Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortaklaşa hazırladığı 'Okul Sütü Projesi' kapsamında öğrencilere süt dağıtımına başlandı. Bugün Mersin'in de aralarında bulunduğu 18 ilde başlayan proje kapsamında ana sınıfı ile ilkokulda okuyan öğrencilere süt dağıtılacak. Mersin'de ise bu proje kapsamında 147 bin 50 öğrenciye süt dağıtılacak.
Bugün öğle saatlerinde Mersin Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik ile İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Çiftepala, başlatılan 'Okul Sütü Projesi' kapsamında merkez Yenişehir ilçesindeki Aliye Pozcu İlkokulu'nda süt dağıttı.
Dağıtım töreni öncesinde konuşan Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, bu hafta içi sütlerin tamamının geleceğini ve en geç önümüzdeki hafta Pazartesi günü İl genelindeki bütün okullara dağıtılacağını söyledi. Sütleri ana sınıfı ile 1., 2., 3. ve 4. sınıfta okuyan öğrencilere dağıtacaklarını belirten Gül, "Yani ana sınıfı ve ilkokuldaki öğrencilerimize dağıtacağız. Bu dağıtımlarda özel okullarımızda var. Mersin ilimizde ana sınıfları ile birlikte 147 bin 50 çocuğumuza süt dağıtacağız. Tabi alerjisi olan ve süt isteyen çocuklarımıza süt vermiyoruz. Onlar tespit edildi ve belirlendi. Ama gerçekten bu proje çok önemli. Sütün yararları çok. Geleceğimizin mimari olan çocuklarımızın daha sağlıklı olabilmeleri için mutlaka süt içmeleri gerekiyor. Bu süt programı haftada 3 gün olarak planlandı. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri dağıtacağız" dedi.
Bu sene geçen sene yaşanan aksaklıkların hiçbirinin olmayacağını vurgulayan Gül, "Türkiye genelinde 6 Milyon 700 bin civarında süt dağıtılacak. Sorunsuz dağıtılacağını söyleyebiliriz. Geçen sene velilerimizde bir kaygı oluştu. Çocuklarımızda bir karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetler oldu. Ama sonradan anlaşıldı ki hem Mersin hemde Türkiye genelinde sütten zehirlenme diye bir şey çıkmadı. Velilerimizin kaygılanmasına sebep yok. Sütler çok kaliteli ve taze. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Mersin Vali Yardımcısı Nihat Karabiber ise bugün Mersin dahil 18 ilde süt dağıtımına başlandığını belirterek, "Önümüzdeki hafta tabi Türkiye'deki bütün illerde süt dağıtımı yapılacak. Ana sınıfı ve ilkokulda okuyan çocuklarımıza haftada 3 gün bir paket süt dağıtımı yapılacaktır. Çocuklarımıza gerek süt tüketimi alışkanlığı kazandırılması gerekse sağlıklı, dengeli gelişmeleri için başlatılan bir projedir. Projeye ilgi ve katılım yüksek. Özellikle alerjisi olan çocuklarımıza süt dağıtmayacağız. Projeyi çok başarılı bir şekilde yürüteceğiz" şeklinde konuştu.

"HASTANELERİMİZDE BUGÜNE KADAR SÜT ZEHİRLENMESİ DİYE BİR VAKA İLE KARŞILAŞMADIK"
Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik de sütün sudan sonra insan organizmasına en uygun içecek olduğunun altını çizerek, "Sütün en az zarar veren içeceklerden biri olduğunu düşünüyorum. Mutlaka anne sütüne en yakın içecektir. İnsanlık var olduğundan beri insanların kullandığı bir içecek. O yüzden kar ve zararlarını aileler iyi düşünsünler. Çok faydası var. Çocuğun gelişimine büyük katkı sağlıyor. Bu nedenle aileler asitli içecekler yerine çocuklarına süt içmeyi önersinler ve alsınlar. Geçen sene bizimde çok anlam veremeyeceğimiz bir tepki olmuştu. Gerçek manada süt zehirlenmesini biz hiç duymadık. Bir kaç çocuğun hassasiyetinden dolayı bir karın ağrısı ve mide bulantısı oldu. Bugüne kadar hastanelerimizde hiç süt zehirlenmesi bulgusu olmamıştır. Böyle bir şeyin olacağını da zaten zannetmiyorum" dedi.
Konuşmaların ardından çocuklara süt dağıtıldı.
(KRY-AŞ-Y)

11.02.2013 16:27:28 TSI

Editör: Wan Haber