MÜSİAD Kimya Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, mevzuatların kimya sektörünün belini büktüğünü söyledi.
BTSO Meclis Üyesi ve MÜSİAD Kimya Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, Uludağ Üniversitesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necati Beşirli ile öğretim üyelerinin bir araya geldiği toplantıda, Bursa kimya sanayisinin geleceği ve Uludağ Üniversitesi'nin üstleneceği sorumluluklar tartışıldı. İlker Duran, sanayi şehri Bursa'nın sektörde üniversite-sanayici işbirliğini kurumsal ve sistematik bir yapıda ele alması halinde kimya sanayisinde de yıldızını parlatacağına dikkat çekti. Kimya sektörünün son dönemde sanayi ve teknoloji ağırlıklı ilerlemesi ile az insanla kıymetli işlerin yapıldığı bir sektör haline gelindiğini belirten Duran, Türkiye'nin kimya sanayindeki mevcut durumu hakkında bilgi verdi. Duran, "Şu an 2012 yılı itibari ile kimya sanayinde 230 bin çalışanımız bulunmakta. Yani bu da istihdamın yüzde 8'ine tekabül ediyor. Sektörün yüzde 83'ünü ise KOBİ'ler oluşturmakta. Bursa özeline baktığımızda ise sektörde çeşitli kollarda irili ufaklı 600 civarında kimyayla ilgili şirket faaliyet göstermekte" diye konuştu.
Türkiye'nin 2012'de kimya sektöründe 18 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan İlker Duran, "2023 hedefine baktığımız zaman sektör olarak daha çok çalışmamız gerekiyor. Ancak, bir önceki yılın ihracat rakamlarına göre kimya sektörü ihracatında yüzde 20'lik bir artış gözüküyor. Bu artış sektör olarak 2023 hedefini gerçekleştirme anlamında bizi ümitlendiriyor" şeklinde konuştu.

"MEVZUATLAR KİMYA SANAYİSİNİN BELİNİ BÜKÜYOR"
Kimya sektörünün sıkıntılarına da değinen Duran, şunları kaydetti:
"Bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi alt yapı anlamında mevzuat ve yönetmelikler. Çünkü bu yönetmelikler ve mevzuatlar AB uyum yasaları ile ilgili çok detaylı ve ayrıntılı olmasının yanında ciddi anlamda geniş yaptırımlar da içermekte. Ülke olarak avrupadaki gibi bu mevzuatlara uygun bir alt yapıya sahip değiliz. Bu mevzuatlarla ilgili bizim önerimiz yumuşak bir geçiş yapmaları yani bununla ilgili bir ara uygulama yapılsın istiyoruz. Ara uygulamayı yazarken de masa başında değil; sahaya inerek bizlere danışılarak hazırlansın. Yumuşatılmış ara geçiş AB uyum yasalarında geçişte genel ve yerel yönetimlere rehber olsun. Kimya sektöründeki bir diğer sıkıntımız ise sigortacılar. Kimyevi iş yaptığımız için sigortacılar sektörümüzü yüksek risk grubu olarak değerlendirip anlaşmaya yanaşmamaları bizleri sıkıntıya sokuyor."
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda meclis üyesi olduğunu ve kimya komitesinde yer aldığını, dolayısıyla çeşitli çalışmaları içerisinde bulunduğunu hatırlatan Duran, "Türkiye'de hiç örneği olmayan 'Kimya Organize Sanayi Bölgesi'yle ilgili Bursa'da önemli bir çalışmamız var. Biz bu projeyi çok önemsiyoruz ve bunun ayrıca, Türkiye'nin kimya sanayisine ivme kazandırabilecek bir çalışma olacağına da yürekten inanıyoruz. Yurtdışında bunun pek çok örneği var. Oralara gittiğimizde bunları görebiliyoruz. Ayrıca kimyayı sevdirmek adına kimya müzesi ile ilgili bir çalışmamız daha var ve o proje içinde Merinos Kültür Merkezi'nde yer tahsis edildi. Müze ile ilgili akademisyenler olarak sizlerin desteğini görmek istiyoruz" şeklinde kaydetti.
Sanayici olarak İlker Duran'ın fakültelerine gerçekleştirdiği ziyaretten memnuniyet duyduklarını dile getiren Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, Uludağ Üniversitesi Kimya Bölümü'nün laboratuvar ve teknik donanım anlamında Türkiye'nin ilk üç üniversitesi arasına girebileceğinin altını çizdi.
(YS)

20.01.2013 13:48:48 TSI

Editör: Wan Haber