Mersin'de yerel yayın yapan günlük gazetelerin sahipleri, daha güçlü ve özgür yayıncılık yapma hedefiyle birleşme kararı aldı. Uzun süredir gündemde olan birleşme kararı bugün gerçekleşirken, 16 gazeteden 7'sinin yayın hayatına 7 Aralık Cuma günü son verilecek.
Son dönemde sayıları giderek artan günlük gazetelerin Basın İlan Kurumu'ndan aldıkları resmi ilan gelirlerinin düşmesi ve zarar eder duruma gelmeleri üzerine, gazete sahipleri soruna çözüm bulmak için sık sık toplantılar gerçekleştirmişlerdi. Hem ekonomik sıkıntıların aşılması hem de gazetelerin baskı kalitesi, içerik ve sayı anlamındaki düşüşün önüne geçmek için gazete sayısını azaltma ve birleşme üzerinde duran gazete sahipleri, birleşmelerin nasıl olacağı konusunda mutabakata vardı. Son olarak MGC Başkanı Ahmet Ünal, Basın İlan Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş ve Mersin Şube Müdürü Umut Çor ile bir araya gelen gazete sahipleri, daha etkili bir Mersin medyası yaratmak adına birleşme çalışmalarına son noktayı koyarak gazetelerini birleştirdi.
Birleşme konusunda uzlaşmaya varan gazetelerin sahipleri, bugün 7 gazetenin yayın hayatının durdurulduğuna dair dilekçeyi Basın İlan Kurumu Mersin Şube Müdürü Umut Çor'a teslim ettiler. Şube binasında gerçekleştirilen toplantıya, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Ahmet Ünal, Mersin Gazete Sahipleri Derneği Başkanı Mete Aktaş, Mersin İmece ve Anadolu gazetelerinin sahibi Nazmi Akdağ, Mersin ve Mersin Ekonomi gazetelerinin sahibi Selahattin Akkuş, Yeni Güney ve Yenigün gazetelerinin sahibi Hamit İzol, Bugün Mersin, Çukurova ve Özgür Haber gazetelerinin sahibi Neslihan Yalçın, Akdeniz ve Manşet gazetelerinin sahibi Turan Beyazateş katıldı.
MGC Başkanı Ünal, burada yaptığı konuşmada, bu birleşmelerin Mersin medyasında yepyeni bir sayfa açacağını söyledi. Mersin'de gazeteciliğin itibarının artırılması yolunda en önemli adımın atıldığını belirten Ünal, ilan gazeteciliğine son vererek aynı dertten mustarip diğer illere örnek olunduğunu kaydetti.
Basın İlan Kurumu Kontrol Hizmetleri Müdürü Delibaş da yerel basının demokrasilerin olmazsa olmazı olduğunu belirterek, güçlü yerel basın için güç birliği yapılması gerektiğini vurguladı. Delibaş, verdikleri karardan dolayı Mersinli gazetecileri kutladı.
Basın İlan Kurumu Mersin Şube Müdürü Çor ise büyük hedefleri olan Mersin'in bağımsız, güçlü ve kaliteli gazetelerle daha da güzelleşeceğini belirtti. Gazetelerin bu birleşmeler sayesinde gelirlerini artırıp maliyetlerini düşüreceğini, daha nitelikli ve etkin hale geleceğini ifade eden Çor, gazete sahiplerini kutladı.
Gazete sahipleri adına konuşan Mersin Gazete Sahipleri Derneği Başkanı Aktaş da "Güç birliği içerisinde daha etkin gazetecilik yapabilmek amacıyla alınmış kararın camiamıza hayırlar getirmesini dilerim" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından gazete sahipleri, birleşme kararını pasta keserek kutladılar.
Mersin'de daha önce 16 olan günlük gazete sayısı bu birleşmeler sonrası 9'a düştü . Ortaklıklar ve satın almalar sonrası 7 gazete cuma gününden itibaren yayınlanmayacak.
(KYM-Y)

04.12.2012 17:12:58 TSI

Editör: Wan Haber