Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Tarsus ilçesinde bulunan 'Cocakdere Havzası'nda erozyonla mücadele ve ağaçlandırma çalışması yapıldığı bildirildi.
Mersin Orman Bölge Müdür Abdurrahman Acer, beraberinde Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, Ağaçlandırma Şube Müdürü Erdoğan Üstüner ve Mersin İşletme Müdürü Halis Belen ile birlikte '2012 yılı Toprak Muhafaza-Erozyon Kontrolü' programında olan sahalardaki çalışmaları yerinde inceldi.
Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü'nün hedef ve politikalarında, öncelikli öneme sahip olan 'Toprak Muhafaza ve Erozyonla Mücadele' kapsamında yapılan çalışmalardan birinin de Mersin'e içme suyu sağlayan, bugüne kadar çok ciddi tahribat görmüş, hayvan baskısına maruz kalmış, zor tabir edilen sahalar olduğunu söyleyen Acer, "Bulunduğumuz Cocakdere Havzası, aynı zamanda doğası tamamen tahrip edilmiş, ciddi erozyona uğramıştır. 1992 yılında tel çit ile korumaya alınmıştır. 2010 yılında projesi yapılmış ancak doğanın zor şartlarında uygulama yapılamayan proje 2012 yılı içinde bitirilmiştir. Torosların üst rakımlarda, işçi ve makinelerle 'meror' toprak işlemesi yapılabilen yerlerdir. Buralarda yürütülen çalışmalara çok ciddi emek harcıyoruz. Ancak su kaynaklarımızı da korumak ve çoğaltmak zorundayız. Çalışmalarımızla buraları, gerçek sahipleri olan sedir ve ardıç ağaçlarına teslim edeceğiz. Amacımız gelecek nesillere doğası temiz, suyu temiz, yaşanabilir bir Mersin bırakmaktır" dedi.
Cocakdere Havzası'ndaki 638 hektarlık uygulama sahasının 310 hektarlık bölümünde toprak işleme çalışmasının yanı sıra 10 bin adet tüplü ardıç ve 70 bin adet tüplü sedir fidanı dikildiği belirtildi. Saha genelinde 24 ton da karpelli sedir tohumu ekimi yapıldığı ifade edilen alanda, 2 bin metre rakımda yapılan çalışmalarda 8 kilometrelik servis yolu açıldığı kaydedildi.
(HSK-Y)

25.12.2012 14:23:14 TSI

Editör: Wan Haber