Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde metrobüse alternatif arayan mahalle sakinleri, çareyi 'atbüs'te buldu. Eylemciler, soğuk havaya rağmen "atbüs" adını verdikleri at arabasıyla otobüs durağından da yolcu almayı ihmal etmedi.
Ulaşımda rahatlama sağlamak amacıyla Ankara-Gölbaşı arasında hayata geçirilen metrobüsten memnun kalmayan bir grup vatandaş, Gölbaşı'nda eylem yaptı. TOKİ Park Eymir Sitesi sakinleri, eskiden Gölbaşı'na uğramadan doğrudan sitelerine geldiğini söyledikleri 193 ve 195 sefer sayılı hatların kaldırılmasına tepki gösterdi. Site girişindeki otobüs durağında toplanan yaklaşık 100 kişi, "Ulaşım hakkımız, söke söke alırız", "Yılların körüklüsü, Başkent'in metrobüsü" şeklinde slogan attı. At arabasını taşıma aracına çeviren site sakinleri, çocuklarıyla birlikte "atbüs" adını verdikleri at arabasına bindi. Eylemciler, otobüs durağında duraklayarak yolcu almayı da ihmal etmedi. Site içinde 20 dakika tur atan eylemcilere balkonlara çıkan site sakinleri de alkışlarıyla destek verdi.
Park Eymir sitesi sakinleri adına bir açıklama yapan Fikret Bahadan, "Düne kadar EGO'nun otobüslerini kullanarak tek seferde Kızılay ve Ulus'a 40-45 dakikada ulaşabiliyorduk. Ancak metrobüs sistemiyle daha önceden tek otobüsle gidebildiğimiz Kızılay ve Ulus'a iki araç değiştirerek ulaşabiliyoruz. 20 bin civarında sakinin yaşadığı bir bölgede yapılan değişiklikle vatandaşların tamamı mağdur duruma sokulmuştur. Eski hattımız olan 193 ve 195 hatlarının yeniden verilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Site sakinlerinden üniversite öğrencisi Gözde Karademir, "Bizimle resmen dalga geçiliyor ve biz de buna istemeden göz yumuyoruz. Metrobüsü olmayan şehirde metrobüs var. Ankara'dan Konya'ya gitmek 1.5 saat sürerken, Gölbaşı'ndan Kızılay'a gitmek 2 saatimizi alıyor. Öğrenci olarak çok mağdurum, derslerime, sınavlarıma yetişemiyorum. İstediğim yerden okuluma, dershaneme gidemiyorum. Eski sistemin tekrar gelmesini istiyorum" dedi.
'Atbüs'ün sahibi iki çocuklu Hüseyin Akyüz ise, 'atbüs'te şehir içi tarifesinin tam için 1 lira, öğrenci için 75 kuruş olduğunu söyledi. "Biz metrobüsten daha rahat gitmeye çabalayacağız" diyen Akyüz, Gölbaşı'ndan Kızılay'a 20 liralık arpayla 1 saatte gidebildiğini kaydetti. Akyüz, ayrıca ısınmak için klima yerine battaniye ve halıfleks kullandığını dile getirdi.
(SU-CC-Y)

12.01.2013 16:08:04 TSI

Editör: Wan Haber