Doğu Karadeniz Projesi kapsamında bölge milletvekilleri Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile bir araya gelerek Doğu Karadeniz Projesi ekseninde özellikle Bayburt ve Gümüşhane'nin yatırım programlarını değerlendirdi. İllerimizin gelişmesi ve kalkınması yolunda önemli kararların alındığı toplantıların ikinci ise Bakan Yılmaz'ın makamında Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ve Gümüşhane Milletvekilleri Doç.Dr. Kemalettin Aydın ve Feramuz Üstün'ün katılımıyla gerçekleşti.
Bayburt ve Gümüşhane'nin Doğu Karadeniz Bölgesinde olduğu, dolayısıyla DOKAP içerisinde yer almasının yanı sıra, Bayburt'un tamamı ve Gümüşhane'nin Kelkit-Köse Bölgesinin coğrafik, iklimsel ve arazi yapısının Doğu Anadolu bölgesiyle benzerlik gösterdiğini vurgulayan milletvekilleri, bu iki ilin DOKAP la birlikte DAP içersinde de yer alması gerektiği belirttiler. Milletvekillerinin açıklamalarını dinleyen ve taleplerini yerinde bulan Kalkınma Bakanı Yılmaz Bayburt ve Gümüşhane'nin DAP'a da dahil edilmesini olumlu karşıladı. Milletvekillerinin kabul edilen bu önerisinin Resmi Gazetede yayınlanması ile birlikte sadece Bayburt ve Gümüşhane iki farklı kalkınma projelerinden faydalanan iller olacak.
Görüşmelerde ayrıca, Doğu Karadeniz yaylalarının tümünü birleştirecek 12 ay boyunca ulaşımın sağlanacağı "Yeşil Yol" projesinin gündeme alınarak yapılması ile birlikte tarım, enerji, sosyal sektör ve mekansal planlama konularında birbirini destekleyecek şekilde olmak üzere toplam 13 adet projenin hayata geçirilmesi de karara bağlandı.
Toplantıların sonucunda Çamur Barajı ve Bayburt-Gümüşhane Havaalanı projelerinde önemli mesafeler kat edildiği, yakın tarihte bu projelerin de hayata geçeceği bilgisi Özbek tarafından müjdelendi.
Bir gün önce de Kalkınma Bakanlığında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın katıldığı toplantıda Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi ve bölgesel kalkınma masaya yatırılarak bölgenin hassasiyetleri dile getirildi.
(YY-AT-Y)

31.01.2013 14:50:22 TSI

Editör: Wan Haber