Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e Selendi ilçesine öğretmen evi yapılıp yapılmayacağını sordu.
Selendi Anaokulu ve Öğretmenevi Projesi'yle ilgili yaşanan süreci gündeme getiren MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "Selendi'de şu anda öğretmen evinin sadece lokali var; misafirhanesi yok. 2009 yılı Ocak ayında dönemin Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Selendi Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Selendi Belediyesi eski başkanı ve Selendi Öğretmen evi Müdürü tarafından valilik makamında imzalanan protokol ile Selendi'ye yapılacak 800 bin TL'lik 38 yataklı öğretmen evi ve anaokulu kamuoyuna tanıtılmıştır. Manisa İl Özel İdaresi encümeninin 19.02.2009 tarih ve 75 sayılı kararı ile kabul edilen protokol gereği; Selendi Öğretmenevi Müdürlüğü tarafından 17.02.2009 tarihinde Selendi Anaokulu ve Öğretmen evi inşaatı yapımı için Manisa İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğinin 39538642-5001 nolu hesabına 150.000 TL yatırılmıştır. Manisa İl Özel İdaresi 15.06.2009 tarihli toplantısında; Selendi Öğretmenevi Müdürlüğü tarafından Manisa İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği hesabına aktarılan 150 bin TL'nin Selendi Anaokulu ve Öğretmenevi projesinin kabul edilmemesi nedeniyle, yeni proje yapılıp Bayındırlık İl Müdürlüğü ve İl Özel İdare Genel Sekreterliğince kabulüne kadar faiz gelirinden faydalanılmak için Selendi Öğretmen Evi Müdürlüğü'nün 30122632-5001 nolu hesabına iade edilmesine karar verilmiştir. 2009 yılında protokol imzalanan ancak sonra iptal edilen Selendi Öğretmenevi ve Anaokulu projesi 2012 yılında tekrar gündeme gelerek Selendi'ye 200 bin TL değerinde 2 katlı 6 odalı ve 180 metrekarelik Öğretmen evinin yapılacağı yönündeki bilgiler kamuoyuna yansımıştır. Ancak, Selendi Öğretmen evi binası arsasının özel idareye ait olduğu ve bu arsanın Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tahsisisin yapılmadığı için bu projenin askıya alındığına yönelik iddialar kamuoyuna yansımıştır." dedi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın soru önergesini cevaplandıran Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Başbakanlığın 2007/3 sayılı genelgesinde; kamu kurum ve kuruluşları tarafından yurt içinde ve yurt dışında hiçbir surette hizmet binası, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, kiralanmayacak ve yeni inşaat yapılmayacaktır. Bu nedenle Selendi Öğretmenevi yapımı için genel bütçeden ödenek ayrılması mümkün değildir. Ancak hayırsever vatandaşlarımız ve mahalli imkânlar ile öğretmenevi yapılması mümkündür. Manisa Valiliğince konuya ilişkin olarak; 2009 yılında imzalan protokol gereğince 150 bin TL'si öğretmenevi müdürlüğünce, gerisi il özel idaresi imkanlarıyla karşılanarak yapılması planlanan özel projeli anaokulu ve öğretmenevi projesiyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce, kalorifer projelerinin eksik olduğu, elektrik ve mimari projeler arasında uyumsuzluk olduğunun bildirildiği, bu nedenle özel projede sıkıntıların yaşandığı, öğretmenevi yönetim kurulunun kararı gereğince Selendi anaokulu inşaatı için hazırlanan projenin kabul edilmesi nedeniyle il özel idaresi genel sekreterliği hesabına protokol gereğince yatırılan 150 bin TL'nin öğretmenevi hesabına geri iade edilmesinin istendiği ve bunun il özel idaresi genel sekreterliğine bildirildiği, 2012 yılında gündeme gelen Selendi ilçesine öğretmen evi yapımıyla ilgili olarak; Mülkiyeti il özel idaresi ait ve üzerinde 3 Eylül İlköğretim Okulu ile 3 adet lojman bulanan Kurtuluş Mahallesindeki 78 ada, 4 parselin üzerine öğretmenevi yapılmak üzere tahsisinin talep edildiği, il özel idaresi genel sekreterliğince konunun il genel meclisine sunulduğu, Öğretmenevi yapımına dair taşınmaz ile ilgili işlemler tamamlandıktan sonra öğretmenevi inşaatına, öğretmenevinin kendi öz kaynakları ve yerel imkanlar ile başlanmasının düşüldüğü belirtilmiştir" şeklinde cevaplandırdı.
(ES-Eİ-Y)

22.01.2013 18:29:15 TSI

Editör: Wan Haber