2011 yılında Van’da meydana depremlerin ardından ağır hasar gören onlarca kamu binası ve lojman yıkılarak, yeniden yapıldı. Edremit ilçesine bağlı Süphan mahallesinde inşa edilen Adliye Lojmanları’nın kullanılmaması Meclis'e taşındı.

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, lojmanlar hakkında soru önergesinde, "23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde bilindiği üzere Van da yaşanan iki büyük deprem sonrası birçok vatandaşımız evsiz kaldı ve birçok bina hasar görürken çoğu da yıkıldı. 

Meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından kentte ağır hasar gören onlarca kamu binası ve lojman yıkılarak, yeniden yapıldı. İnşa edilen kamu bina ve lojmanlarından biri de Adalet Bakanlığı tarafından hâkim ve savcılar için merkez Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahallesi’nde yapılan 4 bloklu 130 daireden oluşan adliye lojmanları oldu.

Adalet Bakanlığı tarafından 3 Milyon 420 bin lira harcanarak yapıldığı bilinen yüksek güvenlikli ve lüks bir şekilde inşa edilen ve 2014 yılında tamamlanan konutlara halen kimse yerleşmezken, konutlarda kalması planlanan hâkim ve savcıların “güvenlik” ve ulaşım sorununu öne sürerek konutlara yerleşmediği basında yer alan bilgiler arasındadır. Ayrıca Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Van merkez ve Erciş de 20 bine yakın konut yaptığı eski sosyal meskenlerin bulunduğu alanda Şerefiye Mahallesinde Kentsel Dönüşüm Projesi ile yaptırılan TOKİ konutlarının da hak sahiplerine fahiş fiyat üzerinden satıldığı ileri sürülmektedir"

Bu bağlamda;
Hâkim ve savcılar için yapılan ve 2014 yılında tamamlanan lojmanların hala boş kalma sebebi nedir? 

Hâkim ve savcıların lojmanlara yerleşmeme sebebi olarak lojmanların güvenli alana yapılmamış olmasında ki ‘güvenli alan’dan kasıt nedir?  Güvenli alan olarak belirtilen zemin etüdü (jeolojik rapor) nün bina yapımına uygunsuzluğu mudur? Eğer rapor olumsuz ise lojmanların yapan kişiler hakkında başlatılan herhangi bir soruşturma var mıdır?
Yüksek maliyete neden olan ve iki yıldır boş olan lojmanlar hakkında herhangi bir yıkım kararı var mıdır?

Lojmanlarda herhangi bir güvenlik sorunu ve yıkım kararı yoksa Yüksekova’dan gelen ailelerin boş olan lojmanlara yerleştirilmesine ilişkin herhangi bir proje var mıdır? Böyle bir proje yoksa boş kalan lojmanlar nasıl değerlendirilecektir?

Depremden sonra yapılan TOKİ konutlarının hak sahiplerine verilmesinde nasıl bir yol izlenmiştir? Basında yer alan haberlere göre TOKİ konutlarının hak sahiplerine fahiş fiyat üzerinde satıldığı bilgisine yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Deprem sonrasında ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş, vakıf ve şahıslar tarafından nakdi ve ayni yardımlar yapıldığı; bir takım kuruluşlar tarafından kampanyalar düzenlemek suretiyle nakdi yardımlar toplandığı ve bu yardımların devletin ilgili kuruluşlarına ulaştırıldığı bilinmektedir. Bu kapsamda toplanan nakdi yardım miktarı ne kadardır? Hangi kalemlere harcanmıştır?

Toplanan nakdi yardımlardan deprem mağdurlarına konut inşası için ayrılan miktar ne kadardır?

