Sigara kullanımının mesane kanseri riskini artırdığı belirtildi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Üroloji Uzmanı Op.Dr. İbrahim Duman, mesane kanserinin, ürolojik sistem içinde prostat kanserinden sonra en sık rastlanan hastalık olduğunu söyledi. Mesane kanserinde aileden geçişin nadiren görüldüğünü anlatan Duman, şöyle konuştu: "Kanserin ilerlemesinde en büyük etkenlerden biride sigara kullanımıdır. Özellikle bazı iş kollarında kullanılan kimyasallar bu hastalık için tehlike oluşturabilmektedir. Sanayide kullanılan boyalar ve kauçuk işlerinde çalışan kişiler, maden ve alüminyum işinde çalışanlar risk altındadır.''
Mesane kanserinin genel olarak 50 yaş üzerinde sık rastlandığını vurgulayan Üroloji Uzmanı Op.Dr.İbrahim Duman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesane tümörünün en büyük belirtisi idrarda kanamadır. Bu kanama genellikle ağrısız bazen pıhtılı şekilde görülebilmektedir. Özel durumlarda idrar yanması ve sık idrara gitme gibi şikayetler olabilmektedir. Hiçbir belirti olmadan rutin kontroller sırasında ya da sistoskopi denilen mesane içini incelemek için yapılan tanısal girişimler sırasında ortaya çıkabilir.Erken tanısı konulmuş mesane kanserlerinde uygun tedavi ile kür şansı çok yüksektir."
Hastaların tedavi sonrasında mutlaka sigarayı bırakması gerektiğini vurgulayan Dr. Duman, "Meyve ve sebzeden zengin bir beslenme sistemi oluşturulmalı, risk oluşturan bir iş kolunda çalışıyorsa daha uygun bir iş kolu seçmesi önemlidir. Ayrıca, en az 5 yıl kanser takiplerinin yaptırılması hayati önem taşımaktadır'' dedi.
(SK-HO-Y)

04.02.2013 11:04:27 TSI

Editör: Wan Haber