Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez İlçe Başkanı Hakan Özkan, "İktidara geldiği tarihten itibaren beri Türk çiftçisine kan kusturan AKP iktidarı şimdi de gözünü Edirneli üreticilerin devletten aldığı destek primlerine dikti. Son alınan karlarla bölge üreticisi üretim yaptığı için cezalandırılıyor" dedi.
Özkan yazılı bir açıklama yaparak geçtiğimiz günlerde açıklanan dekara göre verilen verim tespitlerini değerlendirdi. Bu tespitlerin üreticilerde şok etkisi yarattığını ifade eden Özkan, yazılı olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye İstatistlik Kurumunun açıkladığı dekara verim değerleri ise üreticinin büyük tepkisini çekmiştir. Ayçiçeğinde 170 kg buğdayda 470 kg mısırda 762 kg çeltik 803 kg açıklanan b u rakamlar üreticiyi mağdur etmiştir. Bölgemiz çiftçisi gerek toprak yapısı gerek tarımsal mekanizasyon gerekse bilinçli tarım konusunda ülkemizin önde gelen çiftçisidir. Nerdeyse bazı bölgelerimiz açıklanan bu değerlerin 2 katına yakın üretim yapmaktadır. Daha önce köy köy yapılan bu değerlendirme ilçe bazında belirlenmiştir. Bu da mağduriyeti arttırmıştır.
'FAZLA ÜRETİRSEN PRİM ALAMAZSIN UYGULAMASI ÇİFTÇİLER TARAFINDA ŞAKINLIKLA KARŞILANIYOR'
Özellikle Lalapaşa bölgemizde 5 kilometre aralıklı köylerde yarı yarıya verim fazla oluşmaktadır. Bu farkta verimin yüksek olduğu köyler ile düşük olan köylerin aynı değer üzerinden yapıldığı için sıkıntı yaratmaktadır. Sayın tarım bakanının her konuşmasında üreticinin yanındayız üretimi arttırdık gibi ifadeler kullandığını hepimiz biliyoruz. Ama uygulamaya baktığımızda hiç de öyle olmadığını görmekteyiz. Fazla üretirsen prim alamazsın demektedir. Bu yeni uygulama çiftçilerimiz tarafından şaşkınlıkla karşılanmış olup, teşkilatımıza yüzlerce şikâyet gelmiştir.
Biz MHP olarak büyük sıkıntılarla üretim yapan Edirneli üreticinin bu mağduriyetinin giderilmesini alınmış olan ilçe bazlı bu fiyat belirleme kararının tekrar gözden geçirilmesini ve eski sistemle arazi verimliliğine göre tespitlerin köy köy yapılmasını talep ediyoruz."
(ORA)

28.01.2013 13:39:18 TSI

Editör: Wan Haber