Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) ekipleri, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Beldesi ile 3 köyünün içme suyu isale hattında bulunan su kaçağını tespit ederek onarımını yaptı.
MESKİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükeceli Belediyesi tarafından yapılan başvuru ile birlikte belde merkezinin yanı sıra Sipahili, Koçaşlı, Yanışlı köylerine su veren isale hattında ki arızadan dolayı 20 gündür süren çalışmalarına rağmen arızanın tespit edilemediğini ve buralara su verilemediğini öğrenen MESKİ Genel Müdürlüğü, kendisine bağlı Fiziki Kaçak Ekibini görevlendirerek 2 gün süren bir çalışma gerçekleştirdi. Yüzeyden 4 metre derinde bulunan 8 kilometre uzunluğundaki Ø400 çelik boru olan içme suyu isale hattında 30 santimetre çapında yüzeye çıkmayan yer altında kalan boru çatlağı tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonrasında MESKİ ekipleri, hizmet alanında olmayan Büyükeceli Beldesi ile birlikte Sipahili, Koçaşlı, Yanışlı köylerinin içme suyu sorununun giderilmesini sağladılar.
Konuyla ilgili açıklama yapan MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen, MESKİ olarak öncelikli hedeflerinin su sıkıntısı yaşanan her bölgeye temiz ve sürekli su sağlamak olduğunu ifade ederek, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Macit Özcan'ın talimatıyla hizmet alanı içerisinde olmayan yerlerde ki sıkıntılarında çözümüne destek verdiklerini söyledi.Ülgen "Başkanımız kurduğumuz Fiziki Kaçak Ekibi ve ekipmanlarımız ile sınır tanımadan ihtiyaç duyulan her yere destek vermemizi istiyor. Biz de bu talimatla hareket ediyoruz. Büyükeceli Belediyesi, beldeleri ve sorumluluklarındaki 3 köyde yaklaşık 20 gündür içme suyu sorunu yaşandığını bildirerek, sorunun çözümü konusunda Genel Müdürlüğümüzden yardım talebinde bulunmuşlardır. Biz de hizmet sınırlarımızda olmamasına rağmen derhal teknik ekibimizi ve ekipmanlarımızı Büyükeceli Belediyesinin sorununu çözüme kavuşturmak için seferber ettik. Su kaçağının bulunması için öncelikle ekiplerimiz ishale hattının farklı noktalarında ultrasonik debimetreler yardımı ile debi ölçümü yapıp kaçağın olduğu bölgeyi daraltmış, daha sonra ise akustik ölçüm cihazı ile de noktasal olarak kaçağın yerini tespit etmişlerdir. Çatlaktan giden su Mersin-Antalya kara yolunun dolgu olmasından dolayı yüzeye çıkamamıştır. Onarılan bu çatlak sayesinde 3 köyün ve Büyükeceli Belediyesi'nin içme suyu sorunu çözüme kavuşturulmuştur" dedi.
2012 yılı içerisinde yapılan fiziki su kaçağı tespit çalışmaları sırasında Mersin Büyükşehir sınırları içerisinde toplam 349 adet yüzeye çıkmayan su kaçağı tespit edilerek onarıldığını belirten Ülgen, tespit edilip onarılan su kaçağının önlenmesiyle 4 milyon 320 bin metreküp su kazancı elde etmiş olduklarını vurguladı. Kurdukları Fiziki Kaçak Tespit ekibinin Mersin'de su kaçağı tespitinde önemli deneyimler kazandığını, 'Su Kayıplarını Azaltma Projesi' ile su kaçaklarının tespitinde önemli bir mesafe alındığını kaydeden Ülgen, ''Yurt dışından getirilen hocalarla eğitilen, kaçak tespit yönteminde uzmanlaşmış, sistemli ve koordineli bir şekilde çalışan ekiplerimiz şebekedeki en ufak sızıntı sesini dijital olarak kaydedip arızanın yerini anında gösteren cihazlarla çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu sayede su arızası ve kaçağı birkaç noktayı kazmak zorunda olmadan noktasal olarak tespit edilebiliyor. Ekibimizin çalışmaları konuyla ilgili üniversiteler ve su ve kanalizasyon idareleri yetkilileri tarafından da ilgiyle takip ediliyor ve bizzat şehrimize gelerek incelemelerde bulunuyorlar" diye konuştu.
İçme suyu sorununun çözümü noktasında her türlü yardımlarından dolayı MESKİ Genel Müdürlüğü'ne teşekkür eden Büyükeceli Belediye Başkanı Mehmet Kale, "Yaşadığımız içme suyu sorunu konusunda ekiplerimizin 20 gün boyunca çalışmaları sonuç vermeyince, MESKİ Genel Müdürlüğünden yardım talebinde bulunduk. MESKİ ekipleri iki gün boyunca fiziki kaçak tespit cihazlarıyla çalışma yapıp su kaçağını buldular. Belediye ekiplerimiz de su kaçağını onararak sorunu çözüme kavuşturmuş oldu. İçme suyu sorununu çözmek için yardımlarını hızlı bir şekilde bize ulaştıran başta Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen ve teknik ekiplerine teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.
(KRY-Y)

17.01.2013 15:14:10 TSI

Editör: Wan Haber