Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada OHAL’in süresi ile ilgili bir ifade yer almadı. Önceki MGK toplantısında OHAL’in uzatılması için tavsiye kararı alınmıştı.

MGK olağan toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı.

Toplantıda “terör örgütlerine karşı mücadelenin” görüşüldüğü belirtildi. Rusya ve ABD’nin IŞİD’e karşı yapılan harekâtlarda PYD’ye destek vermesi eleştirildi. Açıklamada, “Suriye ve Irak’ta DEAŞ terör örgütü ile mücadelede PKK/PYD-YPG terör örgütü unsurlarının kullanılmasının, bölgede huzur ve güven ortamının tesisine katkı sağlamayacağı bir kez daha kaydedilmiştir. Bölgedeki tüm terör örgütleri ile etkin şekilde mücadele eden Türkiye’nin terörist olarak ilan ettiği gruplara, müttefiklerimizin para, silah, askeri malzeme desteği vermesinin dostane ilişkilerimizi zedeleyeceği özellikle vurgulanmıştır” denildi.

‘AVRUPA’DAKİ VATANDAŞLARIMIZI İÇİN TEDBİRLER GÖRÜŞÜLDÜ’

Açıklamada, Avrupa ülkelerinin bakanların referandum çalışmalarına yönelik tutumuna da değinildi. Avrupa ülkelerinin tavrının uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğu savunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son günlerde Türk siyasetçi ve devlet adamlarına karşı bazı Avrupa ülkelerinde muhatap hükümetlerce sergilenen uluslararası hukuk kurallarına ve diplomatik teamüllere aykırı tutum ve davranışlar ile bu kapsamdaki İslam karşıtı ırkçılık faaliyetleri değerlendirilmiştir. Devletimizin fiziki saldırılara maruz kalan vatandaşlarımızın hak ve hukukunun müdafaası hususunda alınabilecek tedbirler müzakere edilmiştir.”

‘FIRAT KALKANI BAŞARIYLA SONUÇLANMIŞTIR’

MGK açıklamasında Fırat Kalkanı harekâtının başarılı olduğu ifade edildi: “Ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak, DEAŞ terör örgütünün ülkemize yönelik tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönüşlerine imkan vermek ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde huzur ve güven içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak maksadıyla yürütülen harekatın başarıyla sonuçlandığı ifade edilmiştir.”

‘EGE’DE OLDUBİTTİYE İZİN VERİLMEYECEK’

MGK toplantısında Ege Denizi’nde Yunanistan’la yaşanan gerginliğinde ele alındığı aktarıldı. Açıklamada, Yunanistan’la yaşanan sorunların “yapıcı diyalogla” çözülmesinin tercih edildiği belirtilerken, “oldubittilere kesinlikle izin verilmeyeceği” vurgulandı./GAZETEDUVAR

Editör: Wan Haber