeteler kadar önem görmediğini ancak İzmir'de yerel gazetelerin ulusal gazetelerle yarışabilecek düzeyde olduğunu söyledi. Ulusal gazetelere olan rağbetin yanı sıra internet gazeteciliğinin yerel basına kattığı dezavantajlardan bahseden Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, "Yazılı basının yok olmayacağına inanıyorum, ancak tirajların bu denli düşüyor olması beni düşündürüyor" dedi.
Yerel ve ulusal gazetelerin el ele verip farkındalık yaratması ve ulusal gazetelerin yerel haberlere önem vermesi gerekliliğinden söz eden Kavaklı, "Yerel gazete tirajlarının yükselmesi için gazeteler okula girmesi gerektiğini vurgulayarak, böylelikle hem tiraj sayısı hem de okuyucu sayısının artmasıyla birlikte, gazeteler daha sağlıklı ilan alabilirler'' diye konuştu.
Basın ilan kurumunun çizgisini hiç bozmadığını ve kurulduğu ilk yıldan beri sağlam temelleri sebebiyle hükümetler tarafından istismar edilemediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, yerel gazetelerin kalkınabilmesi için de Basın İlan Kurumu'nca sürekli çalışmalar yapıldığından bahsetti. Konuşmasına gazetelerin sayısı ve içeriğini anlatarak devam eden Kavaklı, gazetelerin sayısının fazla olmasından ziyade içeriğinin önemli olması gerektiğini, aynı haberleri yapan ve bu sebepten ötürü tartışma ortamı oluşturamayan sayısız gazete yerine, kalite bazlı gazetelerin ortaya çıkması gerektiğini söyledi.
İzmir'de yerel basının kente sahip çıktığını, ancak İzmir şirketlerinin ilan vermek için ulusal gazeteleri tercih ettiğine ayrı bir parantez açan Kavaklı, "İzmir örnek kent ancak kentlilik bilinci az" dedi.
Yerel basının insanların gözü ve kulağı olduğuna değinerek; sokaktan, bireyin yaşadığı yerden haber vermenin ve bireyi haberdar etmenin önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Dç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, son olarak yerel gazetede yapılan haberlerden memnun olmayan kişilerin gazete yönetimine ulaşıp şikayetlerini kesinlikle dile getirmeleri gerektiğini kaydetti.
Katılımcıların sorularının cevaplanması sonrası konferans sona erdi.
(HK-ERG-Y

19.01.2013 11:12:31 TSI

Editör: Wan Haber