Merkez Hakem Kurulu Üst Klasman Hakem Ara Semineri'nin törenle resmi açılışı gerçekleştirildi.
Mardan Palace'de düzenlenen seminerin resmi açılışına, TFF Başkan Vekilleri Ufuk Özerten ve Servet Yardımcı, Yönetim Kurulu Üyeleri Arif Koşar, Edip Eren, Selim Koray, Ergün Tekin, Cengiz Zülfikaroğlu, Mustafa Beyazlı, Faruk Öksüz, Taylan Üner, Genel Sekreter Prof. Dr. Emre Alkin ile MHK Başkanı Zekeriya Alp, kurul üyeleri, üst klasman hakemler ve medya mensupları katıldı.
MHK Başkanı Zekeriya Alp, "Bakmakla görmek arasındaki farkı algılamak, doğru saptamaları ve bunun arkasındaki sağlıklı eleştirileri de beraberinde getiriyor. Ama bu noktaya gelebilmek için biraz emek vermek, zaman ayırmak ve tabi ki bilgi sahibi olmak, daha da önemlisi ön yargısız davranmak gerekiyor. MHK başkanlığı öncesinde hakemlikle ilgili benim de göremediğim çok detay varmış. Ne zaman ki bu ailenin içine girdim, işte o zaman daha önce göremediğim farklı detayları gördüm. Mesela eğitim onlardan biriydi. Futbol ailesinde en düzenli, en kaliteli, en iyi eğitimin yapıldığı kesim hakemlerdir. Özellikle UEFA Hakem Konvansiyonu'na üye olduktan sonra dışarıdan gelen üyelerin katkılarıyla verilen bu eğitimleri uluslararası arenada örnek gösterebileceğimiz kalitede veriliyor. Son zamanlarda bunların olumlu yansımalarını görüyoruz. Hakemlerimizin artan performansında da bunları görmek mümkün" dedi.

"FIFA VE UEFA, HAKEMLERİMİZE GÜVENMEKTEDİR"
Alp, bir kaç yıl öncesine kadar zorluk derecesi kolay maçları alan Türk hakemlerin, son iki sezonda FIFA organizasyonlarında en kritik maçları yönettiklerine ve yurt dışında tercih edilmeye başlandıklarına işaret etti. Alp, "Yurt dışında 2009-2010 sezonunda 138, 2010-2011 sezonunda 156 hakemimiz görev yaparken, bu rakam geçen sezon 227'ye ulaşmıştır. Bu sezon yılın ilk yarısında 172'dir. Bu Türk hakemliği adına gurur verici, onur verici önemli bir gelişmedir. Bu, gerek UEFA, gerekse FIFA'nın hakemlerimize duyduğu güven ve verdiği değerin yansımasıdır" diye konuştu.
Toplum olarak bakarken görmeyen bir yapıya sahip olduğumuzu savunan MHK Başkanı Alp, şöyle devam etti:
"Nedense biz bardağın boş tarafına bakarak, bu eleştirilerle birbirimizi törpülemekte mahiriz. Gönül rahatlığı içinde söylüyorum. Bazıları görse de, görmese de hakemlerin bardağının boş tarafı doluyor. Türk hakemliği her geçen gün biraz daha iyiye gidiyor. Fakat bu ölçüde taktir görmüyor. Biz aslında çok şey istemiyoruz. Sadece hak ettiğimiz sırayı ve saygıyı bekliyoruz. En ufak bir hatada insaf sınırını aşan suçlamaların ya da kişilik haklarına yapılan saldırıların Türk hakemliğine ve futbola hiçbir katkısının olmadığına inanıyoruz. Hatalarımız var. Onlarla zaten yüzleşiyoruz. Her maçın mükemmel yönetilmediğini de biliyoruz. Ancak bir elin parmaklarını geçmeyen maçlarda, yaşanan olumsuz yönetimlerle hakemlerimizi başarısız göstermenin gerisindeki niyeti anlayamıyoruz."
Alp, sezonun ilk yarısında gösterilen hakem performanslarından memnun olduğunu ve ligin ikinci yarısındaki performanslarının daha iyi olacağına inandığını sözlerine ekledi.

ÖZERTEN: "SİZLERLE İFTİHAR EDİYORUZ"
TFF Başkan Vekili Ufuk Özerten ise, futbolun en önemli yardımcı unsurlarının hakemler olduğunu belirterek, bu yardımcılık sürecinin sarp ve dikenli olduğunu, kimilerinin bu yolda yürürken düştüğünü ve sebep aradığını, ancak futbolun dünyanın her yerinde böyle olduğunu söyledi.
2005 yılında MHK başkanlığı yaptığı dönemde her hafta maça gitmeden önce ligde görev yapan 18 hakemi telefonla aradığını anımsatan Başkan Özerten, kendilerinin MHK ve Federasyon olarak hep hakemlerin yanında olduklarını belirtti.
Başkan Özerten, "Mevla'mın affetmediği tek günah kul hakkıdır. Sakın ola ki kul hakkı yemeyin. Biz MHK olarak her konuda eşit mesafedeyiz. Sahaya aslan gibi girip aynı şekilde dik olarak çıkın. Bizler her zaman için futbolun yardımcısı olan hakemlerin daha iyi olması için elimizden gelen her desteği verdik. Eğitimin en iyisi veriliyor. Her türlü destek de, teknoloji de her şeyle sizlerin yanınızdayız. Sizlerle iftihar ediyoruz. Türkiye'nin yaşadığı adını bile anmak istemediğimiz kötü süreçlerde bir tek hakemimizin adının geçmemesi bizleri mutlu etmiş, fazlasıyla sevindirmiştir. İnsanoğlunun in var olduğu yerde bir takım hatalar olacaktır. Ama en büyük korkumuz yanlışların olmasıdır. Yanlış yapanı siz aranızda barındıramayın. Yanlışa karşı birimiz hepimiz için hepimiz de birimiz için felsefesiyle hareket edeceğiz. Türk hakemliğinin son zamanlarda taşıdığı bayrak ve çıta başta Cüneyt Çakır olmak üzere diğer hakem kardeşlerimizle yükseğe taşınmıştır. Önemli olan daha üst seviyelere çıkarılmasıdır. Sahaya çıktığınız zaman bütün yüreğinizi, beyninizi 90 dakikanızı lütfen TFF ve MHK ve Türk hakemliği için kendi aileniz, benliğiniz için dünyadan ilişkinizi keserek kul hakkı yemeden bayrak kaldırın, düdük çalın" şeklinde konuştu.
Açılış törenin ardından UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg ve UEFA Yardımcı Hakem Eğitimcisi Giovanni Stevanato, örnek maç görüntüleri eşliğinde hakemlere teknik bilgi verdi.
Daha sonra TFF Yönetim Kurulu üyeleri, Spor Toto Süper Lig Kulüp Başkanları, MHK üyeleri ve üst klasman hakemlerin katıldığı toplantıya geçildi.
(BÇ-BÇ-S)

09.01.2013 16:35:00 TSI

Editör: Wan Haber