MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başkanlık sistemi konusunda partisinin tavrına ilişkin bir kez daha konuştu. Başkanlık sistemi konusunda 'Son kararı halk versin' diyen Bahçeli, düzenlemenin referanduma gitmesi için Meclis’te AK Parti’ye destek olabileceklerinin altını çizdi. Ancak referanduma gidilirse MHP, başkanlığa hayır diyecek. Referandum için öngörülen tarih ise çok geç değil, 2017 yılının bahar ayları.

Türkiye 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Gülen örgütüne ilişkin operasyonları, Fırat Kalkanı Harekâtı'nı tartışırken sürpriz bir çıkış Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. 11 Ekim Salı günü partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı’nın millet tarafından seçilmesini gerekçe göstererek fiili başkanlık sistemini dayattığını söyledi. Bahçeli, bu sözlerinin ardından da AK Parti’ye “Bununla ilgili Anayasa değişiklik teklifinizi Meclis’e getirin, kararı millet versin” çağrısı yaptı.

Bu sözler hafta boyu tartışıldı, Bahçeli’nin ne demek istediği konuşuldu. Çünkü Bahçeli aynı konuşmada başkanlık sistemine karşı olduğu, partisinin reforme edilmiş bir parlamenter sistemden yana olduğunu da belirtmişti. En çok da merak edilen de bu sözlerin, MHP’nin bir anayasa değişikliğini referanduma götürmek için gereken 330 sayısını tamamlamak üzere AK Parti’ye 14 kişilik bir destek verip vermeyeceğiydi.

Bu tartışmalar sürerken 17 Ekim Pazartesi günü Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı süresi bir saati aşan bir görüşme yaptılar. Bu görüşmeden bir gün sonra yine Meclis’te partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, sözlerinin anlaşılamadığı yönündeki değerlendirmelere tepki gösterdi, “Anlamayan varsa, sözüm söz olsun, heceleye heceleye, yeni baştan alfabeyi öğretir gibi anlatmaya varım ve hazırım” dedi.

Bahçeli bu defa biraz daha netleştirdi açıklamasını, “Millete gitmekte bir sakınca yok. Biz millete gitmekten korkmayız.” dedi. Zaten kamuoyu üzerinden AK Parti’ye sunduğu iki seçenek içinde teklifin referanduma gitmeden Meclis’te reddi yer almıyordu. MHP lideri, bu açıklamasının altını “Pilavdan dönenin kaşığı kırılsın” sözleriyle çizdi.

Ancak Bahçeli’nin sözlerinin satır aralarında AK Parti’ye yaptığı uyarı da referandum için verilebilecek destek konusunda önemli. Bahçeli, “ilke ve hassasiyetleri gözeten bir anayasa değişikliği” vurgusunu şu sözlerle yaptı: Türk milletine güveniyorum. AKP’nin anayasa hazırlığını TBMM’ye getirmesi, ilke hassasiyetlerimizi gözetmesi halinde sağlıklı ve makul bir neticenin alınacağına yürekten inanıyorum.

Baharda referandum

MHP kulislerinde bahar aylarında Türkiye’yi başkanlık sistemi konusunda bir referandumun beklediği havası hâkim. Başkanlık önerisinin gündeme nasıl getirileceği konusunda ayrıntılar net değil, bu konuda AK Parti tarafından bir adım bekleniyor.

Ancak MHP kaynakları önümüzdeki haftalardan itibaren bu konuda iki parti arasında görüşmeler yapılacağını belirtti.

Başkanlık sistemine “hayır”

Ancak referanduma destek olma duruşu MHP’nin başkanlık sistemine olan yaklaşımını değiştirmiyor. MHP Genel Başkanı’nın son iki konuşmasında ısrarla “Milliyetçi Hareket Partisi parlamenter sistemin revize edilip reforma tabi tutularak devamından yanadır” mesajı vermesinin sebebi de bu. Bu durum, AK Parti’ye Meclis’te ihtiyacı olan eksik oyu vermek için el kaldıracak MHP’li vekillerin referandum mitinglerine çıktıklarında başkanlık sistemini değil parlamenter sistemi savunacakları anlamına geliyor. Yani MHP Meclis’te kısmen de olsa evet diyecek ama meydanlarda başkanlık sistemine “hayır” demeye devam edecek. (Aaljazeera)

Editör: Wan Haber