Öztürk, yazılı soru önergesinde şunları belirtti: "10.01.2016 tarihinde Van’ın Edremit ilçesinde iki katlı müstakil bir eve yapılan baskında, 12 genç ile bir polis memurunun öldüğü Van Valiliği tarafından kamuoyuna bildirilmiştir.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, eve atılan patlayıcıdan sonra evden çıkmaya çalışan gençlerin özel hareket polisleri tarafından hiçbir uyarı yapılmadan öldürüldüğü iddia edilmiştir. Haber takibi yapmak için olay yerine ilk giden gazeteciler polis tarafından gözaltına alınmış, gözaltına alınan basın emekçileri 9 saat sonra serbest bırakılmıştır. Öldürülen 12 gençten 11’inin kafalarına sıkılan kurşun neticesinde öldürüldükleri iddia edilmiştir. Yaşanan bu çatışmada 11 gencin kafalarına aldığı kurşun ile öldürülmesi infaz şüphesini güçlendirmektedir."

'KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI CESARET VERDİ!'

Hacı Lokman Birlik'in cenazesinin sürüklenme görüntülerini hatırlatan Öztürk, şöyle devam etti:

"Daha önce Hacı Lokman Birlik’in cenazesinin sürüklenme görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşan 'JİTEM' adlı sosyal medya kullanıcısının ‘Bugün Van’da 12 kürdü nasıl infaz ettiysek bundan böyle gözaltına aldığımız her kürdü alnının tam ortasından vuracağız'  şeklinde paylaşımda bulunması infaz şüphelerini güçlendirmektedir. Çatışma bittikten sonra olay yerine savcının gitmesi gerekirken  gitmemesi ve cenazelerin evden alınarak dışarıya karın üzerine götürülmesi kafalarda soru işareti bırakmaktadır. Cenazelerin kış şartlarında ve sıcaklığın sıfırın altında olmasına rağmen kimi cenazelerin aşırı derecede kokması bu gençlerden bazılarının daha önceden öldürüldüğü iddialarını doğrular niteliktedir. 30 Temmuz 2015 tarihli Kara Kuvvetleri Komutanlığının basına sızan resmi yazısında askerlerin silahlarını kullanmaktan korkmaması ve her türlü baskında askerlere silah kullanma yetkisi verildiği belirtilmiştir. Özel harekat timlerinin bu yetkiden cesaret alarak 10 Ocak 2016 tarihinde gençleri infaz ettiği düşünülmektedir."

HÜKÜMETTEN YANIT BEKLEYEN SORULAR

HDP'li Öztürk, Bakan Ala'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Baskın sırasında kolluk kuvvetleri görüntü almış mıdır? Görüntü alınmışsa kamuoyu ile neden paylaşılmamaktadır?

Öldürülen gençlerin otopsisinin Van da yapılmamasının gerekçesi nedir?  Otopsiye gençlerin ailesi veya avukatları çağrılacak mıdır?

Öldürülen gençlerin sağ yakalanılması için gerekli bütün yöntemler uygulanmış mıdır?

Yaşandığı iddia edilen çatışma ortamında öldürülen 12 gençten 11’inin kafasından vurulması tesadüf müdür? Tesadüf değilse bu durumu nasıl açıklıyorsunuz?

Olay yerine  ilk giden üç basın emekçisinin gözaltına alınma gerekçesi nedir? Burada basından ve kamuoyundan saklanmak istenen nedir?

Savcının olay yerine gitmeme gerekçesi nedir? Olay yerindeki tüm deliller toplanmış mıdır?  Kimi cenazelerin baskın yapılan evin karşısında bulunan parka götürülmesinin gerekçesi nedir?

Yeni öldürülmelerine rağmen kimi cenazelerin kokmasını nasıl açıklıyorsunuz? Bu geçlerden bazılarının daha önceden öldürüldüğü iddiaları doğru mudur?  Bu baskın ile ilgili bakanlık olarak açtığınız herhangi bir soruşturma var mıdır?

Kamuoyunda büyük infial yaratan her olaydan sonra JİTEM adlı sosyal medya kullanıcısı tarafından bu olayları destekleyen ve sahip çıkılan paylaşımlar olmasına rağmen neden herhangi bir soruşturma başlatılmamış mıdır?

 Polise, gidilen baskınlarda silah kullanma yetkisi verilmiş midir? Savcının karşısına çıkılmasından korkulmamasına dönük olarak verilmiş bir üst yazı var mıdır? Böyle bir yazı varsa bunun hukuki gerekçesi nedir?

 2015 yıllından bu yana polise orantısız güç kullanmaktan kaynaklı açılmış kaç soruşturma vardır? Bu soruşturmalar hangi olaylardan kaynaklı açılmıştır?"

Gazetevan

Editör: Wan Haber