Karayolları 5. Bölge Müdürü Yakup Dost, Mersin ile Tarsus arasında günlük 30 bin araca hizmet edecek şekilde tasarlanan mevcut yolun kapasitesinin dolmak üzere olduğunu belirterek, hazırlanan projeyle buranın kapasitesini günlük 60 bin araca çıkarmayı planladıklarını söyledi.
Yakup Dost, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağılı Mersin'de bulunan 5. Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret eden Mersin Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ahmet Akkurt ve Yönetim Kurulu üyelerine çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Karayolları Bölge Müdürlüğü olarak çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Dost, özellikle gündemlerinde iki konu olduğunu bildirdi. Bunların, Haziran ayında Mersin'de yapılacak 2013 Akdeniz Oyunları için sorumluluklarında olan bölgede yapılan yol çalışmaları ve D-400 Karayolu olduğunu dile getiren Dost, Mersin-Antalya yolu için de planlanan sürecin devam ettiğini kaydetti. Ayrıca Silifke ilçesinden Karayolları Bölge Müdürlüğü hizmet binasına kadar tam 43 trafik ışığı bulunmasının trafiği olumsuz etkilediğine işaret eden Dost, bu durumu ortadan kaldırmak için çalışma yaptıklarını bildirdi.
D-400 Karayolu'nun Mersin-Tarsus arasında yapmayı planladıkları çalışmayla ilgili bilgi veren Dost, Mersin ile Tarsus arasında günlük 30 bin araca hizmet edecek şekilde tasarlanan mevcut yolun kapasitesinin dolmak üzere olduğunu kaydetti. Dost; "D-400 Karayolu ile ilgili olarak hazırlanan proje, mevcut yolun transit hale getirilmesi ve her iki yanına servis yolları yapılarak günlük 60 bin araç kapasitesine çıkarılması planlanıyor. Ayrıca, otobanın daha etkin kullanılmasını sağlamak için çaba harcıyoruz" dedi.
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ne alternatif yollar açma konusunda da çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Dost, "Ashab-ı Kehf bulunduğu bölge organizeye bağlantı için en kestirme alan. Bu bölgeden otobana bağlantı yolu için çalışıyoruz. Diğer yandan otobanı Taşucu'na kadar uzatarak, trafiği rahatlatacak düzenlemeler için hazırlık yapıyoruz. Ancak, yeni özelleştirme kapsamında bu bağlantı yolu projeden şimdilik çıkarıldı" diye konuştu.
Akdeniz Oyunları hazırlıkları kapsamında sorumluluk alanı içinde bulunan yol çalışmalarına değinen Dost, "Karayollarının yükümlülüğünde bulunan yeni stadyuma otoban bağlantısı ve ayrıca otobandan stadyuma geçiş için 2 üst geçit ile bağlantı yolları çalışmalarımız oyunlar öncesi bitecek şekilde planlandı. Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan yolların da belediye tarafından bitirilmesi halinde Mayıs ayında bağlantı yolları dahil tüm çalışmalar bitirilerek oyunlara yetiştirilecek" ifadelerini kullandı.
"TURİZM YATIRIMLARI İÇİN YOLUN YUKARIYA ALINMASINI SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ"
Mersin'e yeni turizm yatırımları çekilebilmesi için Silifke ilçesine kadar kıyıdan devam eden karayolunun yukarıya alınması ile özel olarak ilgilendiklerini ve çok önemsediklerini vurgulayan Dost, şunları söyledi: "Kentimize yeni yatırım alanları oluşturmak için karayolları stratejik önemde. Özellikle Kızkalesi karayolunun yukarıdan geçmesi ve Kızkalesi mevcut yolunun daraltılarak sadece yürüyüş yolu yapılması ile ilgili çalışmalarımız kapsamında SİT Kurulu'na başvurduk. Onların gösterdiği güzergahta hazırladığımız 3 proje de anlayamadığımız nedenden dolayı reddedilmesi üzerine 4'üncü proje hazırlığımız sürüyor. Karayolları olarak kentin yeni yatırım çekebilmesi için yolun yukarıya alınması konusunda sizinle hemfikiriz. Çok gecikmeden, yolun yukarıya alınmasını sağlamak zorundayız."
Köprülerin depreme dayanıklılığının çok önemli bir konu olduğunu belirterek, bu yönde çalışma yaptıklarını da aktaran Dost, şu bilgileri verdi: "Karayolları olarak bölgemiz dahilinde bu konuya önem veriyoruz. Ayrıca, su baskını, sel gibi doğal afetlere karşı önlem almak zorundayız. Bu kapsamda, 7 köprüyü yıkıp yeniden yapacağız. Diğer yandan bazı köprülerimiz çok dar. Sonradan yapılan eklentilerle genişletilmeye çalışılanlar var. Karayolları olarak, deprem, sel gibi afetlere dayanıklı, yoğun araç trafiğine uygun köprüler yapıyoruz."
(KYM-Y)

14.02.2013 17:32:34 TSI

Editör: Wan Haber