TOKİ tarafından deprem mağdurları için inşa edildiği bilinen bu konutlar hangi bölgelere ve kaç adet yapılmıştır? Bu sayı depremde ağır hasar gören ve yıkılan konut sayısını karşılamakta mıdır? Karşılamamakta ise bu nedenle mağdur olan ve evsiz kalan depremzedeler için yaptığınız veya yapmayı düşündüğünüz bir çalışma var mıdır?
TOKİ tarafından deprem mağdurları için inşa edilen konutlar için hazine arazisi mi tahsis edilmiştir yoksa kamulaştırma mı yapılmıştır? Kamulaştırma yapılmış ise ödenen kamulaştırma bedeli ne kadardır? Bu bedel toplanan yardımlardan mı ödenmiştir?
TOKİ tarafından deprem mağdurları için inşa edilen konutlar için ayrılan arazi miktarı ne kadardır? Ne kadarı konut yapımı için kullanılmıştır? Kullanılmayan miktar var mıdır? Var ise 3. şahıslara satılmış mıdır? Satılmış ise ne kadarı satılmıştır? Satıştan elde edilen gelir ne kadardır? Satış işleminde hangi ihale yöntemi kullanılmıştır? Kimlere satılmıştır? Satıştan elde edilen gelir deprem mağdurları için kullanılmış mıdır? Kullanılmış ise hangi ihtiyaçlara yönelik kullanılmıştır? Satılan bu arazilerin tapu bilgileri nelerdir?

TOKİ tarafından deprem mağdurları için inşa edilen konutların birim maliyetleri ne kadardır? Deprem mağdurlarına birim satış fiyatı ne kadardır? Satış fiyatı belirlenirken kar marjı eklenmiş midir? Eklenmişse oranı nedir? Satış fiyatına kar marjının eklenmesini sosyal devler ilkesine uygun buluyor musunuz? Deprem mağdurlarına nasıl bir ödeme planı çıkarılmıştır? Satış fiyatı belirlenirken deprem mağdurlarının gelir durumu ve sosyal devlet ilkesi gözetilmiş midir?

 TOKİ tarafından deprem mağdurları için inşa edilen konutlarda ortak alanlar için (okul,cami,sosyal alan,park,spor tesisleri,peyzaj,asfalt vb.) harcanan bedel deprem mağdurları için toplanan nakdi yardımlardan mı karşılanmıştır yoksa depremzedelerin konut başına ödeyecekleri satış fiyatlarına mı eklenmiştir? Bu ortak alanların maliyet bedeli üzerine kar marjı eklenmiş midir? Ortak alanlar için harcanan bedelin büyük kayıplar yaşamış depremzedelerce karşılanmasını sosyal devlet ilkesine uygun bulmakta mısınız?
 Depremde maddi ve manevi büyük zarar gören depremzedelerin konut bedellerini ödeyememesi halinde bu bedellerin tahsil edilmesi için nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz? Bu kapsamda depremzedeler aleyhine icra takipleri başlatmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu uygulamayı sosyal devlet ilkesine uygun buluyor musunuz?

TOKİ tarafından deprem mağdurları için inşa edilen konutların tamamlanmadan ve alt yapı çalışmaları bitirilmeden depremzedelere teslim edildiği ve bu eksikliklerin depremzedeler tarafından giderildiği bilinmektedir. Konutları eksik teslim eden yüklenici firmalar hakkında cezai işlem uygulanmış mıdır? Depremzedelerin bu eksiklikleri gidermiş olmaları nedeniyle uğradıkları zararlar karşılanmış mıdır? 

 Depremde mağduriyet yaşayan kiracıların konut edinmesi için herhangi bir çalışmanız oldu mu? Olduysa kaç kiracı bu kapsamda konut sahibi oldu?

Depremde iş yerleri ağır hasar gören ve yıkılan iş yeri sahipleri için iş yeri sağlanması hususunda herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise kaç iş yeri sahibi bundan faydalanmıştır?

 TOKİ tarafından inşa edilen konutlarda yaşayan depremzedeler aleyhine, ortak giderleri ödeyememesi nedeniyle, 5000 in üzerinde icra takibi başlatıldığı, bu rakama aile üyeleri eklendiğinde bu durumun en az 20000 kişiyi mağdur ettiği, söz konusu ortak gider borçlarına aylık %5 gecikme faizi eklendiği ve borç miktarının depremzedelerce karşılanamayacak miktarda arttığı, bu konunun Van ilinin kanayan yaralarından biri haline geldiği bilinmektedir. Bu mağduriyeti gidermek için herhangi bir çalışma ve düzenleme yapmayı düşünmekte misiniz?

Editör: Wan Haber