18 aylıkken anne babasının vodvilinde (toplumsal sorunları mizahi bir yaklaşımla hicveden tiyatro türü) rol alarak kariyerine başlayan ABD’li Hollywood yıldızı Mickey Rooney 93 yaşında hayata veda etti. 
Sir Laurance Olivier’e göre Amerika’nın yetiştirdiği en büyük aktör olan Mickey Rooney, yıl 1965’i gösterdiğinde 200 filmde oynamış, 3 milyar dolardan fazla para kazanmıştı.


Uzun kariyeri boyunca 4 Akademi Ödülü’nün yanı sıra 2 de özel Oscar’a layık görülen Rooney, aralarında ünlü aktris Ava Gardner’la da bulunduğu sekiz kadınla evlendi. Bir keresinde, “Eğer eski eşlerinizden biriyle yeniden evlenmek isterseniz, hangisini seçerdiniz?” sorusuna, “Herbiriyle yeniden evlenirdim” cevabını veren Rooney, deli dolu bir hayat geçirdi.


Gerçek adı Joe Yule Junior olan Rooney, altı yaşında 1927 yapımı ‘Orkideler ve Ermin’ isimli filmde bir cüceyi canlandırdığı ilk rolünü oynadı. 1937’de ‘A Family Affair’( Bir Aile Sorunu) filminde Andy Hardy rolüyle üne kavuşan Rooney, sinema filmi dışında müzikallerde de yer aldı.
1944’te Elizabeth Taylor ile oynadığı ‘National Velvet’ isimli film, dünya çapında üne kavuşmasının önünü açtı. Çocuk yaşta girdiği sinem endüstrisinin kendisini çabucak büyümeye zorladığı itirafında bulunan Rooney’in 30 yaşındayken “100 yaşında gibi hissediyorum” sözü hafızalara kazındı. 1960 senesinde iflas ettiğini açıklayan ünlü aktör birikimini boşandığı sekiz karısına nafaka olarak ve ehlikeyf hayat tarzına harcadı. Her şeye rağmen 1977’de ‘Pete’in Ejderhası’ ve yakın tarihlerdeki Broadway şovu ‘Şeker Bebekler’ ile kariyeri yeniden canlandı. 80’lerde dahi film projeleri, televizyon şovları ve tiyatroda yer almaya devam eden Rooney’in mottosu “Asla emekli olma fakat ilham ver” oldu.

Editör: Wan Haber