Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya Milletvekili Alim Işık, partisinin il ve merkez ilçe başkanlığının birlikte organize ettiği etkinlikte özelleştirmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
AK Parti Kütahya Milletvekillerini eleştiren Işık, değerlendirmesinde kendisi hakkında açıklamada bulunan milletvekillerine de isim vermeden cevap verdi.
Kütahya gündeminin en önemli konuları arasında özelleştirmelerin olduğunu söyleyen MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, özelleştirmelere tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi. Yapılan özelleştirmelerin ilk olarak Kütahya'da başlandığını kaydeden Işık, "Adalet ve Kalkınma Partisinin hükümetleri işbaşına geldiğinden beri her tecrübeyi önce Kütahya'dan başlayarak Türkiye'nin diğer illerine yaymaya çalıştığı anlayış yine 2012 Aralık ayında Kütahya'da beklenmedik bir gelişmeyle kendini göstermiştir" dedi.

"SLİ ÖZELLEŞTİRİLMESİ AK PARTİ'NİN KÜTAHYA'YA ATTIĞI SON GOL OLMUŞTUR"
Seyitömer Termik Santrali ve Seyitömer Linyit İşletmelerinin kömür sahalarıyla birlikte özelleştirilmeleri AK Partinin Kütahya'ya attığı son gol olmuştur. Anayasada "Madenlerin ve yeraltı kaynaklarının devletin elinde olduğu" hükmü açıkken daha önce Mayıs ve Haziran aylarında Seyitömer Termik santrallerinin özelleştirme kapsamında olmadığını ifade eden ilgili bakanların resmi yazılarına rağmen temmuz ayı başlarında bir gece yarısı, "kömür sahalarının özelleştirme başkanlığınca özelleştirilebileceği" hükmünün 1 maddeyle torba yasaya ilave edilmesiyle bu sürecin başlangıcı olmuştur. Daha önce ilgili başkanlıklarca birleştirilen santraller bilindiği gibi aralık ayında ihaleye çıkılmıştır. İlginç olan şudur; aynı resmi gazetede Sivas Kangal Termik Santrali de özelleştirme ilanına çıkılmış ama Kangal'a başvuru için Kütahya'daki başvurudan 1 ay fazladan süre verilmiştir. Yani hükümet her yerde ve her zaman olduğu gibi önce bu anayasa ve yasalara aykırı olan düzenlemeyi önce Kütahya'da denemeyi hedeflemiş, eğer buradan sonuç alınırsa Kangal'da ve diğer illerde benzer uygulamayı devam ettirmeyi hedeflemiştir. İhale ile ilgili süreç işlemektedir. Bir firma 2 milyar 248 milyon dolarlık teklifle Seyitömer Termik santralinin tüm taşınır ve taşınmazlarını tüm mal varlığıyla satın almış. Seyitömer Linyit İşletmelerinin tüm taşınır ve taşınmazlarının mal varlığını ve kömür sahalarının ruhsatlarını ise 2054 yılına kadar işletme hakkını satın almaktadır. İki işletmenin birleştirilerek özelleştirildiği bir uygulama ne dünyada ne de Türkiye'de örneği yoktur. Aynen havaalanında denenen ve birçok yeni uygulamaya Kütahya'dan başlandığı gibi bu özelleştirmede de hükümet Kütahya'yı üs seçmiştir. Üzülerek ifade ediyorum, bunun için ilimiz iktidar milletvekilleri de aktif rol almıştır."

