Hepimiz onu sadece siyasetçi kimliği ile tanıyoruz. İki dönemdir Van AK Parti milletvekiliğini yürüten Kayatürk’ün ticari geçmişinde Türkiye’nin önemli giyim mağazalarından Kimlik Mağazasının olduğunu bilmeyen yoktur. Amelelik ve işportacılık yaparak başladığı iş hayatında imkânsızı başardı. Azmi ve cesaretiyle gece gündüz kardeşleriyle birlikte çalışan Burhan Kayatürk'ün şimdi Türkiye'nin dört bir yanında ve Irak’ta mağazaları var. Kardeşleriyle birlikte İstanbul Topkapı'da çorap satarak ticarete atılan Burhan Kayatürk'ün Ankara'da açtığı mağazasına alıverişe gelenler arasında milletvekilleri bakanlar var.​ Ticaret hayatındaki başarıları ona siyasetin kapılarını açtı. Bir dönem Ankara’dan milletvekili seçildikten sonra dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Van’a gönderilerek siyaset hayatına Van’da devam ediyor.​ Ticari hayatının yanı sıra milletvekilliği görevini de başarılı bir şekilde yürüten Burhan Kayatürk birçok komisyonda görev aldı.Peki inşaat ameleliği ,işportacılık başta olmak üzere birçok iş geçmişi olan Burhan Kayatürk hayat hikayesini okuyucularımızla paylaşıyoruz.23 Ağustos 1970'te Van'da doğdu. Baba adı Reşit, anne adı Huri'dir.Elektronik Mühendisi, İş Adamı; Pakistan Lahore Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını American International University'de İşletme Bölümünde tamamladı.Pakistan, Hindistan, Nepal ve Afganistan'da mühendislik ve proje müdürlüğü, uluslararası firmalarda danışmanlık ve üst düzey yöneticilik yaptı. AK PARTİ'nin Ankara Siyaset Akademisi Başkanı, Türkiye-Pakistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı, Türkiye Mühendisler Birliği Onur Kurulu Başkan Yardımcısı ve Araştırmacı Girişimci İş Adamları Derneği İstişare Kurulu Başkanı olarak değişik görevlerde bulundu. Pakistan Parlamentosu'nun ''Devlet Nişanı''na layık görüldü.

23. Dönemde Ankara, 24. Dönemde Van Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-Pakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkanlığı yaptı. 24. Dönemde AKPM Türk Grubu Üyesi oldu. APA Komisyon Başkanı, AK PARTİ Grup Yönetimi Üyesi, AK PARTİ Genel Merkez Dışişleri Başkan Yardımcısı ve Pakistan Dostluk Grubu Üyesidir.

İngilizce, Urduca, Arapça, Hintçe ve Japonca bilen Kayatürk, evli ve 3 çocuk babasıdır.

3-20170223132317.jpg

İNŞAATA AMELELİK YAPTI

Yoksul bir ailenin çocuğu olarak 1970 yılında Van'da dünyaya gelen Kayatürk, kendinden küçük 6 kardeşi gibi yokluk içinde büyümüş. İlk ve ortaokulu parasız yatılı bölge okulunda bitiren Kayatürk, çalışma hayatına da o yıllarda başlamış. Önce yaz tatillerinde inşaatlarda amelelik yapan Kayatürk, kardeşleriyle birlikte 1986 yılında işportacılığa başladığını anlatıyor. Bir miktar para biriktirdikten sonra ise Ankara'ya göç ediyorlar. Sırasıyla Sıhhıye, Kızılay, Maltepe ve Dışkapı Rus Pazarı'nda tezgâh açıyorlar.

LİSE BİRİNCİSİ İŞPORTACI

O günleri gurur dolu bir yüz ifadesiyle anlatırken hala heyecanlanan Burhan Kayatürk, "İnanılmaz bir yaşam mücadelesinin içine girdik. 6 kardeş birden soğuk, sıcak demeden gece gündüz çalıştık. Çünkü ayakta kalmak zorundaydık" diyor. İşportacılığın yanında eğitimini de sürdüren ağabey Kayatürk, Atatürk Lisesi'ni birincilikle bitirir. Ancak parasızlıktan üniversiteye devam etmeyi aklından bile geçirmez. Arkadaşının ısrarıyla girdiği bir sınavın sonuçları ise hayatını tamamen değiştirir. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı yurt dışı burs sınavında birinci olmuş ve Pakistan Lahor Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği'nde okumaya hak kazanmıştır. Okumak için Pakistan'a gider geride kalan kardeşler ve Van'dan gelen amcaoğulları işe dört elle sarılırlar. 1990'da Burhan Kayatürk'ün aldığı 600 dolar burs ile birlikte sermayeleri bin dolardır artık.

4-725.jpg

KAZANDIKLARINI YENİ TEZGAHA YATIRINCA MİLYONER OLDULAR

O günün koşullarına göre çok iyi para kazanan Kayatürk kardeşler, diğer tezgah sahiplerinin aksine kazandıkları parayla ev ve araba sahibi olmak yerine yeni tezgahlar alarak işlerini büyütürler. İşportacılıktan mağazacılığa uzanma serüvenlerinin ise tezgahlarının bulunduğu yeri belediyenin istimlak etmesiyle başladığını dile getiren Burhan Kayatürk şunları söylüyor: “Belediye Rus pazarını bir alışveriş merkezi haline getirdi. Ve o zaman orada seyyar çalışanlara, tezgah başına birer küçük dükkan verildi. Böylelikle birden 18 dükkanımız oldu.”

