Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan meslekleri belirlemek amacıyla 'İşgücü Piyasası Talep Araştırması' yaptı. Araştırmada, Mersin'de en yüksek açık iş oranının yüzde 7,65 ile 'Bilgi ve İletişim' sektöründe olduğu ortaya çıktı.
Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak, işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan meslekleri belirlemek amacıyla '2012 Yılı İşgücü Piyasası Talep Araştırması' yaptı. İl genelinde 10 Eylül-31 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmada, 10 ve daha fazla çalışanı olan bin 572 işyerinde işverenler veya işveren temsilcileriyle yüz yüze görüşmeler yapıldı. Araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda, Mersin genelinde açık iş oranı yüzde 2,66 olarak hesaplandı. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 7,65 ile 'Bilgi ve İletişim' sektöründe olduğu belirlenirken, bunu yüzde 6,76'lık açık iş oranı ile 'İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri' ve yüzde 3,57'lik açık iş oranı ile 'Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Faaliyetleri izledi. Çalışan sayısının en fazla olduğu imalat sektöründeki açık iş sayısı diğer sektörlere göre fazla olmasına rağmen bu sektörde açık iş oranı yüzde 2,61 oldu.
Araştırmada meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı yüzde 4,87 ile hizmet ve satış elemanları meslek grubunda ortaya çıktı. Diğer ana meslek grupları ise yüzde 4,54 ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar, yüzde 3,97 ile teknisyenler, teknikerler ve yardımcı profesyonel meslek mensupları olarak sıralandı. İl genelinde açık iş sayılarının mesleklere göre dağılımına bakıldığında; en yüksek açık iş sayısının el ve makine dikişçisi (genel) mesleğinde olduğu belirlendi. Açık iş sayısının yüksek olduğu diğer meslekler ise sırasıyla beden işçisi (genel), temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi (silahlı) ve satış elemanı (tanıtım) meslekleri olduğu tespit edildi.
2013'TE YÜZDE 4,83 NET İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENİYOR
Öte yandan, net istihdam artışı, azalışı ve beklentilerin de sorgulandığı Mersin İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre, 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla beklenen net istihdam artışı yüzde 2,81 iken, bu oran 2013 yılı Haziran ayı sonu itibariyle 2,02 puan artış göstererek yüzde 4,83'e yükseldi. Araştırmada, Aralık 2012 itibari ile net istihdam artış beklentisinin en fazla olduğu üç sektörün sırasıyla yüzde 25,64 ile bilgi ve iletişim sektörü, yüzde 18,35 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri ve yüzde 14,29 ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörü olduğu da belirlendi. Aynı dönem itibariyle gayrimenkul faaliyetleri sektöründe yüzde 2,63 oranında net istihdam azalışı beklentisi olduğu göze çarparken, Haziran 2013 itibari ile net istihdam artış beklentisinin en fazla olduğu üç sektör ise sırasıyla yüzde 25,16 ile bilgi ve iletişim sektörü, yüzde 14,29 ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörü ve yüzde 12,21 ile inşaat sektörü oldu. Aralık 2012 sonu itibari ile yüzde 0,76 net istihdam azalışı görülen konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri sektöründe ise Haziran 2013 sonu itibari ile yüzde 6,74 oranında net istihdam artışı beklendiği ortaya çıktı.
2013 Haziran ayı sonu itibariyle net istihdam artış beklentisi en fazla olan ilk 5 meslek de güvenlik görevlisi, beden işçisi (genel), bilgisayar operatörü, beden işçisi (inşaat) ve pazarlamacı (satış temsilcisi) olarak sıralandı. Aynı dönem itibariyle net istihdam azalışı beklenen meslekler ise şöyle sıralandı; orman işçisi, ambalajcı (elle), inşaat elemanları kalıpçısı (elle), diğer elektrik teknisyenleri ve elektrik-elektronik teknisyeni.
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri soruldu. Buna göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek sırasıyla el ve makine dikişçisi (genel), şoför (yük taşıma), hemşire, beden işçisi (inşaat) ve pazarlamacı (satış temsilcisi) olarak belirlendi. İşverenlerin yüzde 55'i beceriye-niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 65'i gerekli beceriye ve niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 64'ü iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 20'si çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve yüzde 12'si de önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirttiler.
(KYM-Y)

10.01.2013 16:08:33 TSI

Editör: Wan Haber