Milletvekillerini trafik cezalarından muaf tutan, kendilerine ve ailelerine ömür boyu kırmızı pasaport hakkı getiren yasa teklifinden MHP, BDP ve CHP imzalarını çekti.

CHP'de Kılıçdaroğlu'nun talimatı sonrası imzalar geri çekilirken BDP'nin de imzasını geri çektiği bildirildi.

AK PARTİLİ CANİKLİ: DURUMU DEĞERLENDİRECEĞİZ

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, MHP'nin ardından CHP ve BDP'nin de TBMM Üyeliği Kanunu Teklifi'nden imzalarını çekmesine ilişkin, ''Bu tür düzenlemeler mutabakatla olmalı. Bir grubun imzası eksik olsaydı zaten TBMM Başkanlığı'na sunulmazdı. Muhalefet imzasının arkasında durmadı. Biz de durumu değerlendireceğiz'' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de "İmzamızın arkasındayız" dedi.

Konuyla ilgili ilk açıklama MHP'li Oktay Vural'dan geldi.

Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, böyle bir düzenleme yapma talebinin uzunca bir süredir gündemde olduğunu, AK Parti dahil Türk Parlamenterler Birliği (TPB) tarafından da dile getirildiğini söyledi.

Vural, kanun teklifinde yer alan kimi hususların eleştiriden muaf olamayacağını ifade ederek, kanun teklifine konulan imzalarınmevki ve bireysel beklentileri karşılamak ve daha da artırmak amacıyla atıldığını ifade etmenin de her şeyden önce büyük bir haksızlık ve kötü niyetlilik olacağını dile getirdi. Buradaki maksadın, tamamen milletvekilliği statüsünün bürokratik devlet yapılanmasında yer alan kimi makam ve mevkilere tanınan haklara paralel belirlenmesine yönelik olduğunu kaydeden Vural, MHP olarak hiçbir zaman bireysel beklentilerle veya imtiyaz arayışlarıyla hareket etmediklerini söyledi.

 MHP'NİN İMZASINI ÇEKME NEDENİ 

Vural, bugün gazetelerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söz konusu tekliften haberdar olmadığı bilgisinin yer aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Teklif muhtevasının oluşması ve bu teklifin kanunlaşmasını sağlayacak olan esas irade AKP olmasına rağmen, bu haberlerin bilerek, bir amaç gözeterek ve kurnazca servis edildiği açıktır. AKP Grup Başkanı ve Genel Başkanı Sayın Erdoğan'ın bu açıklaması karşısında, partilerinin en üst irade mutabakatıyla söz konusu teklife imza koyan AKP'nin 5 Grup Başkanvekilinin hangi iradeyi temsil ettikleri hususunu kamuoyuna açıklamaları da dürüstlüğün gereği olacaktır. Kamuoyunda eleştirilen ve aslında milletvekilleriyle ilgili olarak atılan her adımın tabii olarak tartışılacağı bilinen bir konuda, en üst düzeyde oluşan mutabakat ve iradeden AKP hükümetinin taktik ve siyasi adımlarla, özellikle Sayın Başbakan'ın kendini arındırmak istemesi iki yüzlü siyasetin yeni bir yansımasından başka bir şey değildir. TBMM Başkanı'nın en üst düzeyde oluşturduğunu ifade ettiği bir irade buluşmasına yaptığımız katkıyla oluşan tekliften Başbakan Erdoğan'ın haberinin olmadığının servis edilmesi, TBMM Başkanının girişimlerinin göz ardı edilebilmesi verdiğimiz imzanın siyasi taktik amacıyla saptırılarak, kendi siyasal amaçları için kullanılmasıdır. Buna MHP'nin müsaade etmesi mümkün değildir. Böylesine bir iradeyle söz konusu kanun teklifi hakkında en üst düzeyde ortaya konan bu taktiksel yaklaşım, milletine karşı sorumlu olan MHP'nin tavır ve tutumuyla mütenasip olmayacak, asla da örtüşmeyecektir.''

Söz konusu kanun teklifinde yer alan imzalarının irade ve amacına aykırı gelişmeler ve değerlendirmeleri dikkate alarak, oluşturulan mutabakatın içinde bulunmayacaklarını bildiren Vural, ''Teklifteki imzalarımızı geri çektiğimize yönelik irade beyanımız TBMM Başkanı'na iletilmiştir. Komisyonda MHP milletvekilleri olarak da son imzada bulunan arkadaşlarım da böyle bir kanun teklifiyle oluşturulan komisyona imza vermeyeceklerdir. MHP olarak ikiyüzlü ve münafık siyasetleri deşifre etmeye devam edeceğimizi belirtmek istiyorum'' dedi.

KILIÇDAROĞLU: "İMZANIZI ÇEKİN"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise Grup yöneticilerine ‘imzaları çekin’ talimatı verdiği öğrenildi.

Editör: Wan Haber