Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, çiftçinin sorunlarını TBMM'de dile getirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, geçen hafta değiştirilen Sulama Kanunuyla, artezyene sayaç takılması uygulamasından vazgeçmediğini, sadece 3 yıl sonraya bıraktığını yani seçimler sonrasına ertelemekle yetindiğini vurguladı. Uzunırmak, yaptığı açıklamada, "Uyan çiftçi uyan. Yerin altından, tamamıyla senin kendi imkanlarınla, kendi paranla sondaj çaktırıp, motorla, pompayla çıkardığın tarla ve bahçe sulama suyunu bile sayaç takılacak. Sanki şehir şebeke suyu satar gibi senden ekstra para alınacak. Bu gidişle soluduğunuz havayı bile parayla satarlarsa şaşmayın. Türk çiftçisi, dünyanın en pahalı mazotunu, en pahalı gübresini kullanıyor. En pahalı amortisman bedelleriyle üretim yapmakta zorlanan Türk çiftçisine, şimdi de sulama suyu darbesi indirildi. Türk çiftçisine, Deli Dumrul vergisi gibi, sulama ücreti üyelik aidatı, dekar başına sulama ücreti ve artezyenine sayaç takma zorunluluğu getirilmiştir. Güya bu zorunluluk seçimden sonraya ertelenerek, çiftçi kandırılmaya çalışılmıştır. Hükümet, fahiş sulama zamlarıyla, aldığı krediyi bile ödeyemediği için, tarlası ve traktörü haczedilen çiftçiye, adeta, Türk çiftçisi batsın, nasıl olsa ABD'den GDO'lu mısır, İsrail ve Avrupa'dan sebze, meyve alırız, politikası izlemektedir" diye konuştu.
Sulama suyu fiyatlarına değinen Uzunırmak, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kararı ve zorunlu uygulamayla, Büyük Menderes Ovası sulama birlikleri, 2011 yılında pamuk üreticisine dekar başına sezonluk 24TL'den verdiği sulama hizmetini, 30TL'ye çıkardı.
Aydın Nazilli bölgesinde mısır eken çiftçi dekar başına ödediği su ücret tarifesi 17 TL'den 30 TL'ye çıkardı. Narenciye sulamasını 30TL'den 48TL'ye çıkardı. 2011'de hububat sulaması dekar başına 10 TL idi, 19TL'ye çıktı. Zeytinlik sulaması 30'dan 40TL'ye çıkarıldı. Türk çiftçisi, zamlı sulama ücret tarifesine ek olarak, bir de 'Sulama birliklerine üyelik aidatı' adı altında, dekar başına 13 TL ile 26 TL arasında değişen oranlarda ekstradan para ödemek zorunda bırakıldı. Yüz dekar tarla sulamak isteyen bir çiftçi, daha en başta 1300TL ile 2600 TL aidat ödeyecek, tarlasına pamuk ekecekse, ayrıca sezonluk 3 bin TL ödeyecek. Mısır ekecekse ayrıca 3bin TL sulama bedeli ödeyecek. Bunlar çiftçinin belini büken gelişmeler. Çiftçi, zaten yıllardır o birlikten hizmet alıyorken, şimdi ekstradan üyelik aidatı adı altında para toplamak 'Deli Dumrul Vergisi'nden başka bir şey değil" şeklinde konuştu.
"12 milyon çiftçi kan ağlıyor" diyen Uzunırmak, sözlerini şöyle tamamladı: "Başta Türk çiftçisi olmak üzere, Ziraat Odaları ve Sulama Birlikleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bu kararı ve uygulamasını şaşkınlıkla karşılamaktadır. Türkiye genelindeki 12 milyon çiftçiyi ilgilendiren bu uygulamadan vazgeçilmeli, sulama tarifeleri, eskiden olduğu gibi, yine sulama birlikleri meclisleri tarafından belirlenmelidir. Sulama birlikleri üyelik aidatı almamalı, ille de alınacaksa, cüzi bir rakama indirilmelidir. Kendi imkanı ile sulama yapan çiftçiden ek ücret alınmamalıdır. Nitekim, geçen yıllarda, sulama fiyatları, bakanlıktan gelen tarifeye bakılmaksızın sulama birliklerinin meclisleri tarafından tayin ediliyordu. Sulama ücretleri, birliklerin kendi iradesine bırakılmıştı. Ancak Orman ve Su İşleri Bakanlığının 03 Nisan 2012 tarihli ve 197 sayılı yazısı üzerine 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununun 6 ncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 16 Nisan 2012 tarihinde karara bağlanan durum üzerine; Kanunun 2.Maddesinde 'Sulama birlikleri, sulama tesislerinden faydalananlardan alınacak su kullanım hizmet bedellerini tabloda belirtilen işletme ve bakım ücret tarifelerinden az olmamak üzere belirler' ibaresine yer verildi. Bu uygulama ile çiftçiye fahiş sulama bedeli ödeme yükümlülüğü getirildi
(MB-İK)

19.02.2013 10:33:30 TSI

Editör: Wan Haber