Mersin'den yapılan ihracat, 2012 yılının ilk 11 aylık döneminde 2011 yılına göre yüzde 9 oranında arttı. Aynı dönemde Mersin firmalarının gerçekleştirdiği ihracat yüzde 1 oranında azalırken, 2012 Kasım ihracatında ise Ekim ayına göre yüzde 22'lik artış sağlandı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Aylık göstergeler Kasım Bülteni yayınlandı. İHA muhabirinin bültenden derlediği TÜİK tarafından açıklanan geçici verilere göre, 2012 yılı Ocak-Kasım döneminde Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat, önceki yıla göre yüzde 9 artarak yaklaşık 6,9 milyar dolara yükselirken, ithalat ise yüzde 3 azalarak 12,3 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 50'den yüzde 56'ya yükseldi. Dış ticaret hacmi ise geçen yıla göre yüzde 1 artarak 19 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde Türkiye'de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5'i, ithalatın ise yüzde 6'sı Mersin'den yapıldı.
Öte yandan, yılın ilk 11 ayında Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracat, 2011 yılına göre yüzde 1 azalarak yaklaşık 1,2 milyar dolara, ithalat ise yüzde 8 azalarak 1 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 105'den yüzde 114'e yükselirken, dış ticaret hacmi ise yüzde 5 azalarak yaklaşık 2,2 milyar dolara düştü. Söz konusu dönemde Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracatın yüzde 17'si, ithalatın ise yüzde 8'i Mersin firmaları tarafından yapıldı. Rakamlar aylık bazda ele alındığında da Mersin firmalarının gerçekleştirdiği Kasım ayı ihracatında bir önceki aya göre yüzde 22'lik, ithalatta ise yüzde 38'lik artış oldu. Söz konusu dönemler için dış ticaretteki gelişmelere sektörel olarak bakıldığında, tarım ve ormancılık ile imalat sanayi sektörleri gerek ihracat gerekse ithalat artışında etkili oldu.
2012 yılı Kasım ayında Mersin firmaları ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 2 artarak yaklaşık 141 milyon dolar, ithalat ise yüzde 18 artarak 114 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemler için dış ticaretteki gelişmeler sektörel olarak incelendiğinde, ihracattaki artışta imalat sanayi, ithalatta ise imalat sanayi ile tarım ve ormancılık sektörlerinin etkili olduğu gözlendi.
İhracat ve ithalat rakamları ülkelere göre değerlendirildiğinde; ihracattaki gelişmeler ülke grupları itibariyle incelendiğinde, 2012 Kasım ayında Amerika ve Asya ülkeleri ihracatında geçen yılın Kasım ayına göre artış, Avrupa ve Afrika ülkelerinde azalış olduğu görüldü. Öte yandan, 2012 Kasım ayında Avrupa, Amerika ve Afrika ülkeleri ithalatında geçen yılın aynı ayına göre artış, Asya ülkelerinde ise azalış olduğu gözlendi.
(KYM-Y)

11.01.2013 14:15:03 TSI

Editör: Wan Haber