AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, memleketi Adıyaman'ın Kahta ilçesinde AK Yaşam Derneği tarafından düzenlenen "Yeni Açılım, Kardeşlik Projesi, Demokrasi ve Terör" konulu konferansta konuştu.
AK Parti hükümetinin son günlerde Kürt sorunuyla ilgili attığı adımları ve bununla ilgili yapılacak konuşmaların ne kadar hassas olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Metiner, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in sözlerine de tepki gösterdi.
Türklerin ve Kürtlerin kardeş olduğunu ifade eden Metiner, "Türkler hangi haklara, özgürlüklere sahiplerse; Kürtler de aynı haklara, özgürlüklere sahip olacaklardır. Bunun lamı cimi yok. Efendim Türk bir etnisite adı değil de işte Kürt bir etnisitenin adı... Ya canım kardeşim, Türk her şeyi kapsayan bir kavramsallaştırma ise bugüne kadar siz kendinizden bildiğiniz Kürtleri niye yok varsaydınız? Niye dilini yasakladınız? Niye zulmettiniz? Niye haksızlık yaptınız? Niye ayrımcılığa tabi tuttunuz? Birgül Ayman Güler, CHP, istediği kadar bizi eşit görmesin. Allah bizi eşit görüyor. Hiçbirimiz annemizi, babamızı seçerek dünyaya gelmiyoruz. Irkımızı seçerek dünyaya gelmiyoruz. CHP şimdi de bir şey tutturmuş. Efendim herkes etnik kimliği ile şeref duymalı. Ben etnik kimliğimle niye şeref duyayım? Sen inkar etme ben de senin gibi eşit yaşayayım. Etnik kimlikler üzerinden şeref yarışına girmek niye? Kimse Türk olduğu için Kürt'ten daha değerli değildir. Kimse Arap olduğu için de Türk'ten, Kürt'ten daha değerli değildir. Asabiyet davası güden bizden değildir. Irk davası güdenler bizden değildir. Irkçılık yapanlar bizden değildir" dedi.
"Son zamanlarda Türkiye'de kimse ırkçı olduğunu kabul etmemeye başladı. Zaten Türkiye'de ırkçı yok yani. Bir ırkçılık var ama kimse ırkçı olduğunu kabul etmiyor" diyen Metiner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Irkçılık dediğin nedir? Türkleri bir ulus olarak, Kürtleri bir milliyet veya klan topluluğu olarak ayrıştırıp bunlar eşit değildir diyorsan; bu dibine kadar ırkçılıktır. Ulusalcılığın adı ırkçılıktır yani. Kürtler mahkemelerde kendi dillerinde konuşmasınlar; bu ırkçılıktır işte. Biz sadece serbestlik getiriyoruz, birileri buna karşı çıkıyor. Kelimelerle öyle oynuyorlar ki sanki biz ülkeyi bölüp parçalıyoruz. Ya diyoruz ki istediğin dilde konuş. Anayasanın dibacesinde de olsa, içinde de olsa, sonunda da olsa ne tür yasaklar varsa bir bir kaldıracağız. Bir alıntı yapayım İsmet İnönü'den, milli şeflerinden, CHP'nin başbuğu; Türk ekseriyetinde diğer unsurların, etnik toplulukların hiçbir nüfuzu yoktur. Hani Türkler etnik bir topluluk değildi? Bizim Türklük, Kürtlük üzerinde bir siyasetimiz yok ama eğer bir ülkede Kürtlerin varlığı inkar ediliyorsa, bir ülkede Kürt halkının dili inkar ediliyorsa, bir ülkede Kürt halkının meşru demokratik talepleri yerine getirilmiyorsa, biz hem Müslümanlığımızın gereği olarak, hem insanlığımızın gereği olarak, hem de demokrasi anlayışımızın gereği olarak herkesi eşitleştiren bir mücadele veririz. Bu ırk davası değildir. Sanki bu ülkede hiçbir ayrımcılık yapılmamış. Hala kalkıp CHP yöneticileri utanmadan, arlanmadan böyle konuşuyorlar. Biz beklerdik ki Sayın Kılıçdaroğlu çıksın desin ki; Birgül hanımefendi böyle dedi ama CHP'nin programına aykırı konuştu. Dedi mi? Demedi. Peki ne dedi? Zaten ne dediğini anlasanız CHP sandıktan çıkar."
Kahta Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa; AK Parti MKYK yedek üyesi Mustafa Aklayış, Adıyaman eski Belediye Başkanı Abdulkadir Kırmızı, Kahta Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Akel, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, AK Yaşam Derneği yönetim kurulu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
(Şİ-SO-Y)

03.02.2013 12:16:11 TSI

Editör: Wan Haber