Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "DynEd İngilizce Eğitim Sistemi, bundan sonra 9 ile 12. sınıflar arasında da uygulanacak" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın SANKO Holding'in katkılarıyla daha önceden ilköğretim 4 ile 8. sınıflar arasında uyguladığı DynEd İngilizce Eğitim Sistemi'nin 9 ila 12. sınıf arasında uygulanması için 9 ila 12. sınıf programlarının yazılımları, SANKO Holding tarafından FuturePrints'ten alınarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı ile SANKO Holding arasında yapılan protokol imza törenine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, FuturePrints Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mervan Bayraktaroğlu ile Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları katıldı.

"SÜRECİ İLKOKUL 2'DEN LİSE SONA KADAR DEVAM ETTİRECEĞİZ"
Yabancı dili öğrenmenin Türkiye'nin en müzmin sorunlarından birisi olduğunu ve bu zamana kadar bu alanda çok çalışma yapıldığının da altını çizen Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Bugünkü protokolün temel farklılığı lise seviyesindeki bir öğrenimin de sürece dahil edilmesidir. Şimdiye kadar 4 ila 8. sınıflar arasında uygulanan DynEd programı, bundan sonra 9 ile 12. sınıflar arasında da uygulanacak, 4 ile 8. sınıflar arasında uygulanan protokolün süresini uzatıyoruz, 9 ila 12. sınıflar arasındaki programları sürece dahil ediyoruz. Biz İngilizce öğretimini ilkokul 2. sınıfa kadar çektik, belki birkaç ay sonra da 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin programları için de ayrıca bir protokol yapacağız ve süreci ilkokul 2'den lise sona kadar devam ettireceğiz" diye konuştu.

"TEKNOLOJİK GELİŞMELER İNGİLİZCE EĞİTİMİNDE YENİ İMKANLAR SUNUYOR"
Türkiye'de yabancı dil öğretimine harcanan yoğun zaman, kaynak ve planlama çabalarına rağmen istenilen başarının elde edilemediğini ifade ederek, artık bir yabancı dilin yeterli olmadığını, yabancı dil bilgisinin uluslar arası alanda bir zorunluluk haline geldiğini belirten Bakan Dinçer, dünya ile iletişim kurabilmek için çocuklar İngilizceye hakim olabilmek gibi bir mecburiyetleri olduğunu söyledi. Klasik sistemler ve test tipi sınavlarla İngilizcenin öğrenilmesinin mümkün olmadığını açıklayan Dinçer, "İngilizceyi herkes öğrenebilir, göz ardı edilmemesi gereken hususlardan birisi öğrencilerin bireysel farklılıklarına vereceğimiz önemdir. Bilgisayarların yaygınlaşması, internetin hayatımızın vazgeçilmezlerinden birisi haline gelmesi ve geliştirilen yeni teknolojiler uzaktan eğitim anlayışının eğitim sistemimize de girmesine neden olmaktadır. Teknolojideki gelişmeler ve yenilikler İngilizce eğitiminde de yeni imkanlar sunmuştur" şeklinde konuştu.

EN İYİ ÖRNEK MERSİN'İN MEZİTLİ İLÇESİ MUHİTTİN DEVELİ İLKÖĞRETİM OKULU
Bakan Dinçer, bakanlık olarak etkili bir öğretimi konusundaki çalışmalara 2006 yılında başlandığını ve SANKO ile Bakanlık arasında DynEd programının bir eğitim aracı olarak okullarda kullanılmasına ilişkin bir protokol imzalandığını, bu eğitim programını ilkokul ve orta okullarda uygulamaya başladıklarını ve 2007-2008 eğitim yılında 11 bin 152 ilköğretim okulunda önce pilot uygulaması yapılan DynEd İngilizce Eğitim Sistemi'nin, 2008-2009 eğitim öğretim yılından itibaren tüm resmi ilköğretim okullarının 4,5,6,7 ve 8. sınıflarında uygulanmaya başlandığını altını çizdi. Dinçer, pilot uygulamaların, öğretmen ve öğrencilerin hizmetine sunulan bu hizmetin yaygınlaştırılması konusunda umut veren sonuçlar içerdiğini söyledi. Örnek olarak Mersin'in Mezitli ilçesi Muhittin Develi İlköğretim Okulu'nu gösteren Bakan Dinçer, "2011 Eylül 2012 Mayıs ayları içinde yaptıkları çalışmada öğrenciler DynEd İngilizce Eğitim Sistemi'ni kullanarak yabancı dil öğrenmiş ve bunu da içeren bir proje ile Ulusal Ajansa başvurarak Avrupa Dil Ödülü için aday oldu. Yapılan elemeler sonrasında Muhittin Develi İlköğretim Okulu başarı göstererek Avrupa Dil Ödülü'nü almıştır. 2011-2012 eğitim öğretim döneminde yapılan değerlendirmelerde Mersin, Kastamonu, Burdur, Tokat, Tekirdağ, Yalova, Tunceli, Antalya ve Kocaeli sistemi kullanan başarılı iller içinde yer alıyor. Örneğin 2011-2012 eğitim öğretim yılında Kastamonu'da DynEd İngilizce Eğitim Sistemi'ni kullanan öğrenci sayısı yüzde 98'e çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

YABANCI DİL DERS SAATLERİ ARTTI
Bakan Dinçer, 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren yabancı dil eğitimi ilköğretim kurumlarının 2. ve 4. sınıflarında 2'şer, 5. ve 8. sınıflarında ise 4'er ders saati zorunlu olarak verildiğini belirterek, ders saatlerini artırarak hem çocukların bir yabancı dil üzerinde yoğunlaşmaları hem de ülke çapında uygulanacak olan DynEd İngilizce Eğitim Sistemi'nin sağlıklı bir şekilde işlemesinin altyapısını oluşturduklarını ifade etti.
Kendisinin İngilizceyi öğrenemediğini, Türkiye'de bunun öğretilmesi için elinden geleni yaptığını söyleyen SANKO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Bizim SANKO olarak ana gayemiz eğitime katkı. Şuana kadar 18 okul yaptırdık, 2 fakülte, 1 tane de yeni bir fakülte yaptırıyoruz. Üniversitede 2 bine yakın talebemiz okuyor" diye konuşurken, FuturePrints Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mervan Bayraktaroğlu, "Bu proje Türkiye'nin her yerindeki öğrencilere fırsat eşitliği sağlaması açısından çok büyük önem taşıyor. Projenin bir özelliği de, dünyanın en büyük bilgisayar destekli eğitim projesi olmasıdır" ifadelerini kullandı.
(DY-ÖZ-Y)

24.01.2013 14:38:33 TSI

Editör: Wan Haber