Barış ve Demokrasi Partisi Van Milletvekili Üçer, Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.  Üçer soru önergesinde 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra hem yurt dışından hem de yurtiçinden birçok hayırsever kişi; depremzedelerin mağduriyetini bir nebze de olsa hafifletmek ve düştükleri ekonomik darboğazı atlatmalarına katkı sunmak amacıyla parasal yardımda bulunulduğunu, yardımların bu kesimlerle de sınırlı kalmadığını; birçok uluslararası kuruluş, yabancı ve yerli şirket, ayni yardımların yanı sıra nakdi yardımlarda bulunduğunu, ancak iktidarın benimsemiş olduğu yönetim şeklindeki şeffaflıktan uzaklık, bu nakdi yardımların akıbeti konusunda kamuoyunda ciddi rahatsızlıklara ve kaygı uyandırıcı sonuçlara sebep olduğunu söyledi.

Birçok depremzedenin bu yardımlardan mahrum bırakılması ve yapılan desteklerin bu kesimlere ulaştırılmaması endişelerin haklılığına ışık tutuğunu ileri  süren Üçer, “ Oysa yetkililer ve izahat ile sorumlu olan kişiler; görevlerini yapmak bir yana, gelen parasal yardımları kamuoyunun denetimi ve gözetiminden kaçırmak adına olanca çabayı göstermiş ve bunda da muvaffak olmuştur” dedi.

Milletvekili Özdal Üçer önergesinde Dış ülkelerden ve uluslararası kuruluşlardan nakdi olarak ne kadar yardım gelmiştir? Bu ülkeler ve uluslararası kuruluşlar hangileridir? Dış kaynaklı nakdi yardımlar hangi kurumun hesabında toplanmıştır? Bu vasıtayla gelen para nasıl kullanılmıştır? Kullanılmayan para mevcut mudur? Mevcutsa; şu an ne durumdadır? Hayırsever kişilerden (yurtiçi-yurtdışı) nakdi olarak ne kadar yardım gelmiştir? Sivil Toplum kuruluşları ve şirketlerden nakdi olarak ne kadar yardım gelmiştir? Paralar hangi bankanın(bankaların) hesabına yatırılmıştır? Paranın faiz geliri anaparaya eklenmiş midir? Bu yardımların ne kadarı AFAD’ın ne kadarı diğer kurumların hesaplarında toplanmıştır? Toplanan paraların hepsinin tek bir hesapta birleştirilmesi yoluna gidilmiş midir? Bu para devletin hangi kurumunun (kurumlarının) hesabında muhasebeleştirilmiştir? Yardım paralarından başka fona ve veya fonlara aktarımda bulunulmuş mudur? Yapılmışsa miktarı ne kadardır? Böyle bir işlem hukuka uygun mudur? Bu yardım paralarının hepsi harcanmış mıdır? Harcanan paralar nasıl bir şekilde harcama kalemine dönüştürülmüştür?Ne kadarı depremzedelere dağıtılmıştır? Her bir depremzedeye ne kadar bir ödeme yapılmıştır? Para ödenen depremzede sayısı kaçtır ve isimleri nelerdir? Depremzedelere dağıtılan paralar bir defaya mahsus olarak mı gerçekleşmiştir? Birden fazla ödeme yapılan depremzede var mıdır? Varsa kaç kişidir ve isimleri nelerdir? Toplanan bu yardımlar; parasal dağıtım dışında başka bir amaçla kullanılmış mıdır? Kullanılmışsa ne tür yatırımlar yapılmıştır? Bu yatırımların her birinin tutarı ne kadardır? Harcanmayan para var mıdır? Varsa bu para şu an ne durumdadır?” sorularını yöneltti.

Editör: Wan Haber