1 Haziran’da Guinness rekorunu kırmak için verilecek Van kahvaltı için Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VAN TSO), Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Başkanı Selman Toprak ve Van Denizi Turizm Derneği Başkanı Umut Akay’ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Burada konuşan VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, günümüzde bilgiye erişim kolaylaştıkça insanların beklentilerinin de arttığını söyledi. Takva, “Yeni yerler görmek, yeni lezzetler tatma isteği artmaktadır. Bunun içinde artık insanlar dünyanın her bir köşesindeki güzelliklere rahatlıkla ulaşabilme olanağına erişmişlerdir. İşte rekabetin bu kadar arttığı bir zamanda, fark oluşturan şehirler daha fazla ilgi görmekte ve ekonomik gelirden daha fazla pay almaktadırlar. Bu nedenle dünyada ‘Marka Şehir’ kavramı geliştirilmiştir. Marka şehir olmak için öncelikle yaşadığınız kentin değerlerini ortaya çıkarmanız ve bunları uluslararası standartlarda insanlara duyurmanız ve sunmanız, marka şehir hedefinin vazgeçilmezleridir. Bu değerler bazen tarihi eserleriniz, bazen geleneksel özel yemek kültürleriniz de olabilir. Marka şehir, kenti dışa açmak ve yabancı yatırımcıları, alıcıları, yerli/yabancı turistleri kente çekmektir. Marka kent olmak için şehri merak uyandıran bir yer haline getirmek, keyifle yaşanacak bir şehir ortamı oluşturulması ve şehre gelenlere misafirperver davranılması, sanayi ve ticaretin kolaylaştırılması gerekmektedir” dedi.

2-032.jpg

Van’ın marka şehir olması için birçok potansiyele sahip olduğunu dile getiren Takva, “Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak marka değerlerimizi korumak ve dünyaya tanıtma hedefi ile yola çıktık. Van kahvaltısı bunlardan sadece biri ve en bilinenidir. Bilindiği üzere, kötü kopya aslına zarar vermektedir. Van dışında, Van kahvaltısının aslına, yani standartlarında uygun şekilde sunulmayan Van kahvaltıları marka değerimize zarar vermektedir. Van kahvaltısının yöremize özgü ürünlerle doğal, sağlıklı ve zengin içeriğiyle geleneksel şekilde hazırlanan bir sofra olarak standardının hukuki olarak da korunması için marka tescil başvurusu odamız tarafından yapılmıştır. Böylece ilimizde veya başka bir yörede Van kahvaltısı sunmak isteyenler, kahvaltımızı kanuni olarak da geleneksel standartlara göre hazırlamak zorunda kalacaklardır” diye konuştu.

3-042.jpg

Dünya çapında bir marka şehir olmanın ikinci şartının marka bilinirliğini arttırmak ve dünya çapında tanıtımına karar vermek olduğunu söyleyen Necdet Takva, “Bu kapsamda herkesin yapmaya cesaret edemeyeceği ve en az 20 bin kişinin katılacağı bir Guinness Van Kahvaltısı dünya rekoruyla başlamaya karar verdik. Marka tescil sürecimiz tamamlandığında dünyada bir öğünü ile markalaşmış tek il Van olacaktır. Yüzyıllardır yaşayan Van kahvaltısını Dünya Kültür Mirası listesinde hak ettiği yere yazdırmak; Van’ı, insanlarımızı, doğal ve kültürel güzelliklerimizi, kurum ve kuruluşlarımızı, kısaca Van kahvaltısının tüm bileşenlerini dünyaya tanıtmak için çıktığımız bu yolda herkese bir görev düşmektedir. Guinness Van Kahvaltısı dünya rekor denemesi ülkemizde başlayan barış süreci, esen barış ve kardeşlik rüzgarları, 1 Haziran 2014 sabahı 81 ilimizden temsilcilerin de katılımıyla en az 20 bin vatandaşımız aynı sofrada geleneksel Van kahvaltısını paylaşarak muhteşem bir dünya rekoruna imza atacaklardır. Bu amaçla odamız bünyesinde bir proje ekibi kurduk. Proje Başkanı odamız genel sekreteri Ramazan Temizer, proje koordinatörü Şule Gökırmak, rekor danışmanı Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü, proje PR danışmanı Derya Duysak tarafından yürütülecektir” diye konuştu.

4-040.jpg


OBAMA VE PUTİN DE DAVET EDİLECEK
Başkan Takva, dünya liderlerini de davet edeceklerini belirterek, “ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi dünya liderlerini, uluslararası kuruluş temsilcilerini, komşu ülke temsilcilerini de davet ettiğimiz dünya rekoru denememize tüm vatandaşlarımız, kurum ve kuruluşlarımız davetlidir” şeklinde konuştu.


Proje Başkanı ve VAN TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer ise, rekor denemesi için yapılacak detayları anlattı. Temizer, “En kalabalık kahvaltı rekorunun kırılması için 1 Haziran 2014 tarihinde Van Kalesi yanındaki Atatürk Kültür Parkı’nda sabah 09.30-10.30 saatlerinde etkinlik gerçekleşecektir. Burada 30 bin insan aynı anda bir saat boyunca kahvaltı yapacak ve rekorun kırılabilmesi için özellikle 30 bin kişi alınacak alana. 1 saat boyunca giren veya çıkan olmaması gerekir. Vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum, bu rekor için bu kurallara önem vermeleri ve kontrolü sağlamak için, sayımın yapılabilmesi için alana sonradan girilmemesi ve rekor başladıktan sonra kesinlikle bir saat boyunca kahvaltıdan kalkıp dışarı çıkılmaması gerekmektedir. Bunu özellikle vatandaşlarımızdan rica ediyoruz” dedi.

5-031.jpg

Editör: Wan Haber