Milliyetçi Hareket Partisi'nde olağanüstü kurultay tartışmaları için kritik gün 8 Nisan. Mahkemeden eğer kurultay kararı çıkması durumunda 5 ismin adaylığı ön plana çıkacak.

1 Kasım 2015 seçimlerinde partinin oy kaybetmesini başarısızlık olarak nitelendiren muhalifler, parti içinde reform seslerinin yükselmesine neden oldu. MHP'li muhaliflerin avukatlarının, "kurultay çağrı heyeti" oluşturularak partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle açtığı davada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan Cuma günü saat 14.30'da tarafları duruşmaya çağırdı.

MHP'NİN AĞIR TOPLARI BAHÇELİ'NİN RAKİBİ

Seçimden bu yana Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Süleyman Servet Sazak ve Selim Kaptanoğlu, genel başkanlığa adaylığını koyan isimler. Alparslan Türkeş'in genel sekreter yardımcısı Selim Kaptanoğlu'nun, daha sonra Akşener lehine adaylıktan çekildiği öne sürüldü. Akşener'e yakın isimler, bu konuyla ilgili Kaptanoğlu ile görüşmediklerini belirterek "Bizim bu konuda herhangi bir isteğimiz veya beklentimiz olmadı" dedi.

PARTİ İÇİNDEKİ O İSİMLER DE ADAY OLABİLİR

Partiye yakın kaynaklar, gelişmeleri yakından takip eden bazı isimlerin de duruma göre adaylığını açıklayacağını belirtti. Mahkemeden olağanüstü kurultayın toplanması yönünde karar çıkması halinde MHP yönetiminin kararı tanımadığını açıklayarak davayı Yargıtay'a taşıyacağı öğrenildi. MHP Tüzüğü'nün 69. maddesine göre adaylar, en az 40 genel kurul delegesinin yazılı önerisi ile genel başkanlığa teklif edilebiliyor.

MHP'DE GENEL BAŞKAN NASIL SEÇİLECEK?

Belirtilen imza sayısını toplayan adaylar, genel başkanlık yarışına katılabilecek. Tüzüğün 46. maddesinde "Parti genel başkanı, büyük kongre tarafından üye tam sayısının salt çoğunluğu ile en çok 3 yıl için seçilir. İlk iki oylamada bu sayıya ulaşılamadığı takdirde, üçüncü oylamada en çok oy alan aday genel başkan seçilir" hükmü bulunuyor.

Muhaliflere göre, olağanüstü kurultay yapılması halinde MHP'nin yeni genel başkanı üçüncü turda seçilecek.

Editör: Wan Haber