"BİR MİLLETVEKİLİ ANAYASAYA NASIL BAŞVURULACAĞINI BİLMİYORSA, BU ONUN AYIBIDIR"
Kendisinin özelleştirme konularında vermiş olduğu beyanatlara ilişkin AK Parti Milletvekili Soner Aksoy'un kendisine yönelik yapmış olduğu eleştiriye isim vermeden cevap veren Alim Işık, "Bir başka saygıdeğer milletvekili benim bu konudaki eleştirilerime cevaben, "Bu konuyu neden Anayasa'ya götürülmediğini veya götüremediğini ifade etmiştir. 10 yıldır bu ilin milletvekilliğini aralıksız devam ettiren birinin Anayasa'ya nasıl başvurulacağını öğrenemediyse bu da kendisinin ayıbıdır. Anayasa mahkemeye başvuru en az 110 milletvekilinin imzasıyla bir kanunun iptali istenecekse yapılabilinir. Bunu da 10 yıldır milletvekilliği yapan birinin bilmesi gerekir diye düşünüyorum. Bildiği halde böyle bir açıklama yapıyorsa bunun samimiyetle bağdaşmadığını veya aymazlıktan öte bir davranış olmadığını söylemek istiyorum. Artık Kütahya yanlış bilgilendirmelere doydu. Aynı milletvekilleri buradaki Jandarma Taburunun taşınmayacağını, Polis Meslek Yüksekokulunun gelmek üzere olduğunu da kamuoyuna açıklamışlardır. Bu bir iki üç değil, her kritik dönemde doğrusunu bildikleri halde kamuoyunu yanlış bilgilendirerek kendilerine manşete taşıtan değerli milletvekillerinin Kütahya'nın gerçek sorunlarıyla ilgilenmelerinin vaktinin geldiği ve çoktan geçtiğini ifade etmek istiyorum."

"TEPKİ OLMAZSA ÖZELLEŞTİRMELER DEVAM EDECEKTİR"
Özelleştirmeler karşısında Kütahya kamuoyunu tepki göstermeye davet eden ve tepki gösterilmediği taktirde özelleştirmelerin devam edeceğini kaydeden MHP'li Işık, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu konuda yapılacak tek şey vardır. Kütahya kamuoyunun, sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Seyitömer Termik Santrali ve Seyitömer Linyit İşletmelerinin 2 yıllık geliri ve yaklaşık 4 yıllık net karı karşılığında peşkeş çekilmesine "dur" diyecek yasal sürece katkı yapması gerekir. Burada çalışarak evine ekmek götüren 3 bin dolayındaki işçinin bu direnişine Kütahya kamuoyunun destek olması lazımdır. Şişecam işçilerinin direnişi ve Muğla Yatağan'daki Termik Santralinin özelleştirilmesi sürecinde ihale yapılırken oradaki işçilerin gösterdiği tepkilerin karşısında iktidarın anında geri adım attığı ve ihaleyi iptal etmesi çok önemli iki örnektir. Şu ana kadar Kütahya'da başta iktidar milletvekillerinin ve sendik yöneticilerinin bir kısmının da buna destek vermesi böyle bir tepkinin ortaya çıkmasını engellemiştir. Ama ben inanıyorum ki Kütahya buna "dur" diyecektir. Eğer bu tepki olmazsa sıradaki özelleştirme Tunçbilek Termik Santrali ve Garp Linyit İşletmeleridir."

"DEVLETİN ENERJİ TESİSLERİNE YATIRIM YAPMA GİBİ BİR KARARI YOK"
AK Partili bir milletvekilinin Tunçbilek santrali ve Garp Linyitleri İşletmesi'ne devletin yatırım yapacağına ilişkin söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını savunan Işık, "Devletin şu anda enerji tesislerine yatırım yapacağı yönünde herhangi bir kararı yoktur. Bu Tavşanlı'daki tesislerin de özelleştirilmesi adına aynen Kütahya'da olduğu gibi kamuoyunda oluşabilecek tepkilerin ötelenmesi için yapılan bir girişimden başka bir şey değildir. Bu saygıdeğer milletvekilini uyarıyorum. Tavşanlı'daki binlerce kişinin evine ekmek götürdüğü bu tesisleri sattırmak için öncü kuvvet olarak orada çalışacağına oraların satılmaması ve yeni yatırımların ilimize kazandırılması için meclis kürsüsünden bu görüş ve düşüncelerini tüm kamuoyuyla paylaşmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim" şeklinde konuştu.
(RD-EFE)

28.01.2013 15:06:46 TSI

Editör: Wan Haber