İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) Zonguldak, Kozlu'da sekiz maden işçisinin hayatını kaybetmesi üzerine bir açıklama yaptı.

Daha once madenlerde hayatını kaybedeneleri hatırlatan MAZLUMDER ölüm ve ağır yaralanmalarla sonuçlanan kazaların "basit bir ihmal ya da kaza olmadığı kanaatini taşıdıklarını" bildirdi.

"Meydana gelen kazalarda insanların yaşam, güvenlik ve mülkiyet hakları ihlal edilmektedir."

Patlamanın nasıl meydana geldiğinin araştırılarak ortaya çıkarılması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada ihmal veya suiistimal varsa sorumlular hakkında gerekli adli ve idari işlemler yapılması gerektiğini de ifade etti.

"Bu işlemlerin her aşamasının kamuoyu ve olaydan zarar görenler (veya temsilcileri) ile paylaşılması hesap verebilir bir kamu idaresinin doğal gereğidir."

İhmal ve denetimsizlik

MAZLUMDER'in açıklamasında, 17 Mayıs 2010'da TTK Karadon (Zonguldak) müessesesine bağlı maden ocağında meydana gelen patlamada 30 madencinin yaşamını yitirmesi de hatırlatıldı.

Havzada 2000-2009 yılları arasında 25 bin 655 kaza meydana geldiğine, söz konusu kazaların 63'ünün ölümle sonuçlandığına ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine dikkat çekildi.

"Maden sektöründe sıkça rastlanan kazaların, işletmecilik hataları, denetim eksikliği, ihmal ve her kademede eğitim yetersizliğinden kaynaklandığı bilinmektedir.

"Türkiye'nin ölümlü maden kazaları dünya sıralamasında ilk sıralarda yer aldığı da yetkililerin ve ilgililerin bilgisi dâhilindedir."

ILO'ya göre Avrupa'da 25 ülkede 2004-2006 yılları arasında maden kazalarında hayatını kaybeden işçi oranı yüz binde 20,15; aynı yıllarda Türkiye'de hayatını yitiren maden işçisi oranı yüz binde 92,47. bianet

Editör: Wan Haber