Şırnak'ın Uludere ilçesinde yol kenarına yerleştirilen mayının patlaması sonucu başından ağır yaralanan ve tedavi gördüğü Ankara GATA Hastanesi'nde dün şehit olan İstihkam Er Duyal Ceylan, Mersin'de gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.
Şırnak'ın Uludere bölgesinde istihkam eri olarak görev yapan ve 19 Kasım 2012 tarihinde yol araması sırasında bölücü terör örgütü mensuplarınca yerleştirilen mayının patlaması sonucu başından ağır yaralanan Duyal Ceylan (21), aynı gün ambulans uçakla Ankara GATA Hastanesi'ne sevk edilmişti. Sakarya doğumlu olan ve ailesiyle birlikte Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde yaşayan Ceylan, GATA'da 30 Kasım 2012 tarihinde şehit oldu. Dün akşam saatlerinde cenazesi Mersin'e getirilen şehit için bugün Muğdat Camii'nde askeri tören düzenlendi. Törene, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Adana Garnizon Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Mersin Vali Vekili Şükrü Kurnaz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erol Ertan, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, CHP Mersin milletvekilleri İsa Gök, Vahap Seçer ve Aytuğ Atıcı ile şehit Duyal'ın annesi Zeliha Ceylan, kız kardeşi Buse Ceylan, yakınları, Mersin ve Ankara'dan gaziler, askerler ile çok sayıda vatandaş katıldı. İl Müftüsü Ali Melek tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından Duyal Ceylan'ın cenazesi, askerlerin omzunda top arabasına taşındı. Top arabasının arkasında bir süre yürüyen Ceylan'ın annesi ve kız kardeşi yakınlarının desteği ile ayakta durmaya çalışırken, 1986 yılında gazi olan eniştesi Ertan Acır ve Ankara'dan gelen gazi arkadaşları da tekerlekli sandalyeleri ile şehidi uğurladı. Askeri bando eşliğinde bir süre top arabasında taşınan şehit Ceylan'ın cenazesi, daha sonra cenaze aracına alınarak, toprağa verilmek üzere Mersin Şehitliği'ne götürüldü.
Törene katılan çok sayıda kişi ise terörü lanetleyen sloganlar ve alkışlarla tepkilerini dile getirdi. Terhisine 65 gün kala şehit olan ve babası Münir Ceylan'ı bir yıl önce kaybeden Duyal Ceylan'ın yakınları, "Bu kaçıncı şehit, artık yeter diyerek" tepkilerini dile getirdiler. Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren'in şehidin annesi Zeliha Ceylan'a başsağlığı dilemek üzere yanına geldiği sırada, anne Sezen'in yanındaki kadınlardan tepki geldi. Tuğamiral İmren'in "İnşallah bir sabah uyandığımızda güzel bir haberle uyanacağız ve şehit haberinin olmadığı güzel günler göreceğiz" sözleri üzerine kadınlar, teröristleri kast ederek, "Onları bize verin, siz bir şey yapamıyorsunuz. Onlar annelerin eline verilsin, her biri paramparça olsunlar" ifadelerini kullandılar. Komutan İmren ise, "Siz hiç endişe etmeyin, TSK onları paramparça ediyor. Onları arayıp buluyor ve paramparça ettiğini görüyoruz. O yüzden kaygımız yok. İnşallah bu son olur. Ama şunu bilin ki, erinden amiraline kadar bu vatan için hepimizin canı feda" dedi. Bunun üzerine kalabalık arasındaki bir kadın, "Bu kaçıncı son? 17 şehit veriyoruz son, 20 veriyoruz son, 50 veriyoruz son. Bu kaçıncı son? Yeter artık, yazık değil mi biz annelere? Sesimizi yükseltince de bizler provokatör oluyoruz. Yazık biz annelere" dedi.
Bir başka kadın ise Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven'in sözlerine göndermede bulunarak, "Birileri çıkıp 'dağda ölen teröriste ağlamayan insan değildir' diyor. Asıl bu şehide ağlamayan insan değildir" diye bağırdı. Kadınlar daha sonra "Şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde slogan attı.
Şehit Ceylan'ın 1986 yılında Kayseri'de hava indirme sırasında gazi olan ve tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdüren eniştesi Ertan Acır da bugüne kadar PKK'ya karşı sürdürülen politikalar yüzünden siyasilere tepki gösterdi.
Ankara'dan gelen gazi İsmet Güldal ise tepkisini, "Bir Mehmet gider bin Mehmet gelir. Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk etmeyeceğiz. Biz bayrağımızın dalgalandığı her yerde canımızı vermeye hazırız. Dün yüzde 40'ımızı verdiysek, bugün yüzde 60'ımızı toprağa vermeye razıyız gaziler olarak. Yeter artık" sözleriyle gösterdi.
(KYM-AKL-CC-Y)

01.12.2012 14:53:32 TSI

Editör: Wan Haber