Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, faaliyette olan ve inşaat aşamasındaki hidroelektrik santrallerinde çok sayıda ölüm ve yaralanmaların olduğunu belirterek, konuyu TBMM'ye taşıdı.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na üç ayrı yazılı soru önergesi verdi. Tanrıkulu, TBMM'ye verdiği önergeye ilişkin yaptığı açıklamada, birçok ölümlü ve yaralanmalı iş kazalarının HES projelerindeki denetimsizlik ve ilgisizlik yüzünden acı bir şekilde gerçekleşmeye devam ettiğini belirterek, sadece 2012 yılında meydana gelen elim kazalarda 50'nin üstünde işçinin yaşamını kaybettiğine dikkat çekti. Faaliyette veya bitmek üzere olan HES'lerin gövdelerinde çatlakların var olduğu ve bu durumun kamuoyundan gizlendiği yönünde iddiaların olduğunu belirten Tanrıkulu, "Bu konuda bazı kamu kurumlarının tespitleri olmasına rağmen henüz bir adım atılmaması, HES'lerde riskli bir tercih olarak karşımızda durmaktadır" dedi.
Tanrıkulu, şunları kaydetti:
"Sarsıntılar ile kapaklar üzerinde oluşan çatlaklar, kavitasyon (oyuk, çukurlaşma) erozyonları, diğer taraftan korozyon hasarları veya temelden kaynaklanan sorunlar halen HES'leri büyük bir tehlike olarak karşımıza çıkarıyor. Bu bağlamda HES'lerle ilgili ciddi risklerin söz konusu olmasına rağmen halen bakıma alınmadan işletilmelerinin devam ettirilmesi ileriki tarihlerde ülkemizi daha üzücü haberlerle karşı karşıya getirecektir."
Daha fazla can ve mala zarar gelmemesi için TBMM'de üç ayrı bakanlığa vermiş olduğu yazılı soru önergeleri ile bu üzücü olayların önüne geçmek istediklerini ifade eden Tanrıkulu, "Artık Türkiye'de acı olaylar yaşanmadan tedbirlerin alınmasını istiyoruz" dedi.
(HE-ERG-CC-Y)

31.01.2013 13:25:14 TSI

Editör: Wan Haber