Bu yılki teması "adalet" olan etkinlik, Milano'nun Duomo meydanında yerel saat ile 18.00'de genç ve yaşlı yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleşti. Dans etkinliğinin ardından Intervita Onlus kuruluşu kadına karşı şiddet temalı bir multimedya gösteri gerçekleştirdi.


Günün ve etkinliğinin önemini kadınların özgürlüğü olarak tanımlayan "Kadın sığınma evi" başkanı Av. Manuela Ulivi, "Biz bütün bir yıl boyunca kadınların şiddetten kurtulmaları için çalışıyoruz. Erkekler kadınlara, onları kendilerini bağımlı kılmak için şiddet uyguluyorlar, bugün burada hep beraber buna son demeye geldik. İtalya'da kadına yönelik şiddet tanınmıyor, aile içi problem denilip yaptırım uygulanmıyor. Kadına yönelik şiddet yasalarca tanınmalıdır ve şiddete uğradığını belirten kadınların hikayelerine inanılmalıdır" ifadesinde bulundu.


Etkinliğe kendi grubu ile katılan dans öğretmeni Silvia De Angelis ise, "Bugün kadına yönelik şiddete karşı farklı bir şekilde protestoda bulunmak için buradaydık. İtalya'da yaşayan kadınlar şiddete maruz kalıyorlar. Bu şekilde protestolar güzel ancak yapılanlar olanların yanında çok az kalıyor" dedi.


Yapılan bir araştırmaya göre İtalya'da kadınların yüzde 90'ı şiddete maruz kalıyor ancak polise başvurmuyor. İtalya İstatistik Kurumu verilerine göre ise 16-70 yaş arası 6 milyon 743 bin kadın şiddet gördüğü gerekçesiyle şikayette bulundu.

Editör: Wan Haber