Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, bir fabrika tarafından kurulmak istenen sülfürik asit tesisine karşı mücadele veren Kazanlı halkının yanında olduklarını belirterek, "Belediye olarak üzerimize düşen her türlü görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bu haklı mücadelede Kazanlı halkının yanındayız" dedi.
Soda Sanayi A.Ş. tarafından Kazanlı'da kurulmak istenen Sülfürik Asit Üretim Tesisi'ne karşı hukuki mücadele başlatan sivil toplum örgütü ve dernek temsilcileri, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk'ü ziyaret ederek destek ve katkı istedi. Ziyarette konuşan Akdeniz Sosyal Forumu Derneği Başkanı Kemal Dama, Soda A.Ş. tarafından Kazanlı'da kurulması planlanan sülfürik asit üretim tesisine karşı yöre halkı olarak hukuki mücadele başlattıklarını söyledi.
Geçen haftalarda bu konuda toplantı yaptıklarını hatırlatan Dama, "Sayın Başkanımız Fazıl Türk'ün de katıldığı o buluşmada, Kromsan içerisinde yapılmak istenen sülfürik asit tesisiyle ilgili halk bilgilendirme toplantısı düzenlemiştik. O toplantıda Sayın Başkanımız da görüşlerini kamuoyu ile paylaşmıştı. Özellikle bu duyarlılığınızdan ötürü, mücadelemizde yanımızda olmanızdan dolayı Kazanlı halkı olarak sizlere teşekkür ediyoruz. Bizler bu sorunu avukatlarımızla beraber hukuksal boyuta taşıma kararı aldık" diye konuştu.
Asit üretim tesisine karşı mücadelede Kazanlı halkının yanında olduklarını belirten Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ise, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından onaylanan 'ÇED' raporunun iptali için mahkemeye başvurduklarını hatırlattı. Türk, "ÇED raporu sürecinde de yöre halkı ve bizler de dahil yerel yöneticiler bilgilendirilmedik ve toplantıya çağrılmadık. Fakat böyle bir kararı, onayı resen verme yetkileri yoktur. Akdeniz Belediye Meclisi olarak yapabileceklerimizi yerine getirir, Büyükşehir Meclisi'ne de bir önerge verir karar da alırız. Nitekim belediye olarak, asit tesisinin çevre ve insan sağlığı açısından ciddi sakıncaları olacağı yönünde Kaymakamlığa görüş bildirdik ve tesis için yapı ruhsatı vermedik. Biz bu konuda çok netiz ve hiç çekinmiyoruz. Çünkü hiçbir fabrika veya tesis, insan hayatından, sağlığından, doğa ve çevreden daha değerli değildir" ifadelerini kullandı.
Akdeniz Belediyesi olarak, sülfürik asit üretim tesisine karşı Kazanlı halkının ve sivil toplum örgütlerinin başlattığı hukuki mücadelenin sonuna kadar yanında olduklarını kaydeden Başkan Türk, bu konuda üzerlerini düşen tüm sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını dile getirdi.
(HSK-Y)

19.12.2012 17:04:56 TSI

Editör: Wan Haber