Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Van Şubesi 1. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Kongrede konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Derya Havya,  şu anda ki mevcut hukukun yapılan hukuksuzlukların ve zulmün yasal dayanağını oluşturduğunu belirterek, “En ufak bir sorunda insanların infazını meşru kılan bu hukuk anlayışını kabul etmemiz mümkün değil.” Dedi.

VATSO konferans salonunda düzenlenen MHD Van Şubesi 1. Olağan Kongresine HDP PM Üyesi Cüneyt Caniş, DBP Van İş Eş Başkanları Hamiyet Şahin, Münir Aras,  HDP Van İl Eş Başkanları Derya Havya, Veysi Dilekçi, MHD Van Şube Başkanı Ümit Dede, TUYAD-DER Van Eş Başkanı Aynur Bağış ve hukukçular katıldı.

CANİŞ : BU SÜREÇTE MHD’NİN ORTAYA ÇIKIŞI ÇOK ÖNEMLİDİR
Barış ve hukuk mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Divan oluşumuna gidildi. Divan Başkanlığına seçilen HDP PM Üyesi Avukat Cüneyt Caniş,  Kürdistan’da çok ciddi bir savaşın yaşandığını belirterek,  bunun da yoğun hak ihlallerine yol açtığına dikkat çekti. Saray’ın kendi çıkarlarını korumak adına başlattığı savaşın hak ve özgürlükleri tamamen kısıtladığını kaydeden Caniş, bu anlamda MHD’nin ortaya çıkışının çok önemli olduğunu belirtti.


DEDE : MHD’NİN ÖNEMİ BU SÜREÇTE ÇARPICI BİR ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKTI
Caniş’in ardından konuşan MHD Van Şube Başkanı Avukat Ümit Dede ise, 7 Haziran seçimlerinin hemen öncesinde açılışını gerçekleştiren MHD Van Şubesinin seçimin hemen ardından başlayan çatışmalı sürecin etkisi ile kuruluşundan itibaren çok yoğun bir faaliyet konusu ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Aralarında çok sayıda Belediye Başkanı, siyasi parti yöneticisi olmak üzere çocuk ve yetişkinin gözaltına alındığını ve tutuklandığını kaydeden Dede, “Bu süreçte gözaltında işkence ve kötü muamele iddiaları arttı. Cezaevlerinde ki tutsakların yaşam koşulları ağırlaştırıldı, hak ihlalleri arttı. Bu durumdan ağır hasta tutsaklar yoğun şekilde olumsuz etkilendi. Kentimizde ve çevre kentler de, mahalleler de ve yaşamın her alanında güvenlik tedbirleri adı altında savaş hukuk ile dahi açıklanamayacak uygulamalar devreye konuldu. Batı illerinde Kürtlere yönelik saldırılar arttı, Sokağa çıkma yasakları, özel güvenlik bölgelerinin ilan edilmesi ve bu bölgelerde yaşayan insanların köylerini boşaltmaları yönünde dayatmada bulunulması, sivil insanların katledilmesi, bir kadın gerillanın çıplak bedeninin teşhir edilmesi mezarlıkların bombalanması gibi daha sayamadığımız hak ihlalleri artıyor. İşte bu noktada MHD’nin kurulmasının ve kurumsallaştırılmasının önemi yaşanan çatışma sürecinde oldukça çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır.” Diye konuştu.

HAYVA : MEVCUT HUKUK SİSTEMİ SADECE ZULMÜN YASAL DAYANAĞIDIR
Son olarak söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Avukat Derya Hayva’da, Türkiye’de ki mevcut hukuk sisteminin yapılan hukuksuzların ve zulmün dayanağını teşkil ettiğini kaydetti. Söz konusu hukukla işlerin yürümeyeceğini kaydeden Havya, “En ufak bir krizde dahi insanların infaz edilmesini meşru kılan bu hukuk sistemini kabul etmemiz mümkün değil. Bu yüzden yeni yaşamı inşa etmemizin en önemli ayaklarından biri de hukuk alanıdır. Burada MHD’ye çok önemli görevler düşüyor. Mevcut hukuk sistemi bir arada yaşama anlayışımıza terstir.  Bizler her sürece hazırlıklı olmalıyız. Çok ağır bir süreçten geçiyoruz, hukuki çerçevemiz sadece bir dava dosyası olmaktan çıkmalıdır. Bizim böyle bir anlayışımız bulunmamaktadır. Bu anlayışı mahkum ediyoruz.” Dedi.

Konuşmaların ardından tek liste ile girilen seçimlerde Yönetim Kurulu üyeliklerine Sevda Aydın, Emine Ebiri,  Rabia Özgökçe, Deniz Yıldız, Barış Oflas, Baran Bilici ve Turan Ece seçildi. Yedek Yönetim Kurulu üyeleri ise, Naim Çali, Bayram Kaval, Nazlı Polat, Diyar Acar, Metin Edemen ve Cüneyt Özgünden oluşurken, Kutbettin Fırtına, Ersin Biricik ve Hamza Çifçi’de denetim kurulu üyesi olarak belirlendi.

Editör: Wan Haber