Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde, Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan Sayokan (Türk Savaş Sanatı) kursuna ilgi giderek artıyor.
Sayokan sporu hakkında bilgi veren antrenör Aybar Yasin Sarı, "Sayokan savaşçının yolu ve kanı anlamına gelmektedir. Kanından kastımız biyolojik olarak değil ekolojik olarak yani eski Türkler'deki savaşçı komutanlardan Mustafa Kemal Atatürk ile günümüze kadar gelen komutanların yolunu anlatıyor" dedi.
Sayokan'ın Türkiye'ye nasıl geldiğini anlatan antrenör Sarı, Türkiye'de Sayokan'ın 1999 yılında Yabgu Nihat Yiğit tarafından uzun çalışmalar sonucu kurulduğunu söyledi. Şu an Türkiye'nin birçok ilinde ve yurt dışında ABD, Azerbaycan, İran ve Hindistan'da Sayokan kursu verilmeye başlandığını anlatan Sarı, şöyle konuştu: "Son yıllarda ilgi giderek yoğunlaşmıştır."
Sayokan'ın Malazgirt Savaşı'nda Sultan Alparslan'ın kullandığı dört bölge dört hilal üzerine kurulmuş bir sistem olduğunu belirten antrenör Aybar Yasin Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: "İsimleri tamamen Türkçe örneğin orak yumruk, ok yumruk gibi kendi kültürümüzü ifade eden sistemdir. Sayokan Türkiye'de çok iyi durumda birçok ilimizde ve ilçemizde kurslar açılarak öğretilmektedir ve her geçen gün yayılmaya devam ediyor."
Sayokan'ı diğer dövüş sanatından ayıran en önemli özelliğinin milli olması ve hem savunma hem de saldırıyı içinde barındırması olduğunu belirten Sarı, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle askeriye ve polis akademilerinde Sayokan eğitimi veriliyor. Sayokan dövüşünde iki sistem var alagar sistem ve basagar sistem. Alagar sistemde 25 yaş altı çocukları yarışmalara hazırlıyor. Basagar da, 25 yaş üstü kişileri kendilerini savunmalarını öğretiyor. Sayokan kısaca 7'den 70'e herkesin öğrenebileceği ve kullanabileceği dövüş sanatıdır. Yıldızeli'nde kursumuz Halk Eğitim Merkezi tarafından açıldı. Bize yardımcı oldular kursu başlattık ve her geçen gün öğrenci sayımız artıyor."
(AK-UY-AÖ-HO-Y)

03.02.2013 09:24:23 TSI

Editör: Wan Haber