Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) "Uçucu Maddelerin İnsan Sağlığına Etkileri" hakkında esnaflara eğitim semineri verdi.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Eğitim Salon'unda düzenlenen seminere Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Kırlı, Motorlu Araç Tamircileri Odası Ahmet Ülke, MESOB Birliği Genel Sekreteri Önder Savcı ve esnaf sanatkarlar katıldı.
Manisa Toplum Sağlığı Merkezi Çalışanları Sağlığı Birimi Sorumlu Hekimi Serol Deveci'nin eğitmenliğinde gerçekleştirilen seminerde uçucu madde tanımı, kullanım alanları, bağımlılık yapma potansiyelleri, sağlığa zararları anlatıldı. Uçucu maddelerin iç ortam kalitesini büyük oranda etkilediğini söyleyen Deveci, "Günümüzde insanlar zamanlarının çoğunu bilindiği üzere kapalı ortamlarda geçirmekte ve iç ortam hava kalitesini etkileyen faktörlerin başında uçucu maddeler gelmektedir. Bunlar boya, inşaat malzemeleri, temizlik malzemeleri, döşeme ve dekorasyon malzemeleri gibi şeyler. Uçucu maddeleri solumak koklamak içmek ya da başka bir şekilde kullanmak bağımlılık yapmaktadır. Özellikle öğrenciler ve çalışanların uçucu madde içeren yapıştırıcı ve benzeri kırtasiye malzemeleri kullanmaktadır. Bu maddelerin kötüye kullanım yaşları 14-15 yaşlardadır. Başlama yaşları ise 8 hatta 6'ya kadar inen yaşlardır." dedi. Uçucu maddelerin çok tehlikeli olduğunu uyuşturucu alkol gibi maddelerin başlamasına yol açtığını sözlerine ekleyen Uz. Dr. Deveci, "Uçucu maddelerin kullanılmadığı iş kolu neredeyse yok. Uçucu maddelerin zararları hakkında bir kanun yönetmelik var. Bu kanunun ikinci maddesi uçucu maddeler ile ilgili düzenlemeyi içeriyor. Çocuklara satılamayacağını, verilemeyeceğini, milli eğitim müfredatına girmesini, 18 yaşından küçüklerin uçucu maddelerin kullanıldığı yerlerde çalışmamasını, eğitimde özellikle su bazlı yapıştırıcıların kullanılması gerektiğini, ambalajlarda sağlığa zararlı ve çocuklara verilemeyeceği ön görüyor" şeklinde konuştu.

(YB-ÖND-Y)

21.12.2012 17:29:09 TSI

Editör: Wan Haber