Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ömer Dinçer'in 4 4 4 sürecini bugüne kadar çok başarılı yönettiğini söyledi.
Partisinin Eskişehir İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan Avcı, Eskişehir'in genç nüfusuyla, büyük eğitim alt yapısıyla tam bir eğitim kenti olduğunu kaydederek, "Eskişehir eğitim şenliklerine ev sahipliği yapacak. Mayıs ve Haziran ayında düzenlenecek olan şenliklerin sözünün arkasındayız. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) AK Parti hükümetlerinin 10 yıldır önem verdiği bakanlıkların başında geliyor. Bütçeye baktığınız zaman bunu açıkça görebiliyorsunuz. Yıllarca bütçede en büyük payı Milli Savunma Bakanlığı alırdı. AK Parti ile birlikte bu değişti. 10 yıldır AK Parti hükümetleri bütçede en büyük payı MEB'e ayırdılar. Bunu gerek alt yapıdaki gerek eğitim niteliğinin artırılmasındaki etkilerini görüyoruz. Şunu da hepimiz biliyoruz ki eğitim yatırımları uzun vadede sonuç veren yatırımlardır. Belediyecilikte de alt yapı yatırımları bir anlamda nankör yatırımlar olarak görülür. Çünkü siz külfeti çekersiniz, yolları kazarsınız, alt yapıyı yenilersiniz seçim gelir sadece bazı vatandaşların aklında o kazılmış yollar nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar kalır. Ama oradan o alt yapı çalışmaları, yenilemeler sayesinde alınan hizmetlerin semeresini bir sonraki dönem tadar. O yüzden istikrarı ve güvenin olmadığı dönemlerde belediyelerde hükümetlerde uzun vadede sonuç alacak yatırımlara girişmezler. Çünkü önlerini göremezler, seçim hesaplarıyla bu tür yatırımlara pek cesaret edemezler. Ülkemizde 10 yıldır sürmekte olan ve İnşallah daha 10 yıllar sürmesini dilediğimiz güven ve istikrar ortamı sayesinde bu gerçekten cesaret isteyen, uzun vadeli alt yapı yatırımları eğitim alanında da göze alınabiliyor" dedi.
"ÖMER DİNÇER, 4 4 4 SÜRECİNİ BUGÜNE KADAR ÇOK BAŞARILI YÖNETTİ"
4 4 4 konusunda konuşan Avcı, Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer'e böylesine zor ve iyi yönetilemediği takdirde çok vahim sonuçlara yol açabilecek bir süreci dirayetle, cesaretle, basiretle bugünlere kadar getirdiği için teşekkür ederek, "Kamuoyunda 4 4 4 olarak bilinen ve zorunlu öğretim süresini 12 yıla çıkaran ve eğitim düzenimizdeki 28 Şubat dayatmasının kalıntılarını temizleyen son düzenlemeler bu türden uzun vadede sonuç verecek olan semerelerini ancak 10 yıl sonra, 12 yıl sonra tam anlamıyla alınabilecek olan alt yapı yatırımlarıdır. Bu hükümet böylesine uzun vadede sonuç verecek bir yatırımı göze alabilmişse bu hem kendine olan öz güveni, hem de milletin desteğine olan güvenini gösteriyor. İnşallah önümüzdeki dönemde milletimiz bu güvenin boşa olmadığını muhtelif vesilelerle kanıtlamak fırsatını bulacak. Ben bu 12 yıl zorunlu eğitim düzenlemesi sürecinde süreci yöneten Sayın Ömer Dinçer'e özellikle teşekkür etmek istiyorum. Böylesine zor ve iyi yönetilemediği takdirde çok vahim sonuçlara yol açabilecek bir süreci dirayetle, cesaretle, basiretle bugünlere kadar getirmiştir. Bir yandan sistem işlemeye devam edecek, bir yanda da o sistemin aksayan dişlilerini yenileyeceksiniz, rektifiye edeceksiniz. Bu bir otoyolda 200 kilometre hızla giden bir otomobili rektifiye etmeye benziyor. Hem otomobil durmayacak, yolcular rahatsız olmayacak, şoför sağa sola sapmayacak, aynı zamanda motor yenilenecek, lastikler yenilecek. Olağanüstü beceri ve cesaret isteyen bir operasyondu. Milli Eğitim gibi milyonlarca öğrenciyi, aileyi, yüz binlerce öğretmeni ve eğitim yöneticisini ilgilendiren, devasal bir yapıyı ilgilendiren bir köklü reformu bu kadar az sarsıntıyla yönetebilmiş olmak gerçekten büyük bir idarecilik başarısıdır" diye konuştu.