İLK MAĞAZA CEBECİ'DE

İş merkezinin yapımı süresince inşaat çevresinde belediye izniyle işportacılık yapmaya devam ederler. Bu arada da zorunluluktan 1991'in sonunda Cebeci'de Kayatürkler Giyim adıyla küçük de olsa ilk mağazalarına açarak, kafalarını sokacak bir mekan sahibi olurlar. 2 yıl süren inşaat sonrası 18 tane küçücük iş yeri sahibi olan Kayatürk kardeşler, bu dükkanları tanesi 43 bin dolardan satıp yaklaşık 1 milyon dolar toplarlar ve dükkanları devrederek mağazacılığa soyunurlar. Bu sırada hala yurt dışında olan Burhan Kayatürk ise, kardeşlerinin ısrarına dayanamayıp 2000'nin sonunda yurda geri döner ve işlerin başına geçer.
Mağazalar zincirinin o zamanki adı Real Klasik'tir. Ama Bilkent'teki Real Alışveriş Merkezi'yle isim benzerliği nedeniyle hukuki anlaşmazlığa düşünce, mağazaların isimlerini bir gecede "Kimlik" yapıverirler.

Bugün Türkiye'nin önemli mağazalar zincirlerinden sayılan Kimlik, Ankara'nın yanı sıra Bursa, Gaziantep, Malatya, Elazığ, Kocaeli, Antalya ve Van'da toplam 70 mağazada 500'ü aşkın markayla müşterisine hizmet veriyor.

5-576.jpg

MORAL AFİŞLERİ ASTIK

Ticari hayatta inavasyonu yıllar önce başlatan Kayatürk, 2001 krizini aşmada bunun fazlasıyla yararını gördüklerini ifade ediyor. Krizi, pozitif düşünceyle aştıklarını ve satışları katladıklarını belirten Kayatürk bu ilginç formülü ise şöyle açıklıyor: "İşlerimiz 2001 krizinde tamamen durmuştu. Siftah yapmadan dükkan kapattığımız günler oldu. Fiyatları düşürdük, vitrinleri tazeledik. Baktık ki, mağazaya çok sayıda kişi geliyor, fakat satışlar artmıyor. Sonra güven ortamı sağlanmadan satışların artmayacağını gördük. El yazısı düzgün arkadaşlar bulduk, kartonlar üzerine; `Türkiye büyük bir devlet`, `Clinton TBMM`de Türkiye için şu övücü sözleri söyledi`, `Fatih Terim, Türkiye`yi çok iyi temsil eden, büyük bir Türk spor adamıdır` gibi ekonomiyle belki de doğrudan hiçbir alakası olmayan şeyler yazdırıp tüm iç duvarlara ve vitrinlere astık. Satışlarımız yüzde 150 arttı."

Güneydoğulu bir işadamı olarak bölgenin kalkınması için elinden gelen bütün çabayı sarfettiğini anlatan Kayatürk, bu konuda hükümetin çabalarını desteklemekle birlikte daha fazla adımların atılacağına inanıyor. Bölgede işsizliğin yoğun bir problem olduğunu vurgulayan Kayatürk, Güneydoğulu iş adamlarına seslenerek bölgeye daha fazla yatırım yapmaları çağrısında bulunuyor.


EĞİTMİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI

1970 yılında Van’da İskele YİBO’da, lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi’nde okul birincisi olarak tamamladı. Sadece çok başarılı öğrencilere tahsis edilen yurt dışı eğitim bursu ile Pakistan’da okumaya hak kazandı. 

1970 yılında Van’da İskele YİBO’da, lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi’nde okul birincisi olarak tamamladı. Sadece çok başarılı öğrencilere tahsis edilen yurt dışı eğitim bursu ile Pakistan’da okumaya hak kazandı.

Lahore Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden başarı ile mezun oldu. American International Universty’de İşletme dalında master yaptı.

Pakistan, Hindistam ve Nepal’de 5 yıl boyunca Mühendis ve Proje Müdürü olarak görev yaptı.

6-356.jpg

2007’DE MİLLETVEKİLİ OLUYOR

Bir yandan ticaret ile uğraşırken yavaş yavaş siyasete ısınan Kayatürk 2007 ‘de yapılan genel seçimlerin ardından 23, dönem Ankara’dan milletvekili seçilerek meclise girmeyi başardı. Ticaret hayatındaki başarıları birilerinin gözünden kaçmazken ona milletvekili yolunu açan ise şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır.24 ve 25. dönem ise Van’dan milletvekili seçildi. Burhan Kayatürk, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-Pakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkanlığı yaptı. 24. Dönemde AKPM Türk Grubu Üyesi oldu. APA Komisyon Başkanı, AK PARTİ Grup Yönetimi Üyesi, AK PARTİ Genel Merkez Dışişleri Başkan Yardımcısı ve Pakistan Dostluk Grubu Üyeliği görevini yapıyor. (VanEkonomist)

Editör: Wan Haber