Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nin (MESKOP) olağan mali genel kurul toplantısı yapıldı.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Sosyal Tesisler'de gerçekleştirilen mali genel kurulun Divan Başkanlığını H.Gündüz Karaoğlan yaparken katip üyeliklere Mehmet Üzen ve Ayşe Balkay seçildi. Genel Kurula Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Manisa Milletvekilleri Muzaffer Yurttaş, Uğur Aydemir, CHP CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, İl Genel Meclis Başkanı Hayrullah Solmaz, AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur, CHP İl Başkanı Cahit Kaplan, MHP Merkez İlçe Başkanı Engin Kabadağ, bazı oda başkanları, siyasi parti üyeleri ve binin üzerinde ortak katıldı. Mesut Dalkara tarafından Denetim Kurulu Raporu'nun okunmasını ardından yönetim ve denetim kurulları ayrı ayrı ibra edildi. Yapılan oylamaların ardından konuşan Kooperatif Başkanı Recep Çınar, Manisa Esnaf ve Sanatkarına 49 milyon lira Halkbank kaynaklı, 6 milyon lira da fondan olmak üzere toplam 55 milyon TL kredi dağıttıklarını söyledi. Başkan Çınar, "Bütçe ve varlıklarla birlikte 60 milyonluk risk üstlenildi. Bu rakamlar Manisa ekonomisinde önemli yer tutuyor. 2012 yılında bir yıl vadeli kredilerde 25 bin TL'ye kadar senelik yüzde 5, bir yılı aşkın vadeli kredilerde yüzde 6 kredi faiz oranı uyguluyoruz. Kredilerde 4 yıla kadar vade yapıyoruz. Kredi limitleri 40 bin TL ile 125 bin TL arasında değişmektedir." dedi.
6 aylık taksitli kredileri imalatçı esnaf ve sanatkarlara vereceklerini ifade eden Çınar, "Kooperatif olarak yakalanan başarıyı devam ettirebilmek ve daha fazlasını elde edebilmek için kredi kullanan tüm ortakların ödemelerini zamanında yapmaları gerekiyor. Hizmet anlayışlarında kimsenin etnik kimliğine bakmadan, siyasi görüşünü sorgulamadan, ayrımcılık veya korumacılık yapmıyoruz. Hak edene hakkının verildiği bir anlayışla hizmetleri sürdürüyoruz" dedi.
"BELEDİYE OLARAK ESNAFIN YANINDAYIZ"
Mali genel kurulda söz alan Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'nin ekonomini can damarı olduğunu söyleyerek, "Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, doğru ve planlı kullanan esnaf için adeta kurtarıcı, kara gün dostudur. Zor zamanında esnafın yanında olan bu kurumlar, esnafın hakkının savunulması ve kredi kullanmak zorunda kalan esnafın cebinden fazla para çıkmadan, mağdur olmadan krediye kavuşmasını sağlayan başarılı kurumlardır. Manisa'da da yıllardır faaliyet gösteren ve Recep Çınar ismiyle markalaşan Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, kentimizde birçok esnafın zor zamanında yanında olmuş ve Manisa'nın ekonomisine önemli katkılar sağlamıştır. Elbette merkezi idareye karşı esnafın kredi hakkının savunulması da yine bu kurumlar tarafından şimdiye kadar dikkatle yürütülmüştür. Ülkemiz ekonomisini ayakta tutan ana damarlardan bir tanesi olan küçük esnafın korunması, destek verilmesi, ayakta durabilmesi amacıyla Manisa Belediyesi olarak bizler de üzerimize düşeni yapıyoruz. Belediye olarak her zaman esnafın yanında olduğumuzu üzerine basa basa söylüyoruz. Bunun için de esnaflarımızla her zaman sıcak ve samimi ilişkiler içindeyiz. Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Pazarcılar Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Bakkallar Odası, Motorlu Araç Tamircileri Odası, Marangozlar Odası, Tuhafiyeciler Odası, Lokantacılar Odası, Ayakkabıcılar Odası gibi tüm esnaf odası temsilcileriyle sık sık bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulunuyoruz." diye konuştu.
"AVM'LER ESNAFA ZARAR VERİYOR"
Ergün'ün ardından kürsüye gelen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bu tarz kongrelerde esnafın sorunlarının tartışılması gerektiğini ifade erek, "Esas olan bir borcun vadesini veya son ödenen gününü uzatmak değil, onun ödenebilirliğini sağlamaktır. Alış veriş merkezileri açılıyor. Burada 300 çeşit esnafa zarar veriliyor. Belediye başkanı az önce konuşurken keşke yeni alış veriş merkezlerine yer verilmemesi noktasında söz verebilseydi. Çünkü bu büyük alış veriş merkezlerinin sahipleri ulusal sermayelerdir. Küçük esnafın aşına işine kepçelerini daldırıp gelirlerini alıyorlar. Bunun sorumlusu bir türlü bu büyük alış veriş merkezlerini il dışına almayan merkezi hükümettir. Bu konuda söz vermelerine rağmen hala düzenleme yapılmamıştır." dedi.
"NOTLAR ORTADA"
AK Parti iktidarı öncesinde Türkiye'nin IMF'den para dilendiğini iddia eden AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş ise "Bugün ülkemizin ulaştığı nokta ortada. Türkiye'ye not veren kuruluşlar var. Onların verdiği notlar da ortada. Türk ekonomisi dünyadaki en iyi ekonomiler arasına girdi. Türkiye hak ettiği notu gecikmiş olsa da aldı. Faizler düşmeye devam edecek ve işsizlik azalacak. 10 bin dolar olan kişi başı milli gelir 2023 yılında 25 bin dolara çıkacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Yapılan anketlere göre partimizin oy oranı yüzde 54'e ulaşmıştır. Bu da yaptığımız icraatların doğru olduğunun kanıtıdır" diye konuştu.
(AY-ÖND-Y)

20.01.2013 21:50:02 TSI

Editör: Wan Haber