Türkiye'de kemanı ağlatan adam olarak bilinen dünyanın en önemli keman virtüözlerinden Farid Farjad dün akşam sevenleriyle buluştu.

 

 

İran asıllı müzisyen Zorlu PSM'de hayranlarına unutulmaz bir gece yaşattı. Salonu dolduran seyirciyi sadece bir keman ve piyano ile sahneye kilitledi.

 

Ona göre yaptığı müzik, doğadaki hüznü notalara dökmek... İnsanı bu denli duyarlı yapan bir müzik türü daha yoktur sanırım. Farjad, Türk ezgilerinden ilham aldığını söylüyor, yüreğimizi böyle dağlamasının sebeplerinden biri de bu olmalı.

 

Farid Farjad sadece bununla da kalmıyor ve batı müzikleri üzerine de çalışıyor. Türkiye'ye her geldiğinde biletleri haftalar öncesinden tükeniyor. "Müzik ruhun gıdasıdır" sözündeki gıda olan müzik işte bu; insanı içine içine ağlatan, düşündüren, aynı zamanda da huzur veren...

 

KEMANINI KONUŞTURDU
 
Farid Farjad mütevazi tavırlarıyla da gönlümüzü fethetti. Utangaç hali, kısık çıkan sesi kemanında şiddetleniyor. Adeta müziğini konuşturuyor.

 

11ag1g.jpg


Farid Farjad kimdir?
 
Farid Farjad, 1938 yılında Tahran’da doğdu. Fars Halk Müziği’nde derin bir birikime sahip olan Farjad, keman ile Batı Klasik Müziği üzerinde de çalışmalarda bulundu. Batı Klasik Müziği üzerindeki çalışmaları Fars müziğinin gelişiminde büyük öneme sahiptir. Dünyanın en iyi keman virtüözlerinden biri olan Farjad’ın Anroozha (O Günler) I, Anroozha II, Anroozha III, Anroozha IV ve Anroozha V olmak üzere beş parçadan oluşan albüm serisi bulunmaktadır. Ayrıca Golha Orkestrası adlı kolektif bir albüm de sanatçının eserleri arasındadır. Anroozha serisinin ilk dördünde Farjad'a Abdi Yamini, beşinci albümde eşi Mitra Tavakkoli Farjad piyano ile eşlik etmiştir.

Editör: Wan Haber