Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 78. yıldönümünü kutlayan MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, "kadınlarımızın sorunlarının çözüldüğünü iddia etmek mümkün değildir. Ne acıdır ki, hala kadınlarımız şiddet kurbanı olmaya devam etmektedir." dedi.
5 Aralık 1934 tarihinde alınan bir kararla kadınlara siyaset yapma ve siyasal karar süreçlerine katılma hakkı tanınması demokrasi kültürünün kurumsallaşması ve demokrasi bilincinin yaygınlaşması açısından eşsiz fırsatlar sağladığını kaydeden MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, "Türk kadının birçok Avrupa ülkesinden daha erken bir dönemde seçme ve seçilme hakkına ulaşması her yönüyle büyük bir kazançtır. Avrupa Birliği ülkelerinden Fransa'nın 1944, İtalya'nın 1946 ve İsviçre'nin de 1971 tarihinde bu hakkı kadınlara vermesi dikkate alındığında, Türk Cumhuriyeti'nin 11. yılındaki demokratik miladın farkı daha iyi anlaşılabilecektir." dedi.
Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Belen, "Milli mücadeleyi yürüten ve Cumhuriyet'i kuran kadro, Samsun'dan Ankara'ya kadar gösterilen olağanüstü ve hayranlık verici mücadelede demokratik temsilin her zaman şuurunda olmuş, izleyen yıllarda bunun önemine artan bir biçimde inanmıştır. Bu yüzden Cumhuriyet'in kuruluşundan 7 yıl sonra Türk kadını belediye seçimlerine katılma hakkını elde etmiştir. Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde yeri doldurulamayacak bir görev üstlenen, sembolleşen fedakârlıklarıyla gönüllere taht kuran kadınlarımızın 5 Aralık 1934 tarihinde milletvekili seçme ve seçilme imkânını elde etmesi zamanın şartları bakımından muazzam bir gelişmedir. Böylelikle sadece yönetilen değil yöneten, yönlendiren ve yön veren bir konuma çıkan kadınlar Türk siyasetine incelik, nezaket ve değer katmıştır." dedi.
Kadınların ülke ile alakalı konularda karar vermesinin en tabi hak olduğunu dile getiren Belen, "Muhterem ecdadımızın kadına verdiği kıymetin, kadını ön plana alan yaklaşımlarının, devlet ve toplum hayatına dâhil etme konusundaki ısrarlarının unutulduğu, ikinci plana itildiği dönemler ne yazık ki yaşanmıştır. Bu itibarla Türk kadınına layık olduğu siyasal haklarının daha fazla bekletilmeden verilmesi bir yönüyle ertelenmiş ve hasıraltı edilmiş insani itibarının iadesi olarak da görülmelidir. Geçmişte yeri gelince cephelere mermi taşıyan, yeri gelince silah tutan, yeri gelince de evinde annelik yapan ve üretim sürecine aktif olarak katılan kadınlarımızın içinde yaşadığı ülkeyle ilgili karar ve tercihlerde bulunmaları en tabii haklarıdır. Bu açıdan kadınlarımızın seçme ve seçilme imkânına kavuşması Türk demokrasisi için bir dönüm noktasını teşkil etmiştir." dedi.
Kadına şiddete dikkat çeken Belen, "Sadece buna bakarak kadınlarımızın sorunlarının çözüldüğünü iddia etmek mümkün değildir. Ne acıdır ki, hala kadınlarımız şiddet kurbanı olmaya devam etmektedir. Farklı sebeplere dayalı şiddet ve cinayet haberlerinin arkası bir türlü kesilmemektedir. Her gün gazete ve televizyonlarda ya bir ölüm haberi ya da bir tecavüz vakasına rastlanmaktadır. Kadınlara yönelmiş her türlü nefret, şiddet ve öfke dalgası lanetlenmeye müstahak olup, asla cezasız ve karşılıksız bırakılmamalıdır. İnanıyorum ki, Türkiye'nin geleceği kadınlarımızın üstleneceği yapıcı role, verecekleri değerli çalışmalara yakından bağlıdır. Bu itibarla Milliyetçi Hareket Partisi olarak her zaman kadınlarımızın yanındayız, her şart altında Türk kadınının hak ve hukukunu savunmaya kararlıyız. Bu düşüncelerle Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 78.yıldönümünde, tüm kadınlarımızı kutluyor, hepsine sağlık, mutluluk ve esenlik içinde geçecek bir ömür diliyorum." dedi.

04.12.2012 17:54:32 TSI

Editör: Wan Haber