"YÖK TASLAĞININ REVİZYONA İHTİYACI VAR"
Avcı, önlerinde Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ile ilgili düzenleme olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
"Şimdi önümüzde YÖK ile ilgili bir düzenleme programımız var. Bununla ilgili olarak biliyorsunuz YÖK bir taslak hazırladı. O taslağı MEB'e gönderdi. O taslakla ilgili olarak ben komisyon başkanı olarak bu hazırlanan taslakla ilgili görüşlerimi muhtelif vesilelerle kamuoyuyla paylaştım. Bu taslağın ciddi anlamda revizyona ihtiyacı olduğunu, hem ben söyledim hem de başka arkadaşlarımız da söyledi. Bu konuyla ilgili geniş bir eleştiri ve değerlendirme birikti. Bunlarında YÖK gerçekten takdir edilmeye değer bir şeffaflık anlayışıyla, demokratik bir anlayışla kendi sitesinde yayınladı. Hem taslağını yayınladı hem de bu taslağa yönelik muhtelif değerlendirmeleri, eleştirileri sitesinde yayınladı. Şimdi bu taslak MEB'e gönderildi. Devir teslim töreninden önce sayın bakanla da yaptığımız görüşmede daha önce benimde bulunduğum bir toplantıda sayın başbakanımda bu düzenlemenin hem Anayasa değişikliği gerektirebilecek niteliği nedeniyle, hem belli bütçe koşulları ile Maliye Bakanlığı'nı ve benzer birçok başka bakanlığı da ilgilendiren geniş kapsamlı taslak olması nedeniyle bunu başbakanlık bünyesinde çalışmamızın daha uygun olacağı konuşulmuştu. Ben de bu kararı inşallah dönüşte yürürlüğe koyacağım. YÖK tarafından hazırlanan taslak şüphesiz bize çok konuda fikir verecek, ışık tutacak ama meseleyi enine boyuna ve bütün boyutlarıyla tartışabileceğimiz düzlemde ele alacağız. İnşallah oradan önümüzdeki yıllarda Yüksek Öğrenimimizi daha sorunsuz yönetmeyi sağlayacak sonucu hep birlikte görüşerek, tartışarak hayırlı bir sonuca ulaştıracağımızı ümit ediyorum."
"CUMHURİYETİMİZİN 100'ÜNCÜ YILINA, EĞİTİM ALANINDA ÇOK MESAFE ALMIŞ BİR ÜLKE OLARAK GİRECEĞİZ"
Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına eğitim alanında çok mesafe kat etmiş bir ülke olarak girmeyi hedeflediklerini belirten Avcı, "Önümüzün İnşallah açık olduğunu, Türkiye'nin potansiyelinin sorunları aşmaya çoktan yeterli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla inşallah Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına Türkiye'nin özellikle eğitim alanında çok mesafe almış bir ülke olarak gireceğine, ilk 10'a girme hedefini eğitimde inşallah daha erken sağlayacağımıza inanıyorum. Bunun için her şey sahada olup bitiyor. Yukarda, Ankara'da, bürokrasinin koridorlarında alınan kararlar şüphesiz önemli ama hep söylediğimiz gibi biz de istikameti millet çiziyor. Millet milli eğitim için de bir istikamet çizdi. Ama bugüne kadar buna kulak verecek iktidar bulamadığı için eğitim biraz sıkıntılı bir süreç yaşadı İnşallah milletin gösterdiği istikamette ve milletin desteğiyle bizde önümüzdeki dönemi çok daha verimli, bereketli bir dönem olarak hep birlikte idrak ederiz" ifadelerini kullandı.
Özel bir düğün salonunda yapılan toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın yanı sıra AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan ve çok sayıda davetli katıldı.
(KÇ-ÖK-Y)

27.01.2013 17:41:01 TSI

Editör: Wan Haber