Van’da, KCK'ya yönelik operasyon sonucu açılan davada, aralarında Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 10’u tutuklu 13 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.


Duruşmayı izlemek için Van’a gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, mahkeme çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tanrıkulu, cezaevi içerisinde bir spor salonunun duruşma salonuna dönüştürüldüğünü, aynı salonun bir benzerinin de Diyarbakır’da yapıldığını söyledi. Bu salonların kendisine 12 Eylül Darbesi'nden sonra sıkıyönetim mahkemelerindeki duruşma ortamını hatırlattığını ifade eden Tanrıkulu, “Gerçekten yargılama ortamına bakıldığında hiçbir farkı yok. Aynı ortam, yine siyasetçiler ve düğün salonlarından bozma, spor salonlarından bozma duruşma salonları. Fiili bir darbe ortamında olduğumuzu en azından açık bir biçimde bu salonlar gösteriyor” ifadelerini kullandı.


Yargının, Türkiye’nin her yerinde AK Parti'nin siyasal operasyon aracına dönüştüğünü iddia eden Tanrıkulu, “Bu davanın öncesini hatırlayalım. Bu dava öncesi Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı talimatlar yağdırmış. Van Belediyesi’ne ilişkin olarak 2014’deki seçimlere atıfta bulunarak, 'Biz belediyeyi alacağız' iddiasında bulundular. Bu iddiadan, bu talimattan sonra yargı harekete geçti ve belediye başkanları ve siyasiler Van’da tutuklandı. Türkiye’nin her yerinde bu orta vadede yaklaştılar. Nerede bir muhalefet odağı varsa orada AK Parti’nin yargı operasyonu vardır. Faili meçhul cinayetler yok veya çok aza indi ama faili belli olmayan yargı operasyonları var Türkiye’nin her yerinde. Buna her ortamda buna karşı çıkacağız” şeklinde konuştu.


Tanrıkulu, “Şunu da hatırlatayım. Sayın Bülent Arınç’ın adı sık sık yargılamada geçti. Buradan ona haber göndereyim. Çok yakında kendisi de bu yargı zihniyetiyle bir KCK veya başka bir davanın sanığı olabilir” şeklinde sözlerini tamamladı.


Mahkemeyi takip edenler arasında bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise, verilen arada adliye önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Buldan, aslında başından beri KCK kapsamında tutuklanan ve yargılanan arkadaşlarının duruşmalarında bir tiyatronun sergilendiğini ifade ettiğini söyledi. Bugün de aynı tiyatronun Van’da oynanmaya devam ettiğini savunan Buldan, “Başından beri şunu ifade ediyoruz: Bu tutuklamalar siyasi tutuklamalardır, kesinlikle hukuki bir tutuklama değildir. Arkadaşlarımız siyasi bir davadan yargılanıyor. Biz Sayın Bekir Kaya şahsında tutuklanan belediye başkanlarımızın ve seçilmişlerimizin bir an önce serbest bırakılmasını ve tahliye edilmesini talep ediyoruz. Bu arkadaşlarımızın işlemiş herhangi bir suç yok. Tamamıyla bir talimat doğrultusunda tutuklanmış durumdalar. Bir konsept içerisinde KCK adı altında tutuklamalar yapılmıştır. Van Belediye Başkanımız ve seçilmişlerimiz bu kapsamda tutuklanmışlardır. Dolayısıyla bu siyasi kararın bir an önce terk edilmesi ve bu karardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması gerekir” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber