Fazıl ERÜŞ - Vansesi


Adaylığı Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli Tarafından Kayseri’de düzenlenen aday tanıtım toplantısın da açıklanan, MHP Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Avukat Mustafa Alkoç,  Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kendisinin kazanacağını iddia etti.  Genel seçimlerde MHP’nin 12 bin oy aldığını belirten Alkoç  “ Partimiz milletvekili sıralamasını benim önerdiğim şekilde yapmış olsaydı MHP Van’da 2 milletvekili çıkarabilirdi. Ancak sıralamada hata yapıldı.” dedi.  Alkoç, bölgenin insan yapısı ele alındığında buraların bozulmayan Türklerin olduğu yöreler olduğunu, bölge insanı da doğuştan MHP’li olduğunu ileri sürdü.  Türk’ün Kürt’ten Kürdün Türk’ten hiçbir farkı olmadığını vurgulayan MHP’li Alkoç seçime ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu. 

Neden aday olma gereği duydunuz?

Ben 64 yaşındayım. Vebali Allah indinde omzumdan kaldırmak için yola çıktım. Benim bir talebim yoktur olamaz da.  Dünya’da Van’dan güzel bir yer olduğunu düşünmüyorum.  Bir önceki belediye seçimlerinde Ak Parti Van’da belediyeyi aldı. Ancak belediye başarılı bir hizmet sınavı vermedi.2009’da kazanan parti BDP, meslektaşım Bekir Kaya belediye başkanı oldu.  Ama memleketimiz perişan ve sefalet içinde. Bana göre Van kötü yönetiliyor. Daha iyi bir Van için alt yapı ve üst yapı projelerimle hizmet etmek amacıyla aday oldum. Van’ı çirkin yapılaşmadan kurtarmak üzere hazırladığımız projelerimizi hayata geçirmek için aday oldum. Ben kazanırsam Türkiye’nin çeşitli illerinden deneyimli, donanımlı, ehliyet liyakat sahibi arkadaşlar getirerek Van’a hizmet edeceğim.

Mevcut belediyeden memnun musunuz?

Belediyecilikte sadece asfalt dökmek ve kaldırım yapmak yetmiyor. Alt yapı ve üst yapılar gözden geçirilmeli. Bekir Kaya kendi dönemi öncesinde olan yolsuzlukları araştırmalıydı. Bunu yapmak içinde bilgi birikim sahibi, dürüst, çalışkan bir ekip ile çalışmalıydı. Ama Kaya bunların hiçbirini yapmadı. Bekir Bey çok değerli, saygılı ve bizde hatırı olan kardeşimiz olmasına rağmen belediye başkanı görevinde kendisini başarılı bulmadım.

 Bekir Kaya ile bir araya geliyor musunuz?

Başkanımız Bekir Kaya seçimlerden önce nezaket ziyaretleri yapıyordu. Bu vesile ile beni de ziyaret etti. Kendisini desteklememizi istedi. Ben de kendisine dedim ki “ Bekir Bey kazanma şansın var. Kazandığında hukukçu kimliğini asla ve asla unutma. Partinin etkisinde sakın kalma. Toplumda ayırım yapma ve bütün insanları kucakla. Van’a yapacağın en önemli hizmetlerin başında yolsuzlukları engellemen ve ortaya çıkarman olacaktır. Bu yolsuzluğu yapanlar kimlerse araştır ve ağır ceza mahkemelerinde yargılanmaları için dava aç. Bu mücadelede senin 2 yıl hukuk müşavirliğini gönüllü karşılıksız yapacağım ve yanında olacağım. Sana yürekten yardımcı olacağım. BDP’li olarak değil MHP’li olarak yardım edeceğim. İnsanlarımın hatırı için memleketim için senin yanında olacağım. Kazanırsan eğer bu fırsatı çok iyi değerlendirmen lazım. Kendin, çevren için değil toplum için değerlendir. Bekir Kaya’nın kişiliği buna uygun olmasına rağmen kendisini çalıştırmadılar diye düşünüyorum.

Bekir Kaya’ya hesap sormadınız mı?

Bekir Bey kazandıktan sonra ziyaret kuyrukları oluşmaya başladı. Ben meslektaşı olarak kendisini tebrik etmek için makamına 3 defa gitmeme rağmen görüşemedim.

Ak Parti sizce belediyeyi neden kaybetti?

Van’da ilk Belediye seçimini Ak Parti kazanarak Van’da iktidar oldu. Belediye somut bir  başarı   gösteremeyince Ak Parti halkın takdiriyle mührü BDP’ye teslim etti. Ak Parti kaybettiğinde 284 trilyon borç bırakarak gitti.

MHP’nin kazanma şansı var mı?

Genel seçim ile yerel seçimleri karıştırmamak lazım. MHP Van’da  yerel seçimlerde birinci parti olacaktır.

  Seçmenlerden nasıl oy isteyeceksiniz?

Türk’ün Kürt’ten Kürdün Türk’ten hiçbir farkı yoktur. MHP’nin kadrosunun bir kısmı bozulmayan Kürtlerden oluşmaktadır. Biz ırkçılık, ayırımcılık yapmıyoruz. Bizim milliyetçilik anlayışımız ırkçılığa dayanmıyor. Milliyetçilik anlayışımız misak-ı milli sınırları içerisinde insanımızı sevmek ve insanımızı korumaktır. Ülkemde Ermeni’de, Yahudi’de, Rum’da olabilir. Irklara asla karşı değiliz. Olamayız da. Olduğumuz takdirde yaratana şirk koşmuş oluruz. Çünkü ırkların yaratıcısı Allah’tır.  İnsanların ırkına değil duruşuna önem veriyoruz. Bu nedenle bu Kürt’tür, bu Türk’tür, bu Laz’dır, bu Çerkez’dir öyle bir ayrımımız olamaz. Van’da seçmenlerin hepsinden gönül rahatlığıyla oy isteyeceğim. Benim adaylığım medeni bir taleptir.

Aday olurken bir endişe duydunuz mu?

Partiler siyasi menfaat ve hizmet grubudur. Bu yüzden memleketimde aday olurken hiçbir endişem olmadı.

Van siyasetinde esin kaynağınız kimdir?

İki siyasi büyüğümü, bir belediye başkanımızı ölçü alarak yola çıktım. Biri merhum milletvekilimiz Ferit Melen diğeri ise Kinyas Kartal’dır. Belediye başkanı da Tayyar Dabbağoğlu’dur. Merhum Ferit Melen siyasette 40 yıl bu memlekete Başbakan, Bakan,  Milletvekili olarak hizmet etti. Van’a bölge müdürlüklerini o getirdi. Maliye Bakanlığı yaptığı dönemde Avrupa basını kendisinden dünya devletleri içerisinde cebini düşünmeyen tek Maliye Bakanı olarak övgü ile bahsetmişlerdi. Bir tane gayri meşru işlemi, usulsüz bir kazancı yoktur. Almış olduğu maaşı fakir fukaraya yedirmiştir. Benim ölçümdür. Merhum Kinyas Kartal ise uzun yıllar mebusluk yaptı. Hem Bey’dir hem de Ağa’dır. Kinyas Bey ayrım yapmadan kimin sorunu varsa çözerdi. Kendi aşiretine yaptığı gibi başka aşiret mensuplarına da yardımcı olurdu. Aynı zamanda kan davalarının her zaman karşısında durmuştur. Kinyas beyin hiçbir zaman gayri meşru kazancı olmamıştır. İşte bu onu büyük yaptı bey yaptı ağa yaptı. Oğlu öldürüldüğünde dahi “kardeşini vurmuştur. Benim kan davamda yoktur benim ona kinim nefretim” de  yoktur diyerek büyüklük gösterdi. Topluma örnek oldu. Belediye Başkanlarından ise rahmetli Tayyar Dabbağoğlu benim ölçümdür. Asalet makamlara geldiğinde belli olur.Duruş  asalettir.

 Ak Parti’de kimi rakip görmek istersiniz?

 Ak Parti’de kim aday olursa olsun fark etmez. Ancak Hüseyin Çelik’i rakip görmek istiyorum. Hüseyin Çelik partisine daha fazla zarar vermeden gelip hesap versin ve aday olsun ve kazansın. 

 BDP’li meslektaşlarınız adaylığınızı nasıl karşıladılar

 Birçok BDP’li meslektaşım benim adaylığımı saygıyla karşıladılar. Hepsi de benim kardeşlerimdir. Saygılı ölçülü, beyefendi kişilikleri olan değerli arkadaşlarımızdır. Hepimiz bir birimize mecburuz.  Siyaset de  bu anlamda medeni bir ihtiyaçtır.

 Seçim çalışmalarınız nasıl olacak?

 Ancak görsel ve yazılı basın aracılığıyla kendimi ve partimi vatandaşlara anlatacağım Çalışmalarımız bayrak yarışı şeklinde olacaktır. Seçimlerde ne vaat etmişsem noterde tasdik edeceğim ve yazılı belge olarak seçmene sunacağım. Ay yıldızlı bayrağa ihanet etmek Allah nezdinde insanı sıkıntıya sokar. Çünkü ay yıldızlı bayrak Peygamber efendimizin (S.a.v) devamıdır.

 Başkan olursanız önceliğiniz nedir?

 Partiler üstü bir düşünceye sahibim. Yolsuzlukların hesabını kim yapmışsa soracağım. Bekir Kaya arkadaşım hesap sormadı ben soracağım. Bekir Kaya döneminde belediyede yolsuzluk varsa onları da soracağım.  Fakir fukaranın, milletin malını yiyen kardeşim bile olsa hukuk çerçevesinde elini keseceğim. Van’ı daha ileriye taşıyacak hayallerim, projelerim var. Tramvay sistemini getireceğim.  Van Süper Lig’i mutlaka görecek. Vanspor’u mutlaka Süper Lig’e çıkaracağım. Mevcut stadı süper lige yakışır bir şekilde yeniden yapacağım. Atatürk Şehir Stadı kesinlikle yerinde kalacaktır. Başka yere taşınmasına izin vermeyeceğim. O stat Süper Ligi görecektir. Orası başka birine peşkeş çekilmesin,  diğer yerler zaten çekildiği kadar peşkeş çekilmiş. 

 Çözüm sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 Çözüm süreci beni tatmin eden bir olay değildir. Çözüm sürecine inanmıyorum. Akıbeti bellidir. Hüsranla bitecektir. Türkiye’yi iç savaşa götürmek istiyorlar. Ermenistan diasporası bile susmuş. Çünkü bu hükümet onlara çok güzel çalışıyor.

 Bölgenin yapısını biliyor musunuz?

 Ben bu bölgenin çocuğum. Dünyada iki tane Konstantinapolis vardır.  Bu iki tane Konstantinopolis Osmanlı sınırları içerisindeydi. Osmanlı İmparatorluğu yıkıldıktan sonra bu iki şehir misak-ı milli sınırları içerisinde kaldı. Biri Batı’daki Konstantinapolis İstanbul diğeri Doğu’daki Konstantinapolis Van’dır. Bu Ermenilerin tezi ve iddiasıdır. Gregorian mezhebinin düşüncesi budur. Van benim kutsal şehrimdir. Mutlaka oraya geleceğim diye düşünüyorlar.

Şimdi  bu bölge Türkistan mıdır, Kürdistan mıdır yoksa Ermenistan mıdır? Bu nedenle vatandaşlarımı aydınlatmak zorundayım. Kürdü de Türkü de uyandıracağım, aydınlatacağım. Bilhassa Kürt vatandaşlarımı uyandıracağım. Belgesel bir kitap hazırlıyorum. Belgesel kitabımın ismi ise Cumhuriyetin yetiştirdiği sahte kahramanlar. Bunları belgelere dayalı olarak yazacağım.

 BDP’li seçmenden oy alabilecek misiniz?

 Kürtler benim vazgeçilmezimdir. Rahmetli Alparslan Türkeş Van’ı ve Vanlıyı çok severdi. Hatta o kadar severdi ki hatta kız kardeşini Vanlı Kürt Sabahattin Koçoğlu’na vermişti. Türkeş bir vasiyetinde şöyle derdi: “Sakın ha Van’daki Kürtlere dil uzatmayın, onların ne işi, ne sorunu olursa yardım edin. Sakın ha onlara dokunmayın. Yer yüzünde  Oğuz  geleneğini, yaşatan . Van’daki Kürtlerdir. Evine gidersin tek bir tavuğu olur. Onu da misafiri için keser. Sabah kahvaltısını hazırlar ve gideceği yere kadar uğurlamak ister.” İşte bu oğuz töresidir. Bunu uygulayan tek İl de Van’dır. Bölgemde 34 yıldır Avukatım ben bu terbiyeyi ve hürmeti her Kürt kardeşimde gördüm.

 Kendilerine hizmet eden ve kendilerini seven sayan kendilerini istismar etmeyen birini sesçinler. Yolsuzluğa, rüşvete göz yummasınlar. Uyanmamız lazım. İktidar kardeşi kardeşe düşman etti.

Editör: Wan Haber