MHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, Sayıştay Kanunu'nda yapılan değişikle iktidarın denetimden kaçtığını savundu.
Ayhan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bütçe görüşmelerine Sayıştay raporları olmadan başlanılmasını eleştirdi. AK Parti yönetiminin denetimden kaçtığını savunan Ayhan, iktidarın bağımsız kurulların icraatlarını ince ayar demeçler ile yönlendirmeye çalıştığını iddia etti. Ayhan, "Denetim kaçağı AKP, Güçlendirilmiş Bütünlük Sistemleri İçin Hesap Verilebilirliğin Geliştirilebilmesi Uluslararası Konferansı'nda bile yolsuzlukların önlenmesi konusunda İhale Kanunu'nu örnek vermekte ancak iktidara geldiğinden bu yana Parlamento'ya usulsüzlükleri ve yolsuzlukları tasdik ettirmek için bu kanunda 40 değişiklik yaptığını söylememektedir'' dedi.
Sayıştay Kanunu'nda yapılan değişikle Sayıştay'ın yetkilerinin sınırlandığını belirten Ayhan, "İdarelerin gelir gider malları dışındaki işlemleri, yani borçlanma işlemleri, birtakım haklara ilişkin işlemler, avans ödemeleri gibi teknik olarak gider ya da gelir yazılamayan işlemler Sayıştay denetim kapsamından çıkarılmıştır" diye konuştu.
Ayhan, Sayıştay'ın dış denetim değerlendirme raporu, faaliyet genel değerlendirme raporu, mali istatistikleri genel değerlendirme raporu ve ilgili raporları TBMM'ye sunmaması nedeniyle parlamenter denetiminin etkin olarak yürütülemediğini belirtti. Ayhan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın 1980-1982 yıllarında Diyarbakır Cezaevi'nde gördüğü işkenceyi duyduktan sonra, "Bende olsam dağa çıkardım" sözlerini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya ise "Geç kalmış" yanıtını verdi.
(EDA-CC-Y)

17.12.2012 13:19:09 TSI

Editör: Wan Haber