Fikret Karakuş isimli manav, patates ve soğan satarak geçimini sağladığını, ancak fiyatların yüksekliğinin vatandaşlar gibi kendilerini de etkilediğini söyledi.

Satışlarının fena olmamakla birlikte, geçen yıla oranla düştüğünü belirten Karakuş; “Ürünlerimizi Ahlat ve Nevşehir’den getirtiyoruz. Bazen Van Sebze ve Meyve Halinden de ürün alıyoruz. Fiyatlarımız geçen seneye göre çok pahalı. Buna bağlı olarak da satışlarımız geçen yıla göre düşmüş durumda. Bizde kilo işi değil, torba işi satış var. Patatesi 10, 13 ve 20 kiloluk çuvallar halinde satıyoruz. Vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen 10 kiloluk çuvallar oluyor. Bunun da fiyatı 35 TL, yani kilo fiyatı 3.5 TL'ye denk geliyor. Halden alışımız 2,80-3,00 TL arası değişiyor.Vatandaşlarımız, fiyatların yüksek olduğunu söylüyor. Patatesin Ahlat’tan buraya geliş fiyatı 2,4-2,5 TL'ye mal oluyor. Hal esnafının da kârını bırakmasıyla 3 TL’ye mal oluyor. 50 kuruşluk bir kâr marjıyla satışımızı gerçekleştiriyoruz. Patates dışında soğan satışlarımız da var. Soğan fiyatında da geçen yıla oranla yükselme söz konusu.

Bu da sanırım bu yıl soğanın toprakta yanmasından kaynaklandı. Bir esnaf olarak gönlüm isterdi ki ürünlerimi ucuz alıp halka da ucuz satalım. İnşallah havaların ısınmasıyla birlikte fiyatlar  da düşer. Ancak şunu da söyleyeyim ki, fiyatların yükselmesinden dolayı geçen yıla oranla satışlarımız düşmüş olsa da, çok şükür fena da değil" ifadelerini kullandı.

Şaprak Manavı satış sorumlusu Muhammed Alıcı da, sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olduğunu ve bu durumun vatandaş gibi manav esnafını da etkilediğini belirtti. Şaprak; "Şuan sebze ve meyve fiyatları yüksek. Bundan kaynaklı işlerimizde de düşüş var. Ancak havaların ısınması ile birlikte fiyatların da düşmesini bekliyoruz. Fiyatlar uygun olduğu zaman 3 kilo biber alabilen bir vatandaş, bugün fiyat yüksek olduğu için yarım kilo alabiliyor. İnşallah en kısa zamanda fiyatlar düşer de hem vatandaş rahat eder, hem de biz satışlarımızı arttırırız" dedi.

Alıcı, sebze ve meyve fiyatları hakkında ise şu rakamları paylaştı; “Salatalık 4 TL, domates 7 TL, Patlıcan 8 TL, biber 10-15 TL, kırmızı biber 15 TL, soğan ve patates 5 TL, kabak 7 TL, karnıbahar 6 TL, havuç ve karalahana 4-5 TL arası, elma 5 TL, portakal 5 TL, mandalina 6 TL, armut ve ayva 7,5 TL, karpuz 4 TL." (M. Selim Kurt - Prestij Haber)

Editör: Wan Haber