Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu,Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu yıl ilk kez belirlenen bitkisel üretim ortalama verim değerlerinde hatalar ve haksızlıklar olduğunu ileri sürdü.
Konuyu TBMM gündemine taşıyan MHP'li Tanrıkulu, yapılan verim ortalaması çalışmasının bir kez daha gözden geçirilmesini istedi. TÜİK'in güvenilirliğini yitirdiğini iddia eden Tanrıkulu, "Tarım alanında da böylesine mağduriyet yaratan tespitlerin artık daha inandırıcı ve güvenilir olmasının zamanı gelmiştir" dedi.
Tanrıkulu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir Milletvekili sıfatıyla TBMM'ye verdiği önergeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun 2012 yılı ürünlerine ait 2013 yılı verim ortalama verilerinin 4 Ocak 2013 günü açıklanmasıyla, başta İzmir ve Menemen olmak üzere birçok üreticimiz bu verilerin mağduru olmuştur. Menemen'de bir önceki yılda pamuk verim ortalaması 550 kg/dekar, 1'inci ürün dane mısır bin 300 kilogram/dekar, 2. ürün tane mısır bin 200 kilogram/dekar, sulu tarım alanlarındaki hububat verimlerinde ekmeklik buğday olarak 650 kilogram/dekar desteklemeye esas alınmıştı. Ancak TÜİK'in son açıkladığı rakamlara göre Menemen'de pamuk ortalama verimi 470 kilogram/dekar olarak belirlenmiştir. En kaliteli pamuğun üretildiği bölgede, aynı sulama kanalından tarım yapan yakın yerler 600 kilogram/dekar olarak açıklanırken, Menemenli ve diğer bölge çiftçimizin TÜİK tarafından cezalandırılması hakkaniyetli değildir. Diğer yandan TÜİK'in yaptığı bu tespitler, ülke genelinde de çok büyük mağduriyetler yaratmış, üreticimiz sesini duyurmaya çalışmaktadır. Zaten uzun yıllardan bu yana hükümetin yürüttüğü yanlış tarım politikaları yüzünden çaresizlik içinde geçimlerini sağlamaya çalışan çiftçilerimiz, TÜİK'in bu haksız ve hatalı tespitleri nedeniyle daha da mağdur olacaklar ve belki de bu yıl ürün ekmeyeceklerdir. Çünkü çiftçimiz bu tespitlere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan destek alacaktır. TÜİK vasıtasıyla ekim alanlarının daraltılma çabası olarak gördüğümüz bu uygulama yüzünden TBMM'ye vermiş olduğumuz yazılı soru önergemizle, yapılan verim ortalaması çalışmasının bir kez daha gözden geçirilmesini istiyoruz. Geriye dönük verim ortalamaları, bugün hemen hemen her ilçe ziraat odamızda bulunmaktadır. TÜİK bu ortalamaları da dikkate alarak, açıkladığı bu rakamları üreticilerimiz lehine, gerçek rakamlar vererek revize etmelidir."
(HE-Eİ-Y)

23.01.2013 19:41:31 TSI

Editör: Wan Haber